Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 233347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Storm of War: Battle of Britain -screeny
« Odpowiedź #945 dnia: Stycznia 18, 2011, 23:59:49 »
Nie dość, że kolory ziemi nadal niewyglądają naturalnie to jeszcze drzewa są prawie czarne. Co to za gatunek jest z takimi ciemnymi liśćmi? Yoyek, to zdjęcie co wrzuciłeś dla porównania to ewidentnie późna/wczesna godzina, cienie są dość długie...
Achtung Spitfeuer!

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #946 dnia: Stycznia 19, 2011, 00:14:23 »
Bucic, strasznie się rzucasz. Nie zakładam, że masz jakieś złe intencje, ale twój post trąci arogancją na kilometr. Ale, żeby nie było, że ktokolwiek tutaj celowo, bądź nieumyślnie wprowadza w błąd, polecam zapoznać się z artykułem: http://pclab.pl/art35447.html
Jakby mnie to nie ruszyło, to bym nie pisał wcale. Ot i cała tajemnica. A ruszyło mnie dlatego, bo zmarnowałem nieraz sporo czasu tylko przez to, że ludzie kompletnie nie mający pojęcia o ustawieniach 3D byli akurat 10 razy bardziej wylewni od tych, co znali się na rzeczy.

Co do artykułu - przeczytałem już swoje z górką. Jak masz gotowe konkrety, które podważają to, co napisałem, to wal śmiało.

Ogólnie (i bez urazy):
Na posty nie odnoszące się >ściśle< i konkretnie do tego, co napisałem i dłuższe niż potrzeba nie odpowiadam.

Bucic może nie był zbyt tu zbyt subtelny, ale też ma rację.

"Subtelny Bucić". Aż musiałem sobie to napisać  :002:

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #947 dnia: Stycznia 19, 2011, 01:34:13 »
Co do artykułu - przeczytałem już swoje z górką. Jak masz gotowe konkrety, które podważają to, co napisałem, to wal śmiało.

Chyba nie będę marnował naszego cennego czasu. Napisałem wcześniej co i jak, podałem link do źródła. Jeśli wiesz lepiej, trudno.

Co do drzew z ciemnymi liścmi, to mogą to być dęby albo wiązy, oba gatunki występują w południowej Anglii i latem mają dość ciemne liście. Tekstury ziemi mają faktycznie nieco zbyt "ciepłe" zabarwienie, ale jak komuś to przeszkadza, to w ustawieniach karty, gdzieś w okolicy antyaliasingu znajdziedzie korekcję kolorów ;)

« Odpowiedź #948 dnia: Stycznia 19, 2011, 08:42:20 »
Bucic, strasznie się rzucasz.
E tam, bez przesady. Poprzeglądaj inne wątki to prędzej czy później trafisz na taki gdzie ktoś się naprawdę "rzuca". ;)

