Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
Odp: Odp: Profile do BMS-produkty Saiteka
« Odpowiedź #1290 dnia: Stycznia 14, 2013, 12:09:14 »
Caldur masz ten zestaw nie wymagający napięcia ? ten na odblaski ? Musze się upewnić bo nie chce wywalić 100zł w błoto. Na tej stronie byłem ale tam jest mało informacji o zestawach opartych tylko na odblaskach. 

« Odpowiedź #1291 dnia: Stycznia 14, 2013, 12:26:39 »
Caldur masz ten zestaw nie wymagający napięcia ? ten na odblaski ? Musze się upewnić bo nie chce wywalić 100zł w błoto. Na tej stronie byłem ale tam jest mało informacji o zestawach opartych tylko na odblaskach. 

Nie, mam ma 3-punktowego "clipa" z diodami, dopinanego do słuchawek - sugerowałem się opinią kolegi, który już wcześniej zbudował coś podobnego. Odblaski są może i mniej kłopotliwe, ale możesz mieć problemy z niechcianymi punktami świetlnymi. Dodatkowo clip zapewnia większy zakres ruchów, szczególnie na boki.
Internauci z sukcesem używają również połączenia PS3 Eye + TrackClip Pro, ale do już większy wydatek.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1292 dnia: Stycznia 14, 2013, 12:34:47 »
Czytałem gdzieś, że jeżeli odblaski zrobi się np. na kulkach od korali tych babskich to problemu nie ma z zakresem ruchów na boki. Myśle o tym na diodach ale przeraża mnie kolejny kabel przy głowie, kiedyś się zapomne wstane i udusze w plątaninie kabli. Dlatego szukam kamery dobrej, taniej, ogólno dostępnej i możliwej do wykorzystania z Freetrackiem na odblaski i np. skypie.

« Odpowiedź #1293 dnia: Stycznia 14, 2013, 13:43:31 »
Czytałem gdzieś, że jeżeli odblaski zrobi się np. na kulkach od korali tych babskich to problemu nie ma z zakresem ruchów na boki. Myśle o tym na diodach ale przeraża mnie kolejny kabel przy głowie, kiedyś się zapomne wstane i udusze w plątaninie kabli. Dlatego szukam kamery dobrej, taniej, ogólno dostępnej i możliwej do wykorzystania z Freetrackiem na odblaski i np. skypie.

Moderator powinien gdzieś przenieść te nasze wpisy ;-)
Dla mnie bardzo dobrą kamerką jest właśnie PS3 Eye, ale skoro nastawiasz się na odblaski to trudno mi powiedzieć jak się będzie całość sprawowała. Może trzeba będzie usunąć wewnętrzny filtr IR, co jest dosyć trudne i dodatkowo praktycznie pozbawia Cię możliwości używania kamerki jako kamerki.
Wszyscy moi "grający" znajomi używają, albo właśnie wspomnianego wyżej urządzenia, albo Trackira.
Co do kabli można się przyzwyczaić. Poza tym ja mam akurat zasilanie sieciowe, ale można się również posiłkować połączeniem USB lub zestawem bateryjnym.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1294 dnia: Stycznia 14, 2013, 15:56:23 »
PS3 Eye kosztuje 46 zł, za jakieś 100 można kupić nowy trackclip pro. A jeszcze taniej można go samemu zbudować w jeden wieczór. Wcześniej miałem kamerę A4tech Pk-333mb i właśnie kulki oklejone taśmą odblaskową. Były dobrze widoczne ze wszystkich stron, ale był problem w słoneczne dni (a mam pokój od NE). Z diodami mogę latać niezależnie od pory dnia, no i nie ma porównania, jeśli chodzi o fps (PS3 Eye 75@640*480, A4 max 30 przy 320*240).

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1295 dnia: Stycznia 14, 2013, 18:03:52 »
PS3 Eye kosztuje 46 zł, za jakieś 100 można kupić nowy trackclip pro.
Gdzie można kupić trackclip pro za 100,00 ?

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1296 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:10:38 »
Gdzie można kupić trackclip pro za 100,00 ?
Na stronie producenta, ale nie wiedziałem, że koszty przesyłki są aż tak zabójcze... Chyba, że masz kogoś w USA - wtedy niecałe $5. BTW: niedawno była promocja - taniej o $10. Wykonanie własnego zamyka się z 10 zł. Praktycznie pierwszy raz trzymałem lutownicę w ręce, a wszystko zajęło mi max kilka godzin.

