Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277148 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1380 dnia: Października 10, 2013, 07:29:15 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1381 dnia: Października 10, 2013, 11:35:32 »
Teraz już tak i pomogło :)
Niby sam mogłem znaleźć, ale zgubiłem się w 30 stronach wątku.
Tym większe podziękowania dla Ciebie.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #1382 dnia: Stycznia 05, 2014, 13:57:37 »
Czy do systemu Freetrack wymagana jest specjalna kamera czy może być kamera zintegrowana z laptopa?

Pisownia i lenistwo! Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2014, 14:39:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1383 dnia: Stycznia 05, 2014, 19:21:25 »
Czy do systemu Freetrack wymagana jest specjalna kamera czy może być kamera zintegrowana z laptopa?

Pisownia i lenistwo! Mazak.

Sam nie próbowałem, jadę na PS3 Eye, ale raczej wątpię. Na stronie projektu jest lista rekomendowanych kamer do wglądu. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie klipa, przetestowanie go wraz z dostępnym sprzętem, a w razie ew. niepowodzenia zakup nowego urządzenia.

« Odpowiedź #1384 dnia: Stycznia 05, 2014, 21:21:49 »
Warto przed zadaniem pytania poczytać na jakiej zasadzie działa Freetrack i sprawdzić samodzielnie. Tak, da się to i to zrobić własnymi siłami w domu (np. z pilotem do TV).
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #1385 dnia: Stycznia 06, 2014, 18:19:18 »
Warto przed zadaniem pytania poczytać na jakiej zasadzie działa Freetrack i sprawdzić samodzielnie. Tak, da się to i to zrobić własnymi siłami w domu (np. z pilotem do TV).
Sądziłem że forum po to istnieje żeby zadawać pytania i korzystać/dzielić się doświadczeniami w przedmiotowej sprawie. Tak czy inaczej dziękuję za "wyczerpującą" odpowiedź.

« Odpowiedź #1386 dnia: Stycznia 06, 2014, 20:04:13 »
Sądziłem że forum po to istnieje żeby zadawać pytania i korzystać/dzielić się doświadczeniami w przedmiotowej sprawie.
Otóż po to jest. Gdybyś się wysilił i przeczytał wątek albo przynajmniej stronę producenta, wiedziałbyś na jakiej zasadzie działa Freetrack, co jest potrzebne do działania oraz to, jak domowymi metodami możesz sprawdzić swoją kamerkę. Przeglądnięcie całego wątku mi zajęło trzy popołudnia gdy budowałem swój zestaw.
Niestety, ale to nie moja wina, że Tobie się nie chce... Moją "winą" jest to, że podam Ci wyniku na tacy.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #1387 dnia: Stycznia 06, 2014, 22:01:34 »
Otóż po to jest.
To tak jak napisałem wyżej, ale w/g Ciebie to do chwalenia się z posiadanej wiedzy a nie posiadaną wiedzą. Skoro ktoś to przerobił praktycznie to może mógłby zawrzeć swoje doświadczenia w jednej wiadomości.

« Odpowiedź #1388 dnia: Stycznia 06, 2014, 22:08:25 »
Ale po co x razy pisać to samo? Tylko dlatego, że komuś się nie chce wejść na stronę internetową, czy przeglądnąć wątku?
Taaaa...

« Odpowiedź #1389 dnia: Stycznia 06, 2014, 22:16:06 »
OK. Poddaję się.

« Odpowiedź #1390 dnia: Stycznia 06, 2014, 22:41:48 »
Nie poddawaj się, tylko wejdź na http://www.free-track.net/english/ i przeczytaj wstęp. W nim jest zasada działania.
Następnie niech google Ci pomoże znaleźć jakie diody są w pilocie do telewizora.
Na koniec najtrudniejsze - zastanów się co może się stać, gdy zobaczy kamerka, gdy skierujesz na nią pilota i naciśniesz przycisk. No dobra, sprawdź...

Jeśli nie chce Ci się zaczynać od podstaw, to jak chcesz sobie poradzić później, gdy znów będzie trzeba poczytać o oprogramowaniu i ustawieniu wszystkiego?
Taaaa...

« Odpowiedź #1391 dnia: Stycznia 07, 2014, 14:11:13 »
OK. Zainstalowałem aplikację do FT. Teraz męczę się z zainstalowaniem PPjoy (brak podpisu cyfrowego). Jak to ogarnę to kupię i zmontuję część sprzętową. Póki co FT pokazuje obraz z kamery i zlicza klatki. Znalazłem wideo odnośnie sprzęgnięcia tego wszystkiego z A10C. W necie jest mnóstwo wersji FT, no ale trzeba znaleźć najnowszą i do tego pasującą do wersji SO. Co do podpisu cyfrowego to Win7 wymaga takowego. Mam na to patent ale wiąże się to w moim przypadku ze zmianą sposobu bootowania kompa, bo mam zainstalowanego Linuxa. Droga do użycia FT wydaje się być wyboista ale spróbuję.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2014, 14:30:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1392 dnia: Stycznia 07, 2014, 14:45:11 »
OK. Zainstalowałem aplikację do FT. Teraz męczę się z zainstalowaniem PPjoy (brak podpisu cyfrowego). Jak to ogarnę to kupię i zmontuję część sprzętową. Póki co FT pokazuje obraz z kamery i zlicza klatki. Znalazłem wideo odnośnie sprzęgnięcia tego wszystkiego z A10C. W necie jest mnóstwo wersji FT, no ale trzeba znaleźć najnowszą i do tego pasującą do wersji SO. Co do podpisu cyfrowego to Win7 wymaga takowego. Mam na to patent ale wiąże się to w moim przypadku ze zmianą sposobu bootowania kompa, bo mam zainstalowanego Linuxa. Droga do użycia FT wydaje się być wyboista ale spróbuję.

Pisownia. Mazak.

Nie ma mnóstwa wersji FreeTracka, najnowsza wersja to 2.2.0.xxx. Może chodzi ci o inne "protokoły" jak Face TrackNoIr, czy Open Track.
Żeby FT działał w DCS:W trzeba umieścić pliki dll w dwóch miejscach w instalacji - na tym forum też to już było opisywane.
PPjoy nie jest ci do niczego potrzebny w DCS:W, chyba, że akurat masz takie widzimisię.

« Odpowiedź #1393 dnia: Stycznia 07, 2014, 19:23:08 »
Nie ma mnóstwa wersji FreeTracka, najnowsza wersja to 2.2.0.xxx. Może chodzi ci o inne "protokoły" jak Face TrackNoIr, czy Open Track.
Żeby FT działał w DCS:W trzeba umieścić pliki dll w dwóch miejscach w instalacji - na tym forum też to już było opisywane.
PPjoy nie jest ci do niczego potrzebny w DCS:W, chyba, że akurat masz takie widzimisię.
Nooo dzięki za info, a może o tych plikach w "dwóch miejscach w instalacji" coś napisał? ;)))

« Odpowiedź #1394 dnia: Marca 12, 2014, 20:19:10 »
Witajcie. Dzisiaj wszedłem w posiadanie Freetracka i ps3 eye. Po zainstalowaniu oprogramowania do kamery i uruchomieniu go kamera wydaje się sprawna. Natomiast kiedy uruchamiam Freetrack.exe jako administator, to po kliknięciu "start" aplikacja przestaje działać i "wywala się". Windows 8.1, sterowniki najnowsze "CL-Eye", najnowsza wersja freetracka pobrana ze strony programu.
EDIT: NVM- rozwiązanie problemu http://www.youtube.com/watch?v=Ax-n7X1uLhs