Niestety, bez urazy Mmarudo, ale tkwisz w samym środku wnętrza centrum jądra błędu i najwyraźniej nie zrozumiałeś dość przeciętnie napisanego artykułu, który tu podlinkowałeś. Nie pisałbym nic gdyby nie fakt, że dość pyszałkowato reagujesz w momencie kiedy koledzy zwracają Ci uwagę na babole, które walisz.
Najbardziej wyraźnym dowodem na to, że troszkę Ci się teoria rozjechała jest ten cytat:
Niestety te schodki są nieuniknione - zawsze tam były, są i będą... bardziej się rzucać w oczy im wyższa jest rozdzielczość ekranu (...) Niestety AA to wciąż skomplikowana i nieco kuglarska technologia - działa tym gorzej im więcej jest pikseli. Jedyna rada: mały monitor, albo telewizor.
No więc po pierwsze - jak walniesz sobie rozdziałkę 25000x25000, nawet na stosunkowo dużym ekranie, to schodki uświadczysz tylko z lupą w ręku. Natomiast w rozdzielczości 320x240 schodki będą dość mocno rzucać się w oczy. ;)
Po drugie - AA nie działa gorzej w zależności od rozdzielczości (ilości pikseli). Delikatnie upraszczając, rozdzielczość ma wpływ tylko na wydajność z jaką karta graficzna mieli którymś z algorytmów AA to co ma za chwilę rzucić na ekran monitora. Różnice między skutecznością wygładzania wynikają tylko z różnic między rodzajami AA. Można tutaj zastosować piękną analogię - jeśli masz do zaorania 1ha pola to zaorasz ten hektar tak samo skutecznie jak 100 ha tylko zrobisz to szybciej bo roboty jest mniej niż przy 100 hektarach. Jakość orania zmieni się tylko kiedy zmienisz algorytm czyli pług tudzież brony albo ciągnik. :002: :003:
Po trzecie - twoja rada jest dość dziwaczna. Mały monitor i telewizor to diametralnie różne rozmiary ekranów. No, chyba że chodziło Ci o mały telewizor (sic!). Tak czy siak, rada jest kiepska bo lepiej kupić wielki monitor 27" i 3x GTX 580. :020:
Po czwarte - rzucając "fachowymi" artykułami upewnij się, że zrozumiałeś o czym traktują a potem że masz pojęcie o czym piszesz to oszczędzisz sobie kontaktu z upierdliwymi forumowymi magalomanami. :D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #949 dnia: Stycznia 19, 2011, 08:45:04 »
Co do tekstur, przykład, najprostszy, Google. Tu nie o to chodzi by naprawiać błędną kolorystykę w ustawieniach grafiki karty. Olo pisze o fotorealistycznych teksturach ziemi, a ja widzę plastik pod Spitfirem.
Lepsze, bardziej zbliżone do Anglii kolory ma już BoB 2: WoV.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2011, 17:28:04 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #950 dnia: Stycznia 19, 2011, 10:15:10 »
Z całym szacunkiem dyskusja na temat kolorów ziemi jest jałowa :) Każde zdjęcia - w tym satelitarne - mogą przechodzić przez wszelkiego rodzaju filtry i poprawiacze, nigdy nie byłem nad Anglią, na żywo nie widziałem, choć zakładam, że kolorystyka pól zmienia się w zależności od pory dnia, nasłonecznienia, przeźroczystości powietrza, pory roku, fazy wegetacji na polach - nic, kiełkuje, rośnie, dojrzałe, skoszone :)  Zresztą - to nie ma być clue tej gry! Latanie, walka, "miodność", grywalność offline, gra online...

Bardziej mnie ciekawi jak będą zarządzane serwery online, mapy (jedna? kawałki?), misje, cele, AI, pory dnia, roku, warunki zwycięstwa, mapa frontu, losowe wydarzenia etc. etc. A o tym nic nie wiadomo... A może wiadomo?

Pozdrawiam!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #951 dnia: Stycznia 19, 2011, 12:01:38 »
Z całym szacunkiem dyskusja na temat kolorów ziemi jest jałowa :) Każde zdjęcia - w tym satelitarne - mogą przechodzić przez wszelkiego rodzaju filtry i poprawiacze, nigdy nie byłem nad Anglią, na żywo nie widziałem, choć zakładam, że kolorystyka pól zmienia się w zależności od pory dnia, nasłonecznienia, przeźroczystości powietrza, pory roku, fazy wegetacji na polach - nic, kiełkuje, rośnie, dojrzałe, skoszone :)

Dokładnie! Ja na przykład znalazłem fotkę, która idealnie pasuje. :P

« Odpowiedź #952 dnia: Stycznia 19, 2011, 13:52:04 »
Panowie tu gadu gadu a tu o:

"IL-2 STURMOVIK™: Cliffs of Dover erscheint für den PC am 24. März 2011."- znaczy, że pojawi się na PC 24 marca b.r.

Źródło - fooblog

http://fooblog.mexxoft.com/il-2cliffs-of-dover-official-announcement/

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #953 dnia: Stycznia 19, 2011, 22:18:13 »
Obejrzałem trailer...no cóż...d**py mi nie urwał, za to nieodparcie miałem wrażenie: "hmmm...ja tu już chyba kiedyś byłem"

« Odpowiedź #954 dnia: Stycznia 19, 2011, 23:07:10 »
Pojawiła się taka inforamcja

http://fooblog.mexxoft.com/category/computerspiele/storm-of-war-computerspiele/

Keine Onlinepflicht. Nur eine einmalige Online-Aktivierung wie bei fast allen anderen PC Spielen heutzutage auch. Der veröffentlichte Packshot mit dem Onlinehinweis ist falsch.

UBI_Marc, Marketing UBI Deutschland

Goglotłumacz wydaje się mówić że chodzi o jednorazową rejestracje.

