Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1410 dnia: Marca 17, 2014, 11:32:14 »
W oprogramowaniu CL-Eye (CL-Eye Test) możesz podejrzeć, czy kamera pracuje prawidłowo - co więcej, przy włączonym klipie na "żywym obrazie" w okienku powinieneś dobrze widzieć światło emitowane z diod.
W samym oprogramowaniu do FT na podglądzie powinieneś również widzieć (w zależności np. od ustawień Treshold) także światło dzienne.
W CLeye Test kamera, jak najbardziej pracuje prawidłowo, zarówno przy włączonym, jak i wyłączonym oprogramowaniu FreeTrack. Problem w tym że w oprogramowaniu FT, nie widzę kompletnie światła dziennego. Cały czarny ekran.

Klipa na razie nie mam, po prostu chciałem sprawdzić czy samo oprogramowanie i kamera współpracują, wygląda to jednak tak że oprogramowanie FT, wykrywa kamerę, ale niestety nie pokazuje żadnego obrazu.

Próbowałem na różnych ustawieniach suwaka treshold, oraz maksymalnych gain i exposure, dla kamery, ciągle "ciemność widzę, widzę ciemność" cytując z klasyka. Kombinowałem także różne ustawienia rozdzielczości i FPS, nadal bez efektu. Czytałem na angielskojęzycznych forach że taki problem się pojawiał, niestety nie znalazłem tam żadnego rozwiązania.

« Odpowiedź #1411 dnia: Marca 17, 2014, 13:45:04 »
W CLeye Test kamera, jak najbardziej pracuje prawidłowo, zarówno przy włączonym, jak i wyłączonym oprogramowaniu FreeTrack. Problem w tym że w oprogramowaniu FT, nie widzę kompletnie światła dziennego. Cały czarny ekran.

Klipa na razie nie mam, po prostu chciałem sprawdzić czy samo oprogramowanie i kamera współpracują, wygląda to jednak tak że oprogramowanie FT, wykrywa kamerę, ale niestety nie pokazuje żadnego obrazu.

Próbowałem na różnych ustawieniach suwaka treshold, oraz maksymalnych gain i exposure, dla kamery, ciągle "ciemność widzę, widzę ciemność" cytując z klasyka. Kombinowałem także różne ustawienia rozdzielczości i FPS, nadal bez efektu. Czytałem na angielskojęzycznych forach że taki problem się pojawiał, niestety nie znalazłem tam żadnego rozwiązania.

Jeżeli kamera działa prawidłowo to sam FT powinien również działać prawidłowo.  Treshold w lewo, stream na np. 640 x 480 px @  75.000 FPS, gain i exposure w kamerze na prawo, white balance na auto - musi coś się pokazać, choćby cała twoja twarz.

« Odpowiedź #1412 dnia: Marca 17, 2014, 14:57:43 »
Pokombinowałem zgodnie z podpowiedziami, niestety nic nie działa. Ekran testowy we FreeTracku, jak był czarny tak jest czarny.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1413 dnia: Marca 17, 2014, 15:03:31 »
Nie śledziłem dokładnie wątku, może niepotrzebnie pytam, ale co tam: kliknąłeś "Start" na dole okna FreeTracka?

« Odpowiedź #1414 dnia: Marca 17, 2014, 15:38:49 »
Tak kliknąłem, teoretycznie kamera pracuje, bo zmienia się pokazywana ilość FPS- natomiast obraz pozostaje czarny.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1415 dnia: Marca 17, 2014, 16:35:10 »
Wyjdź z FT, wejdź do softu kamery, tam wejdź do jej ustawień i poprzestawiaj wszystko co by było dobrze, ale bez żadnej automatyki etc. jeśli jest. Potem sprawdź w FT, przy czym do ustawień kamery wchodzi się przed Start'em. Powinien wyskoczyć popup z ustawień kamery, ustawienia suwaków są potem zapisywane w pliku konfiguracyjnym FT. Zobacz go sobie, jest tekstowy, powinno być na końcu...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1416 dnia: Marca 17, 2014, 16:43:25 »
O ile do ustawień kamery mogę wejść przed kliknięciem Start, to próba przesuwania suwaków kończy się okienka z komunikatem  "Acces violation in adress......"
Co rozumiesz, poprzez ustawienia kamery, żeby było dobrze????
Próbowałem już na różne sposoby, w sensie, z normalnym obrazem, tak jakbym używał kamery do komunikatora, ale też z maksymalnym exposure i gain, i tak i tak we FreeTracku mam tylko czarny obraz.

