Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277921 razy)

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1170 dnia: Stycznia 29, 2011, 00:45:17 »
Mam nadzieję że z tym się zapoznałeś:
Webcam frame rate is lower than advertised.

*Turn off auto-exposure and manually reduce exposure (this is essential).
*Make sure your USB port is not less than a USB 2.0 port.
*Use a different USB port.  Sharing ports or hubs with other devices can cause bandwidth bottleneck and lower fps.
*Disable anti-flicker/enable outdoors mode in your camera properties.
*Reduce video quality in the Stream property page if your webcam supports it.

Spróbuj jeszcze raz ze światłem:
startujesz z ustawionym auto exposure (włączone)
suwak exposure ustawiasz na 0 lub trochę więcej
świecisz czymś jasnym w kamerkę (bez filtra) aż uzyska około 30 klatek
magicznym programem odznaczasz ptaszka w okienku auto
przestajesz świecić a kamerka ma cały czas 30 klatek

« Odpowiedź #1171 dnia: Stycznia 29, 2011, 11:01:34 »
Nie próbowałem przepinać clipa do innego portu USB..jeszcze to sprawdzę.

"świecisz czymś jasnym w kamerkę (bez filtra)"
Ok, ale masz na myśli filtr IR (ten mam usunięty), czy ten z dyskietki?

Wspominaliście jeszcze, żeby zasłonić ew. czujnik światła - tego nie robiłem - może w tym sęk?

« Odpowiedź #1172 dnia: Stycznia 29, 2011, 21:24:36 »
Tu się pewnie trochę wygłupiłem.. chodzi oczywiście o inny port dla kamerki, ale i w tym przypadku nic się nie zmienia. W zakładce Stream mam Outdoor. Nie wiem tylko co to jest za opcja anti-flicker (ma być na Disable) - nie mogę jej znaleźć.
Robię wg Twojej instrukcji, niestety 25 klatek i ani klatki więcej.
Filtr IR zdjęty, filtr z dyskietki założony. Z resztą próbowałem też ze zdjętym filtrem z dyskietki i również nic to nie daje.

PS. Może to kwestia sterowników kamery? Ja np. zainstalowałem sam sterownik dla VX1000, bez tego całego oprogramowania LiveCam (gdzieś czytałem, że to lepsze rozwiązanie).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1173 dnia: Stycznia 29, 2011, 22:30:29 »
Patent z lampką jak najbardziej działa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1174 dnia: Stycznia 29, 2011, 23:13:05 »
W takim razie nie wiem co u mnie nie gra skoro to taki "pewny" patent  :005:

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1175 dnia: Lutego 07, 2011, 20:52:10 »
Dziś dokończyłem czapkowego klipa dla przyjaciela z możliwością zdemontowania diód +3 metry kabla:

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1176 dnia: Lutego 07, 2011, 21:35:00 »
Ładne  :002:  A ten klips to z taśmy mierniczej?
Ja się ostatnio zastanawiałem czy nie zrobić tego klipa w lżejszej wersji z odblaskami tak jak w TrackIR.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1177 dnia: Lutego 07, 2011, 22:41:49 »
Klips zrobiony z takiego gadżetu do trzymania okularów w samochodzie, które mi podrzucił mi w swoim czasie przedstawiciel Intela. Leżało, leżało i się przydało. Jutro tego klipsa bardziej dognę i będzie solidniej trzymał :). Ciężkie to też nie jest, mógłby być nieco mniejszy ale jak to się składa improwizując to trudno pewne rzeczy przewidzieć. Za drugim razem pewnie bym zrobił już mniejszy. Grunt, że nie boje się tego złapać w ręce i nic nie odpada. Tak to wygląda to coś skad wziąłem blaszkę na klips:

« Odpowiedź #1178 dnia: Lutego 10, 2011, 20:01:03 »
Czy istnieje gdzieś lista tanich kamer internetowych, obecnych aktualnie na rynku w Polsce? Modele a4tech SpeedLink itd?
Królestwo za FAQ w pierwszym poście...Albo ręka smoka.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1179 dnia: Lutego 10, 2011, 20:04:44 »

