Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277078 razy)

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1395 dnia: Marca 12, 2014, 20:37:50 »
Witajcie. Dzisiaj wszedłem w posiadanie Freetracka i ps3 eye. Po zainstalowaniu oprogramowania do kamery i uruchomieniu go kamera wydaje się sprawna. Natomiast kiedy uruchamiam Freetrack.exe jako administator, to po kliknięciu "start" aplikacja przestaje działać i "wywala się". Windows 8.1, sterowniki najnowsze "CL-Eye", najnowsza wersja freetracka pobrana ze strony programu.
EDIT: NVM- rozwiązanie problemu http://www.youtube.com/watch?v=Ax-n7X1uLhs

Sposób pokazany na filmie jest niepotrzebnie skomplikowany - wystarczy kliknąć na "stream" i potwierdzić...tyle. Poszukaj sobie również (jeżeli go jeszcze nie masz) patcha poprawiającego działanie FT we współpracy z PS3 EYE - na nazywa się "Freetrack2.2.0.279CLeyePatch.rar".

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1396 dnia: Marca 12, 2014, 21:32:55 »
Zależy komu. Ja muszę wybrać ręcznie bo opcja domyślna nie działa - za dużo bpp i coś jest nie tak. Wybierając maksymalną rozdzielczość i FPS-y, ale mniej bpp - wszystko działa świetnie. Nie wiem o co kaman, ale cóż - tak już jest.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1397 dnia: Marca 12, 2014, 23:43:02 »
Zależy komu. Ja muszę wybrać ręcznie bo opcja domyślna nie działa - za dużo bpp i coś jest nie tak. Wybierając maksymalną rozdzielczość i FPS-y, ale mniej bpp - wszystko działa świetnie. Nie wiem o co kaman, ale cóż - tak już jest.

Pojawiające się błędy zależą w dużej mierze od wersji sterowników do kamery - obecnie mam 5.1.1.177, ale pamiętam, że na wersji 4.0.2.1017 nie było w ogóle błędów.
W mojej wersji nie ma w ogóle "bpp" i jest dobrze ;-)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1398 dnia: Marca 13, 2014, 07:37:44 »
Ja mam najnowsze, niestety! Trzeba by poszukać starszych...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1399 dnia: Marca 13, 2014, 11:19:38 »
Ponieważ, jestem dość atechniczny - wymyśliłem sobie rozwiązanie pośrednie Track Clip Pro plus kamera PS3Eye + FreeTrack - czy takie połączenie ma szansę działać?
Pytam głównie w kontekście światła emitowanego przez Track Clip Pro, czy są to diody emitujące światło widzialne czy IR? Nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Ktoś próbował używać takiego zestawu?

« Odpowiedź #1400 dnia: Marca 13, 2014, 12:35:25 »
Ja mam najnowsze, niestety! Trzeba by poszukać starszych...

Mam kilka na dysku:
https://drive.google.com/file/d/0ByIM3TIiw27xdHU1a0JlZHEtcW8/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0ByIM3TIiw27xMlplenp0UXNHLTA/edit?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0ByIM3TIiw27xZ2w4dmtaTDVaZVU/edit?usp=sharing

@Brawo
Z tego co pamiętam to na forum FreeTracka były pozytywne opinie co do takiego rozwiązania. W TCP nie ma nic wyjątkowego.
Niewykluczone jednak, że będziesz musiał zastosować mocny zewnętrzny filtr lub w ogóle pozbyć się filtra IR z kamery.

« Odpowiedź #1401 dnia: Marca 13, 2014, 12:43:25 »

@Brawo
Z tego co pamiętam to na forum FreeTracka były pozytywne opinie co do takiego rozwiązania. W TCP nie ma nic wyjątkowego.
Niewykluczone jednak, że będziesz musiał zastosować mocny zewnętrzny filtr lub w ogóle pozbyć się filtra IR z kamery.

Czyli TCP emituje IR? a nie zwykłe widzialne światło? Szkoda, liczyłem, że uda się ominąć ingerencję w kamerę.

« Odpowiedź #1402 dnia: Marca 13, 2014, 13:02:16 »
Czyli TCP emituje IR? a nie zwykłe widzialne światło? Szkoda, liczyłem, że uda się ominąć ingerencję w kamerę.