« Odpowiedź #1417 dnia: Marca 17, 2014, 17:18:59 »
Brawo a próbowałeś podłączyć inną kamerę do testu? Może sam Freetrack się coś pochrzanił, ponowna instalacja?
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1418 dnia: Marca 17, 2014, 17:52:27 »
Reinstalowałem, bez efektu. Niestety nie posiadam innej kamerki.
Sam proces instalacyjny wygląda u mnie następująco.

1. Instaluje oprogramowanie do kamerki CLEye.
2. Instaluje oprogramowanie do FT, ale nie uruchamiam FT - zaznaczam żeby FT uruchamiać w trybie zgodności z Win7, i uruchamianie programu jako administrator.
3. Podmieniam pliki w FT, na te z fix'a.
4. Uruchamiam CLeye.
5. Uruchamiam FT.

No i tutaj zaczynają się problemy.
« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2014, 19:56:56 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1419 dnia: Marca 17, 2014, 18:15:46 »
Przełom.
Przepraszam, że tak post pod postem, ale zniknęła, mi opcja edycji.
Chyba osiągnąłem przełom.
We FT pokazał się obraz, przy ustawieniach kamery, i ustawieniach opcji w FT, 640x480 50 FPS. Niestety przy innych wartościach ciągle brak obrazu.

« Odpowiedź #1420 dnia: Marca 17, 2014, 19:10:14 »
Heh decydował duperel. Jednoczesne włączenie CLEye, i FT, blokowało działanie FT. Trzeba było tylko wyłączyć CLeye'a i sprawa załatwiona :)

« Odpowiedź #1421 dnia: Marca 31, 2014, 20:51:05 »
To znowu ja. Freetrack nagle przestał współpracować z DCS. Tzn zainstalowałem TrackNoIR (bo nie potrafiłem ustawić sensownych osi w Freetracku, chciałem spróbować czegoś innego) i odpaliłem sobie DCS po parudniowej przerwie, kompletny brak reakcji ze strony DCS. W opcjach osi w ogóle nie wykrywa żadnego ruchu. Freetrack pokazuje, że śledzi ruchy światełek. headtracker.dll mam wrzucone do bin i bin/headtracker/ .
A, nie wiem, czy to ważne, ale w opcjach OUTPUT FreeTracka pozycje "freetrack interface" i "trackir interface" są niezaznaczalne. tzn są "wygaszone".

« Odpowiedź #1422 dnia: Marca 31, 2014, 21:13:14 »
W opcjach osi przypisane miałem osie w urządzeniu "headtracker" i "trackir" po usunięciu przypisań tego drugiego tracknoir zaczął działać. Zaczynam rozumieć czemu ludzie godzą się przepłacać NaturalPoint...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1423 dnia: Marca 31, 2014, 22:36:20 »
Caldur - te drivery niestety nie działają u mnie z FT jak należy. Jest *dokładnie* taki sam błąd jak przy najnowszych driver'ach i wybraniu najwyższego ustawienia bpp z kamery. Domyślam się, że poprzednie sterowniki same wybierały 32 bity a mi działa tylko na 24. Dlaczego? Nie wiem, ale podejrzewam może poprzednie ustawienia  i poprzednio używaną przez lata kamerę (Logitech QuickCam). Niby nie powinno mieć znaczenia, a coś jest nie tak i mi nie działa, a całemu światu działa ;) 
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1424 dnia: Maja 01, 2014, 14:44:13 »
Ktoś próbował zasilenia FT z USB ?
Ja swój w tej chwili mam podpięty do baterii 9V, ale ciągłe wymienianie baterii trochę mnie denerwuje i szukam jakiegoś innego sposobu, by zasili FT.
Myślałem właśnie o USB, ale czytałem, że nie jest to bezpieczne dla płyty głównej. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?
"Jeb*ć, karać, nie wyróżniać. W wolnych chwilach prześladować"