« Odpowiedź #1180 dnia: Marca 09, 2011, 23:19:30 »
Witam. Czy próbował ktoś zrobić Freetracka działającego bez zasilania, tj. za pomocą odblasków? Jak się to sprawdza w praktyce i czy jest to porównywalne rozwiązanie do diod? Czytałem kilka opinii (nie wiem czy to nie były żarty) o tym, że działając na taśmach odblaskowych można popsuć sobie oczy?! Pozdrawiam.

PS. Preferowanym ustawieniem dla mnie byłoby 3 point cap.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2011, 19:58:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1181 dnia: Marca 10, 2011, 11:33:27 »
U mnie się sprawdzał ale tylko w nocy... :005:

« Odpowiedź #1182 dnia: Marca 15, 2011, 21:22:56 »
Witam. Czy próbował ktoś zrobić freetracka działającego bez zasilania, tj. za pomocą odblasków? Jak się to sprawdza w praktyce i czy jest to porównywalne rozwiązanie do diod? Czytałem kilka opinii (nie wiem czy to nie były żarty) o tym, że działając na taśmach odblaskowych można popsuć sobie oczy?! Pozdrawiam.

Ja (ale nie jestem jedyny) mam FT działającego z kamerą A4Tech 333MB (z wbudowanymi diodami IR) z czapką, z odblaskami. Wszystko działa rewelacyjnie również w dzień (oczywiście nie jeśli słońce świeci prosto w Ciebie). Światło podczerwone nie jest szkodliwe dla oczu.

Z tego co pamiętam, to w tym wątku jest wszytko opisane, wystarczy poszukać i poczytać.

« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2011, 23:02:28 wysłana przez Leon »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1183 dnia: Kwietnia 06, 2011, 16:04:24 »
Też używam 333MB. Z czapką miałem problemy, bo prostokątne odblaski zmieniają szerokość podczas obracania. Zrobiłem sobie 3 points clip. Użyłem w tym celu drewnianych kulek fi=8 (z korali), na które nakleiłem taśmę odblaskową z typowej kamizelki. Kulki są widoczne z każdej strony jako równomierne koło. Konstrukcja klipa to patyczki o okrągłym przekroju (70 gr w sklepie modelarskim) + kostka z balsy, w której je zamocowałem. Akurat takie materiały miałem pod ręką - zostały po robieniu makiety na zajęcia. Kulki przykleiłem na końcach patyczków, posmarowałem klejem i na to nałożyłem kawałek dociętej taśmy odblaskowej, dociskając w różny sposób, żeby w miarę równo się przykleiło. Powierzchnia tych kulek jest bardzo pomarszczona, ale w kamerze tego w ogóle nie widać. Polecam klej uniwersalny UHU - można go łatwo usunąć po zaschnięciu (ciężko jest nie pobrudzić tej taśmy przy naklejaniu). Clip przykleiłem taśmą papierową do słuchawek. Totalna prowizorka, ale nie robiłem nic innego, bo działa jak trzeba.

Na kamerę nakleiłem fragment wywołanej kliszy (najciemniejszy, z prześwietlonej końcówki), zakleiłem czujnik światła grubą, czarną taśmą izolacyjną. Używam FT 2.1.2 (z najnowszym miałem problemy na win7 64) z takimi ustawieniami kamery:
http://www.free-track.net/images/filter_removal/zaelu_a4tech_pk333mb_03.jpg

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1184 dnia: Czerwca 06, 2011, 15:47:07 »
Zamówiłem kilka dni temu PK-333E w sklepie na Allegro, dziś doszła. To, co mnie zaniepokoiło, to inna nazwa kamerki, "evolution Smart View Cam". Co prawda wygląda tak samo, a kilkanaście stron wcześniej w tym temacie było że działa dobrze, ale chciałbym się upewnić przez otwarciem opakowania.