Nie zrozumiałeś mnie Bucic. Ja to pisałem z punktu widzenia developera, nie użytkownika. Z racji zawodu wiem co jest przyczyną części problemów technicznych w nowych grach. Wiem też dlaczego developerzy powoli przechodzą na inny system sprzedaży gier (subskrybcja lub DLC). Czy mi się to wszystko podoba? Nie. Czy to akceptuję? Tak. Wolę mieć grę powiązaną z kontem jak w RoF, WoP, z logowaniem online jak FSX, lub DCS niż nie mieć jej w ogóle.
Z nową technologią jest też taki problem, że większość starych sztuczek, z gier o których wspomniałeś po prostu dziś nie działa. Także odpowiadając na Twoje pytanie - po prostu się nie da.
Chcesz mieć ładne oświetlenie (sam o tym pisałeś na forum BoB2WoV), chcesz dynamiczne cienie, normalmapy, odbicia, więcej detalu? Coś za coś, kosztem jest problem z przezroczystościami (w większości nowych gier, nie tylko symulatorów), wysokie wymagania sprzętowe. Jak to jest problem, to Iłek jest cały czas fajnie rozwijany przez modderów i Daidalos Team, nikt się nie każe przesiadać.
Do PRLowskiej mentalności mi daleko, pomimo, że komunę jeszcze pamiętam