Ad 1 "32bpp, tylko 24bpp" - mógłbyś to rozwinąć, bo nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi?
Po kliknięciu przycisku Stream moja lista ustawień jest bardzo długa, zaczyna się od 640x480 32bpp 75 FPS, poprzez niższe wartości FPS'ów, bardzo dużo, np. 10, 0.5, 0.2 etc. etc. (strzelam), z kilkadziesiąt, potem to samo 320x240 32bpp 1xx FPS, i aż do jakiś znów ułamków, a potem to samo, ale dla 24bpp, czyli od góry od 640x480 24bpp 75 FPS, przez niższe FPS'y aż do 320x240 24bpp i ułamek FPS'a.

Chyba powinienem zrobić screenshot'a.

Spróbuję innych sterowników, mam nawet te 4.xx, choć z dopiskiem pirate, ale cóż.
"Gain" i "Exposure" nie mam na auto, suwak "Threshold" też nie jest na maksa w prawo, ale śmiem twierdzić, że mam optymalne ustawienia jak na to co kamera widzi. Po prostu widzi gorzej niż przerobiony Logitech, i już.
Bluesbrat - kamerkę chyba mam dobrą, problem leży w moich zdolnościach manualnych i generalnym (czasami) podejściu a'la Pat i Mat. Powiem, że kiedyś zepsuła mi się w środku nocy przepustnica X52, rozebrałem ją, naprawiłem, ale kabelek urwałem, ponieważ nie chciałem robić rejwachu i wywalać wszystko w poszukiwaniu lutownicy, to postanowiłem kabelek przykleić. Kropelką. Geniusz Karpat, normalnie...