Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 232382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Storm of War: Battle of Britain -screeny
« Odpowiedź #960 dnia: Stycznia 20, 2011, 11:26:56 »
Rash, ale to nie błahostka. Zobacz - wiele osób np zrezygnowało z latania w RoF właśnie dlatego , że ziemia dla nich była do "d...." a tekstury plastikowe, a przecież sam sim ma świetny FM, swietny DM, klimat, ładne modele itp. Może to spaczenie po FS2004/FSX ale jednak to co widzimy na dole jest dość ważne i czasem takie niedopatrzenie może spowodować, że komuś sim mimo licznych plusów się nie spodoba (np. latanie w defaultowym FSX a z produktami ORBX).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #961 dnia: Stycznia 20, 2011, 11:37:43 »
Jak już o kolorkach, to jeszcze ja dorzucę swoje trzy grosze. Zdjęcia satelitarne mają to do siebie, że są robione z olbrzymiej wysokości i chyba to też może mieć wpływ na kolor. Wydaje mi się, że wysokość lotu ma tu dość duże znaczenie nawet w słoneczny i bezchmurny dzień. Wygląda na to, że im niżej, tym kolory bardziej nasycone.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #962 dnia: Stycznia 20, 2011, 11:39:36 »
Yoyo, ja to w pełni rozumiem. Sam jestem dość upierdliwy i nierzadko niezauważalne dla normalnego człowieka detale psują mi odbiór całości. Po prostu tak się złożyło, że ta trawa akurat mi nie przeszkadza, na szczęście. Uważam, że tragedii nie ma i spokojnie mogę sobie latać nad taką soczysto zieloną Anglią. Aczkolwiek, jeśli się okaże, że - przykładowo - malowania samolotów mają błędy rzeczowe albo będą niedopracowane to, nawet jeśli wady będą minimalne, straszliwie mnie to będzie uwierać. Więc mimo, że nie traktuję "grassgate" z pełną powagą to w 100% rozumiem emocje, które towarzyszą osobom pragnącym podziwiać super realistyczne tekstury paręset metrów pod samolotem i mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem moimi podśmiewaniami.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #963 dnia: Stycznia 20, 2011, 12:43:24 »
Wygląda na to, że im niżej, tym kolory bardziej nasycone.

A to już zupełnie inny temat - przejrzystość powietrza. Chyba dopiero zauważony właśnie w ROF i nowym DCS A-10C ale to też jeszcze nie to. Zazwyczaj widzi sie w simach to samo niezależnie czy jest sie na 100ft czy 30.000 ft, a przecież nawet w ładny słoneczny dzień ziemia z różnych wysokości wygląda zupełnie inaczej.

www.yoyosims.pl

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #964 dnia: Stycznia 20, 2011, 23:09:34 »
Słuchajcie, oczywiście że nie jest to jałowa dyskusja. Każdy chyba wie jak wyglada trawa i jakie ma kolory, od soczystych do ciemnej zieleni, w niektorych regionach moze sie roznic, ale ta brytyjska nie tak wiele rożni się od tej polskiej.

Zależy jak wielkim fanatykiem trawy jesteś. W samej Polsce występuje ponad 150 odmian traw, jak pojedziesz do UK i pogadasz z kimś kto jest w temacie (czyli jakieś 99% ludzi, którzy mają ogródki), to ci głowa pęknie.

Myślę, że Olo miał w głębokim poważaniu kolorystykę trawy, 150 odmian, oraz czy liściaste drzewka to buki, czy wiązy i czy aby nie są za ciemne. Myślę też, że miał 100% racji.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #965 dnia: Stycznia 21, 2011, 09:37:40 »
Myślę, że Olo miał w głębokim poważaniu kolorystykę trawy, 150 odmian, oraz czy liściaste drzewka to buki, czy wiązy i czy aby nie są za ciemne. Myślę też, że miał 100% racji.
Czyli nie masz pojęcia o tworzeniu simów, zwłaszcza IL2: CoD, gdzie na forum 1C był nawet specjalny temat gdzie Oleg sie chwalił ile to jego team poświecił czasu na tworzenie ziemi i jaki to bedzie miało wpływ na nową serię. Koniec i kropka.
Dodam jeszcze takie zdanie od autorów (a będzie to też najprawdopodobniej zdanie na pudełku):
• Photorealistic ground units modeling
Poza tym nikt nie mówi tutaj o zrobieniu 150 odmian trawy, nie przeinaczaj wypowiedzi i zastanów się wpierw co piszesz.