« Odpowiedź #955 dnia: Stycznia 20, 2011, 01:39:17 »
Południe Anglii, przełom czerwca/lipca.

Absolutnie nie mam zamiaru tutaj udowadniać kto ma rację itp. Trawa w Anglii w słoneczny dzień całkiem może być ładnie zielona, ale mimo wszystko w mojej opinii czysto subiektywnej, kolorystyka jest ciut za skrajna (za jasna trawa, za ciemne drzewa). Niestety póki co to tylko o tym możemy podyskutować, bo tylko tyle pokazali, nawet jeśli to dyskusja jałowa ;)
Achtung Spitfeuer!

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #956 dnia: Stycznia 20, 2011, 08:31:36 »
Dokładnie! Ja na przykład znalazłem fotkę, która idealnie pasuje. :P

[IMG]http://img683.imageshack.us/img683/9552/kolorgleby.th.jpg[/im]
A ja mogę znaleźć fotkę, na której niebo jest różowo-fioletowe :118:

« Odpowiedź #957 dnia: Stycznia 20, 2011, 09:07:40 »
A ja mogę znaleźć fotkę, na której niebo jest różowo-fioletowe :118:

Jęzorek na końcu mojego tekstu oznaczał, że taki mam właśnie punkt widzenia na dyskusję dotyczącą tej niezwykle "ważnej" kwestii.
Poza tym, jasnozielona trawa jest overmodelled! :D

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #958 dnia: Stycznia 20, 2011, 09:28:35 »
Słuchajcie, oczywiście że nie jest to jałowa dyskusja. Każdy chyba wie jak wyglada trawa i jakie ma kolory, od soczystych do ciemnej zieleni, w niektorych regionach moze sie roznic, ale ta brytyjska nie tak wiele rożni się od tej polskiej. Przykładem na to jest też np. zdjecie AnD'iego, jedyne to co bardzo wyróżnia podkład tekstury w W. Brytanii to dokładnie dzielone pola i sadzone drzewa. Jesli ktos latał nad Anglia wie o co chodzi. To ze ktos sobie podbarwi zdjecie (RashbaNor - widac ze spit ma szary kolor ktory nie jest Dark Grey kolorem RAFu) juz swiadczy o tym ze fotka jest podrasowana. Sa programy, sa filtry, to nie problem. Dobrze to wiesz. Wszystko też zalezy od pory dnia i oswietlenia, ale tekstura w CoD daleko odbiega od real nawet jeśli to godzina 12:00 i bezchmurne niebo w lato, chyba że Anglia to cale pole golfowe, bo tam faktycznie trawa jest o najwiekszej soczystosci koloru zielonego. Jak komus kolor nie przeszkadza, to niech dalej maluje swój model P-11c na pomaranczowo i mowi ze to z kampanii'39 ;)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #959 dnia: Stycznia 20, 2011, 10:38:01 »
RashbaNor - widac ze spit ma szary kolor ktory nie jest Dark Grey kolorem RAFu) juz swiadczy o tym ze fotka jest podrasowana
Mimo tego, że spędzam sporo czasu dłubiąc w Photoshopie to tego zdjęcia nie retuszowałem. Po prostu przez przypadek trafiłem na to foto, skojarzyło mi się z "problemem trawy" w nowym Szturmowiku i zmontowałem takie porównanie. To nie było na serio bo nie traktuję tego problemu poważnie. ;)
Jeśli ktoś potraktował tą moją wklejkę jako istotny argument w dyskusji to ja przepraszam, nie o to chodziło. Na tym poście zakończę swój udział w tej polemice.

Jak komus kolor nie przeszkadza, to niech dalej maluje swój model P-11c na pomaranczowo i mowi ze to z kampanii'39 ;)
To chyba trochę przerysowane porównanie, co? :D
Poczekajmy aż gierka trafi w nasze spocone łapska i wtedy będzie można porywać się na takie tematy jak kolor trawy, gęstość liści na drzewach, wysokość fal na morzu, ilość chwastów na lotnisku, błędny kolor nieba w czerwcu między 6:45 a 6:50 rano... uff, trochę mnie poniosło. :D
Tak naprawdę to mam nadzieję, że po premierze gry takie tematy nie wypłyną i raczej będziemy się jarać istotnymi rzeczami a nie skupiać na błahostkach (no offense).