Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277071 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1155 dnia: Stycznia 25, 2011, 19:49:01 »
Z czarnym kablem wygląda znacznie bardziej nazi, na pewno będzie dużo płynniej działał - doklej mu jeszcze malutką sfastykę i żadne odblaski Ci niestraszne  :118: Mocować możesz na trytytki (koniecznie czarne) do pałąka słuchawek. Na taśmie dwustronnej raczej się będzie odklejać, z kolei szkoda ingerować w konstrukcję słuchawek i paprać klejem, albo dorabiać jakieś inwazyjne uchwyty.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1156 dnia: Stycznia 25, 2011, 20:29:17 »
Pan Mazak produkuje jeden uchwyt za drugim, nic tylko business założyć i się ogłosić na stronie FT. Pytanie tylko jedno: dlaczego uchwyt boczny? Górny na 3 diody lepiej się trzyma na słuchawkach, nie ma tendencji do obniżania czy też przesuwania, a do tego zdaje się jego geometria i obsługująca ją matematyka są lepiej do FT dopasowane...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1157 dnia: Stycznia 25, 2011, 20:34:36 »
Nie wiem do końca jak jest z tą geometrią, ale boczny uchwyt jest bardziej oddalony od pionowej osi obrotu głowy, w związku z tym jego przemieszczenie jest większe przy ruchach o takim samy zakresie, a większe przemieszczenie jest łatwiejsze do wychwycenia nawet przez niezbyt czułą kamerę (chociaż ja podtrzymuję opinię, że do płynnego działania FT minimalna rozdzielczość kamery to 640x480). 320x240 to IMHO za mało i potem trzeba, jak kolega Luko posiłkować się wygładzaniem, żeby sobie trafić w przełącznik w kokpicie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1158 dnia: Stycznia 25, 2011, 21:32:23 »
Nie wiem do końca jak jest z tą geometrią, ale boczny uchwyt jest bardziej oddalony od pionowej osi obrotu głowy, w związku z tym jego przemieszczenie jest większe przy ruchach o takim samy zakresie

No nie wiem, wszystko zależy od konstrukcji rogów. Moje mają co najmniej 10 cm zasięgu, więc poza obrys głowy wystają, a co za tym idzie od osi obrotu są daleko...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1159 dnia: Stycznia 25, 2011, 21:33:31 »

PS. ktoś używa MS LifeCam VX-3000 ewentualnie VX-6000 i mógłby się podzielić ustawieniami + czym się różnią między sobą?

Uploaded with ImageShack.us

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1160 dnia: Stycznia 25, 2011, 22:27:33 »
Z czarnym kablem wygląda znacznie bardziej nazi, na pewno będzie dużo płynniej działał - doklej mu jeszcze malutką sfastykę i żadne odblaski Ci niestraszne  :118: Mocować możesz na trytytki (koniecznie czarne) do pałąka słuchawek. Na taśmie dwustronnej raczej się będzie odklejać, z kolei szkoda ingerować w konstrukcję słuchawek i paprać klejem, albo dorabiać jakieś inwazyjne uchwyty.

Dzięki za uznanie :D. Co do haczyka to się zastanowię być może domaluję. Czarny kabelek oprócz tego, że się uchował jest bardziej nazi no i co ważne mniejszy lag generuje :D. Dokładnie tak jak mówisz, albo będą opaski, labo czarna taśma izolacyjna albo zrobi klips od wieszaka tudzież z takiego mocowania na okulary od Intela :). Zobaczymy co lepiej pod słuchawki podpasuje. Słuchawek mi nie szkoda więc nawet mogę to wkrętem przykręcić tylko w moim wpakdu musze mieć coś bardziej uniwersalnego, bo nei zawsze w słuchawkach latam.

Pan Mazak produkuje jeden uchwyt za drugim, nic tylko business założyć i się ogłosić na stronie FT. Pytanie tylko jedno: dlaczego uchwyt boczny? Górny na 3 diody lepiej się trzyma na słuchawkach, nie ma tendencji do obniżania czy też przesuwania, a do tego zdaje się jego geometria i obsługująca ją matematyka są lepiej do FT dopasowane...

Trochę jest walki żeby to potem w całość zmontować w odpowiedniej kolejności. Gdybym miał dostęp do odpowiednich maszyn to bym spokojnie jakiś taki stelaż zmajstrował aczkolwiek to zły moment na rozkręcanie interesu. A dlaczego taki wariant? Wydaje mi się najbardziej kompaktowy i najmniej szpetny :). Nawet jak go prowizorycznie zamontowałem to nic nie odpada i się nie przesuwa.