Co do PS3 Eye polecam sklep robson.pl - taniej i 100% oryginał.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1297 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:29:27 »
Z tym PS3 Eye, to dwa pytania:
1. czy wymiana filtra IR jest konieczna ?
2. czy da się to łatwo zrobić? (zdaje się są dwie wersje trudna i niemożliwa).

Sam mam od wielu lat Logitech'a QuickCam Express'a z wyjętym filtrem IR, i niby działa świetnie, ale hmm... za 46 PLN to może warto mieć ponad 2 razy więcej FPS'ów...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1298 dnia: Stycznia 14, 2013, 19:40:54 »
Kupiłem na przełomie roku PS3 Eye w sklepie robson.pl i ku mojemu zdziwieniu jest to ten "dobry" typ, w którym można usunąć filtr IR.
Jak dobrze to zrobisz, to możesz go potem w każdej chwili założyć z powrotem..
Minus jest taki, że jak usuniesz szkiełko blokujące IR to obraz jest nieostry (filtr IR pełni rolę pośredniej soczewki) i nie nadaje się kamerka do normalnych zastosowań - a przynajmniej nie doszedłem jeszcze do tego jak temu zaradzić.
Za to diody IR widzi wtedy bardzo dobrze (nawet za dobrze).
Bez usuwania filtra diody IR tez mogą być dobrze widoczne, ale trzeba je dobrze zasilić i odpowiednio ustawić kamerkę/zastosować filtr światła widzialnego, który przepuści głównie IR.

EDIT:
Podobno można warstwę blokującą IR zmyć z tego szkiełka i włożyć je ponownie, ale nie próbowałem - do Skype itp używam kamerki z laptopa więc PS3 Eye nie jest mi potrzebny do zwykłych zastosowań.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1299 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:17:29 »
Ja w swojej nic nie wyciągałem i działa OK. Muszę jeszcze przysłonę ze starej dyskietki pięciocalowej tak na wszelki wypadek.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1300 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:36:10 »
Przesłona z dyskietki 3 i 1/2 też jest dobra. Mam taką w swoim QuickCam Express'ie, nawet chyba podwójną. Taka przesłona, plus wyjęty filtr IR (bardzo prosta w tym modelu sprawa, robiłem to dwa razy!), daje ekstra efekt. Oczywiście taka kamerka nic normalnie nie widzi, chyba, że upiorną moją twarz, jak sobie z bliska podświetlę ją lampką nocną. ;)    Ponieważ mam backup ze swojej obecnej kamerki, to zainwestuję w PS3Eye, najwyżej stracę te 50 PLN... Opowiem potem, jak było...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1301 dnia: Stycznia 14, 2013, 21:23:45 »
Ja niczego nie usuwałem. Wyciąłem tylko kawałek prześwietlonej kliszy i przykleiłem taśmą do obiektywu. W zależności od oświetlenia pokoju czasami trzeba zmienić treshold w ustawieniach FT.

« Odpowiedź #1302 dnia: Stycznia 14, 2013, 22:24:08 »
Ja tam żadnego filtra IR nie usuwałem, ani też żadnego filtra na przysłonę nigdy nie musiałem stosować.
Po prostu suwaki gain, exposure i treshold na "minimum", do tego odpowiednio ustawione widełki w point size i to w zupełności wystarcza, nawet z oświetleniem zza pleców.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1303 dnia: Stycznia 14, 2013, 22:33:08 »
Ja akurat mam to szczęście, że mam ciemny pokój i tez nie muszę nic stosować. Natomiast znam przypadki, gdzie w nasłonecznionym mieszkaniu bez filtra nie poszło, a ostatecznie skończyło się na kupnie TrackIR 5. Dlatego trzeba samemu sprawdzić łopatologicznie. A tak z ciekawości, gdzie można kupić sam clip na słuchawki od TrackIR 4/5?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1304 dnia: Stycznia 14, 2013, 22:37:52 »
Taki? http://www.pilots.pl/product_info.php/cPath/22/products_id/381  To jest: taki drogi?

Zamiana filtrów załatwia sprawę oświetlenia, chyba, że przy włączonym świetle masz coś błyszczącego za plecami...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.