www.yoyosims.pl

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #966 dnia: Stycznia 21, 2011, 09:47:37 »
Z terenem to może być jeszcze takie samo zaskoczenie (in plus   :004: ) jak z tytułem samego sima.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #967 dnia: Stycznia 21, 2011, 11:22:05 »
Dodam jeszcze takie zdanie od autorów (a będzie to też najprawdopodobniej zdanie na pudełku):
• Photorealistic ground units modeling
To zdanie traktuje o "ground units" a więc chodzi o fotorealistyczne modele jednostek naziemnych takich jak czołgi, transportery opancerzone, samochody, motocykle, pociągi, radary, itp. Zdanie nie dotyczy niestety odwzorowania terenu czy drzewek czy krzaczków czy trawki.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #968 dnia: Stycznia 21, 2011, 11:51:54 »
Tak, ale pod nazwą Units kryja sie ogólnie pojęte 'obiekty' (ground units=obiekty naziemne), a w to moga też wchodzic: zabudowania, obiekty stacjonarne (np.maszty, radary), również jednak drzewa. Zreszta co tu gdybac. Zobaczymy jak bedzie to finalnie wygladać. Moze bedzie przycisk gamma (jak w ROF) i bedzie mozna sobie przyciemnić tę wielkanocną trawę z koszyka lub zestawu sushi, moze to tez nie ostateczny wyglad tekstur terenu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #969 dnia: Stycznia 21, 2011, 12:49:07 »
Mi odkąd zaczęto pokazywać screeny zawierające ziemię, nijak nie pasowała ona do wyglądu samolotów a szczególnie ich pięknie oświetlonych i dopieszczonych kokpitów. Miałem ciągle wrażenie, jakby była żywcem wyjęta z iłka (mimo gęstej zabudowy i drzewek).
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #970 dnia: Stycznia 21, 2011, 17:09:20 »
Photorealistic ground units modeling

Alleluja! Pod warunkiem, że dadzą opcję on/off do tych fotorealistycznych obiektów naziemnych, co bym mógł to wyłączyć w nadziei na to, że mój sprzęt da radę udźwignąć Il2:COD-a...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #971 dnia: Stycznia 21, 2011, 17:10:14 »
Tak, ale pod nazwą Units kryja sie ogólnie pojęte 'obiekty' (ground units=obiekty naziemne)

Ground units to jednostki naziemne. Utożsamianie tego z ground objects jest imho błędne.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #972 dnia: Stycznia 21, 2011, 17:26:36 »
Ground units to jednostki naziemne. Utożsamianie tego z ground objects jest imho błędne.
Jasha nie, unit uzywa się do wielu aspektów, z których najprostsza to oczywiscie jednostka, masz pierwsze lepsze tłumaczenie:

Tłumaczenie: UNIT
N F  JEDNOSTKA;  M  ELEMENT;  F  CZĘŚĆ;  M  ORGANIZM;  F  JEDNOŚĆ;  F  SEKCJA;  M  AGREGAT;  M  ZESPÓŁ;  M  DYWIZJON;  F  FORMACJA;  F  KOLUMNA;  M  ZASTĘP

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #973 dnia: Stycznia 21, 2011, 23:53:02 »
Przepraszam że się wtrącam ale myślę że RashbaNor i Jascha mają jednak rację. Ground units to w ogólnie przyjętym tłumaczeniu stosowanym w tematyce gro-wojenno-podobnej jednostki naziemne. Oczywiście unit używa się w wielu innych znaczeniach ale określenie użyte przez autorów jest jednak imho jednoznaczne (poza tym tłumaczenie przytoczone przez YoYo raczej nie wskazuje na obiekt czy też inne określenie "jakiegokolwiek" obiektu - raczej jako element zorganizowanej całości czyli właśnie jednostkę). A swoją drogą wracając do wątku to uważam że raczej nie tyle kolorystyka traw, pól itp. jest tak istotna, ale ogólna wizualizacja i wrażenie jakie dają - np. efekt perspektywy powietrznej, dobór materiałów aby prawidłowo reagowały na oświetlenie (odpowiedni mapping i shadery), czy też odpowiednie zapełnienie ziemi elementami trójwymiarowymi lub przynajmniej pozornie trójwymiarowymi które dają wrażenie głębi i perspektywy względem płaskiej tekstury (takim elementem są np dla mnie tak chakterystyczne w naszym krajobrazie drzewa i krzaki sadzone wzdłuż dróg które wg mnie bardzo urealniają wrażenie podczas lotu na małej wysokości). No i przydałaby się pewna losowość która też urealnia scenerię. Pozwala ona uniknąć wszelkiej maści segmentowania (nie wiem jak po polsku określić tiling) terenu (oczywiście o ile nie została oparta na jakiejś formie fotoscenerii)... Myślę że całkiem nieźle było to rozwiązane w WoP (choć sim z tego żaden) i nieźle daje radę też RoF... ech... rozmarzyłem się w kierunku idealnej imersji otoczenia :)
p.s. To mój pierwszy post więc przy okazji chciałem wszystkich serdecznie powitać - co prawda nasze forum śledzę już kilka lat ale dotychczas było to uczestnictwo bierne ;P
Ryzen 3900X, RTX3090, 64GB DDR4, 512GB nVME, 7,2TB SSD, TrackIR3 vector exp, HP Reverb G2, Logitech Yoke (mod), MSFF2, Saitek Quadrant, CH Pro Pedals

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #974 dnia: Stycznia 22, 2011, 00:12:34 »
To już nie wiem o czym Olo tam myśli mówiąc Photorealistic ground units modeling, możliwe, że chodzi mu o odwzorowanie z fotorealistyczną dokładnością jednostek (czym się też niejednokrotnie chwalił), natomiast ewidentnie słowo fotorealistyka odnosi się do jakości tekstur normalnie.

My tu gadu gadu a nikt nie wspomniał o nowych screenach z bardzo zielonej W.Brytanii :D , słowo kamuflaż na Hurricane nabrało nowego wymiaru ;)

http://fooblog.mexxoft.com/category/computerspiele/cliffs-of-dover-computerspiele/

btw. w WoP teren mi się bardzo podobał

www.yoyosims.pl