Dodam, że bardzo dobrze działa u mnie, nawet jak o 90 stopni go odwrócę w stosunku do kamery to jeszcze go łapie. Waży też niewiele. Teraz trzeba powalczyć o te 30 klatek w 640x320 i coś czuje, że skończy się to na zakupie Eye Toya od PS3.

@viker
Danke.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1161 dnia: Stycznia 25, 2011, 22:45:55 »
Co do 30 klatek, to rozwiązanie z lampą podane przez Vikera działa 100% na VX-1000

« Odpowiedź #1162 dnia: Stycznia 26, 2011, 23:29:20 »
@vowthyn..ja i przy 640x480 mam problem z trafieniem w pstryczek na kokpicie przy większym zoomie  :001:
...oczywiście jeszcze nie stosowałem Waszych porad - brak czasu - ale dzięki serdeczne za pomoc - odezwę się z informacją czy podziałało ;)

« Odpowiedź #1163 dnia: Stycznia 27, 2011, 00:20:23 »
A opcję "smoothing" próbowałeś? Ewentualnie zakładka "Curves" bo tam się też ustawia czułość.
I dla jakiej kamerki masz tą rozdzielczość 640x480 tzn. ile klatek masz przy takiej rozdzielczości?

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #1164 dnia: Stycznia 27, 2011, 11:43:06 »
Istotne czynniki wpływające na płynność ruchu FT to:

- rozdzielczość kamery
- liczba klatek kamery
- niski jitter
- liczba klatek w grze (bardzo ważny parametr, w okolicach 25FPS nie ma co liczyć na to, że FT będzie działał superpłynnie). Doskonale było to widoczne u mnie, kiedy przy identycznych ustawieniach FT w Condorze i Lockonie działał idealnie, po prostu cud miód i orzeszki, a w wyżyłowanym FSX znacznie gorzej.

« Odpowiedź #1165 dnia: Stycznia 27, 2011, 21:31:41 »
@viker, VX-1000, 640x480, max 25 klatek i ani drgnie wyżej (ale jeszcze nie próbowałem Twojego rozwiązania, właśnie zaraz będę działał), jitter 008.
Smoothing - jeśli masz na myśli suwaki w zakładce Profile, to coś tam ustawiałem, ale wg mnie nie ma większych różnic między poszczególnymi ustawieniami suwaków.
Co do Curves - mam ustawione jeden z gotowych profili - Deadzone -> Small deadzone, na wszystkich 6-u osiach..
Pobawię się jeszcze z opcją Stable i tam też jest widzę suwak Smoothing - mam nadzieję, że to pomoże (to co pisał vowthyn)

« Odpowiedź #1166 dnia: Stycznia 27, 2011, 22:09:08 »
Stable działa elegancko - o to mi właśnie chodziło.
Mam jednak problem z ustawieniem tych 30 fps

@viker, cytujesz:
"1. Set auto exposure on (default) and exposure value to 0 (or a little higher)."
Rozumiem, że mówimy o ustawieniach Camera.. otóż w obszarze Auto Mode Setting mamy Exposure i obok checbox AUTO - i niestety u mnie jest "wyszarzony" ów checkbox, chociaż jest "zafistaszkowany"

« Odpowiedź #1167 dnia: Stycznia 27, 2011, 22:26:51 »
Przepraszam, że potrójny post..ale czasu na edycję jest stanowczo za mało.. a pytania się mnożą ;)
@Boxer napisał jeszcze o drugiej metodzie:
"...lub odpalenie MSCONFIG i "zabicie" na stałe procesu LifeExp.exe."
 - tylko jak to wykonać?

« Odpowiedź #1168 dnia: Stycznia 27, 2011, 22:39:31 »
Wejdź na tą stronę którą podałem w cytacie powyżej.
Tam będzie link do programiku Button Enabler (lub coś takiego) on ci tą opcję "odszarzy".

« Odpowiedź #1169 dnia: Stycznia 27, 2011, 23:49:17 »
No niestety, klatki stoją jak zaklęte..albo coś źle robię.
Checkbox AUTO mam już aktywny..i tak - odpalam diody i FT (w pokoju ciemno), i pomału zaczynam oświetlać "oczko" kamery dość silną lampką - zamiast 3 czerwonych kropek zaczynam widzieć wszystko na bordowo (ogólnie FT zaczyna fiksować), a fps jak były 25, tak nadal są.
Może na wyłączonych diodach powinienem to robić?

PS. Być może uprzedzę pytanie - tak, filtr IR usunięty i nałożony filtr z dyskietki.