Napisałem, że "niewykluczone" - nie mam takiej konfiguracji, więc nie wiem na pewno.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1403 dnia: Marca 13, 2014, 14:13:11 »
Caldur - dwa ostatnie pliki można pobrać, ale przy pierwszym CL-Eye-Driver-4.0.2.1017.exe się nie da i podaje informację "Ten plik jest zainfekowany przez wirusa. Tylko właściciel może pobierać zainfekowane pliki".

Dzięki za 5.1.1.177.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1404 dnia: Marca 13, 2014, 19:27:33 »
Caldur - dwa ostatnie pliki można pobrać, ale przy pierwszym CL-Eye-Driver-4.0.2.1017.exe się nie da i podaje informację "Ten plik jest zainfekowany przez wirusa. Tylko właściciel może pobierać zainfekowane pliki".

Dzięki za 5.1.1.177.

Eeeeee... pierwszy raz widzę taki komunikat - na pewno nie ma tam żadnego wirusa, bo raz, że mam czysty system (i dla pewności sprawdziłem ten plik jeszcze Nodem), a dwa, że używałem tych sterowników bez żadnych problemów. Najwyraźniej google wykazuje niepotrzebną nadgorliwość ;-)
Nie ma sprawy, służę uprzejmie.

« Odpowiedź #1405 dnia: Marca 16, 2014, 13:06:22 »
Udało mi się dorwać kamerę ps3eye seria SLEH 0448 - więc teoretycznie taka, w jakiej powinno być możliwe usunięcie filtru IR. Z drugiej strony soczewka wygląda tak jak ta w modelach gdzie nie da się usunąć filtra IR
Póki co jednak nie ingerowałem w nią mechanicznie.
Mam natomiast inne pytanie. Poinstalowałem sterowniki do kamery, zainstalowałem freetracka, i fixa do niego, i uruchomiłem jako administrator. FreeTrack wykrywa kamerę, ale obraz jest cały czarny, czy to tak powinno wyglądać?
I jeszcze jedno o ile kamera, wyłapuje - białe światło z pilota do telewizora czy do wieży, we własnym oprogramowaniu,  we freetracku nic a nic, przesuwanie suwaka threshold nic nie daje. To chyba wskazuje na to że filr IR blokuje skutecznie

« Odpowiedź #1406 dnia: Marca 16, 2014, 14:04:09 »
I jeszcze jedno o ile kamera, wyłapuje - białe światło z pilota do telewizora czy do wieży, we własnym oprogramowaniu,  we freetracku nic a nic, przesuwanie suwaka threshold nic nie daje. To chyba wskazuje na to że filr IR blokuje skutecznie
Wręcz przeciwnie. Wskazuje na to, że kamera fizycznie widzi podczerwień na danej długości fali.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1407 dnia: Marca 16, 2014, 14:23:42 »
Jak w przez kamerę widzisz, a w FT nie - to wina jego ustawień. Wejdź w nim do ustawień kamery, pobaw się gain etc. etc. i zobacz. Musi działać.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1408 dnia: Marca 16, 2014, 15:16:18 »
Przy przesuwaniu suwaków w ustawieniach FT, ciągle wyskakują mi  komunikaty "Acces violation in adress......" o . Suwak da się wprawdzie przesunąć, ale to jakby nic nie zmienia, ekran podglądu w FT, pozostaje czarny.  I nie wyłapuje nawet bardzo silnego światła widzialnego z latarki.
W oprogramowaniu kamerki też przesunąłem suwaki kamerki maksymalnie w prawo. Zero zmian.

Czy może ekran podglądu powinien pozostać czarny i reagować jedynie na światło IR?

« Odpowiedź #1409 dnia: Marca 17, 2014, 11:20:11 »
Przy przesuwaniu suwaków w ustawieniach FT, ciągle wyskakują mi  komunikaty "Acces violation in adress......" o . Suwak da się wprawdzie przesunąć, ale to jakby nic nie zmienia, ekran podglądu w FT, pozostaje czarny.  I nie wyłapuje nawet bardzo silnego światła widzialnego z latarki.
W oprogramowaniu kamerki też przesunąłem suwaki kamerki maksymalnie w prawo. Zero zmian.

Czy może ekran podglądu powinien pozostać czarny i reagować jedynie na światło IR?

W oprogramowaniu CL-Eye (CL-Eye Test) możesz podejrzeć, czy kamera pracuje prawidłowo - co więcej, przy włączonym klipie na "żywym obrazie" w okienku powinieneś dobrze widzieć światło emitowane z diod.
W samym oprogramowaniu do FT na podglądzie powinieneś również widzieć (w zależności np. od ustawień Treshold) także światło dzienne.