Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 222336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).
« Odpowiedź #1650 dnia: Kwietnia 02, 2011, 14:21:58 »
Niestety rozdzielczości w trybie okienkowym to max 1024 x 786.

Czy ustawienie takiej rozdzielczości w trybie full-screen też daje dużo klatek?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1651 dnia: Kwietnia 02, 2011, 14:32:26 »
Czy ustawienie takiej rozdzielczości w trybie full-screen też daje dużo klatek?
Niestety nie, przynajmniej u mnie. Dopiero po otwarciu w oknie działa w miarę dobrze.

« Odpowiedź #1652 dnia: Kwietnia 02, 2011, 14:46:40 »
Tutaj nie umiem ustawić rozglądania się myszą
Przycisk F10.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #1653 dnia: Kwietnia 02, 2011, 15:33:58 »
Ma ktoś jakieś pomysły jak to rozwiązać ?

Na początek spróbowałbym zainstalować po kolei wszystko co jest w tym katalogu: ...\Steam\steamapps\common\il-2 sturmovik cliffs of dover\redist
Po tym maratonie instalacji walnąć restart i ściągnąć najnowszą betę sterowników do Twojej karty graficznej: http://www.nvidia.pl/page/link_download_beta_archived_drivers.html
Jeśli nie masz skonfigurowanej masy profili do różnych gier w to możesz zrobić tzw "czystą instalację" - zaznaczasz to w kreatorze instalacji ForceWare'ów.
Na koniec możesz walnąć update systemu, przede wszystkim krytyczne poprawki i te dotyczące .NET oraz sterowników sprzętu (z wyjątkiem karty grafiki oczywiście).
Jeśli to nie pomoże to... będziemy myśleć dalej. :)

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #1654 dnia: Kwietnia 02, 2011, 16:20:07 »
Phenom II x4 955BE, 4GB RAM, 5850 1GB.
Nad wodą około 30 - 40 klatek. Nad ziemią 20 - 35 klatek.
Ustawienia : wszytko na maks - drzewa, budynki i drogi off.
Jednym z większych problemów tej gry jest to wredne doczytywanie. Niby gra używa u mnie tylko 1 rdzenia i coś około 2GB RAM, ale wystarczy czasem obrócić głowę i zaczyna z dysku doczytywać dane co powoduje wredne freezy. Gra ma swój potencjał - szkoda, że zmarnowany przez niedopracowany engine i generalne "niedoszlifowanie". Miejmy nadzieję, że devom uda się coś z tym jeszcze zrobić.

« Odpowiedź #1655 dnia: Kwietnia 02, 2011, 16:29:06 »
Straszliwie się zdziwiłem sprawdzając dzisiaj moje subskrypcje YouTube bo okazało się, że nawet Wonziu zainteresował się COD: http://www.youtube.com/watch?v=Od0FUop2OgE
Natomiast jeśli chodzi o samą grę to mam ciekawe spostrzeżenie. Polatałem sobie trochę rano. Jedna z misji skończyła się dla mnie bardzo szybko ponieważ już na samym początku wyłapałem piękną serię od strzelca Heinkla. W związku z tym zacząłem sobie oglądać różne samoloty AI i obserwować ich kombinacje. W pewnym momencie śledzony przeze mnie Bf109 rzucił się na Spita, szamotali się chwil parę po czym Spit wyrwał ostro do góry. Messerschmitt poszedł od razu za nim, silniki zaczęły okrutnie ryczeć, trwało to parę sekund do momentu aż... 109 zgasł silnik. Oczywiście Bf runął na pysk a pilot próbował uruchomić silnik. Przynajmniej tak to wyglądało. Śmigło poruszało się powoli a z silnika wydobywało się od czasu do czasu warknięcie, czasem jakiś dymek z rur wydechowych wyskoczył i to tyle. Historia skończyła się tak, że Niemiec zmuszony był wodować co wyszło mu całkiem nieźle. Cała akcja wyglądała dość przekonywająco. Zastanawiam się czy to był jakiś bug czy po prostu gra symuluje awarie silnika z serii "wypadki losowe" czy może istnieje możliwość, że AI da ciała i zarżnie silnik? Biorąc pod uwagę, że karabiny zacinają się też pilotom AI (o czym czasem można usłyszeć przez radio) jest całkiem możliwe, że AI może mieć też pecha z silnikiem.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1656 dnia: Kwietnia 02, 2011, 16:49:40 »
Na początek spróbowałbym zainstalować po kolei wszystko co jest w tym katalogu: ...\Steam\steamapps\common\il-2 sturmovik cliffs of dover\redist
Po tym maratonie instalacji walnąć restart i ściągnąć najnowszą betę sterowników do Twojej karty graficznej: http://www.nvidia.pl/page/link_download_beta_archived_drivers.html
Jeśli nie masz skonfigurowanej masy profili do różnych gier w to możesz zrobić tzw "czystą instalację" - zaznaczasz to w kreatorze instalacji ForceWare'ów.
Na koniec możesz walnąć update systemu, przede wszystkim krytyczne poprawki i te dotyczące .NET oraz sterowników sprzętu (z wyjątkiem karty grafiki oczywiście).
Jeśli to nie pomoże to... będziemy myśleć dalej. :)

Zainstalowałem od nowa rzeczy z katalogu steama.
Potem najnowsze stery beta - ale musiałem je odinstalować, bo zgłupiała karta.
Nic to nie dało. Życie.
Sorki, ale nie zamierzam uaktualniac systemu o rózne pierdoły, tylko dlatego, ze jedna giera nie chodzi.
Komp nie słuzy tylko do grania - cała reszta smiga ok.
Dzieki za rady anyway  :004:

Pozyjemy zobaczymy. A na razie - latajcie do woli  :002:

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1657 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:34:25 »
RashbaNor:
Nie, to nie jest przypadek, zrobiłem próbny przelot Ju 88 i po 20 minutach kontemplacji krajobrazu padł mi silnik, co SI zakomunikowało w tym-okienku-co-doprowadza-mnie-do-furii, czasem podczas bitwy różne rzeczy również lubią nawalić. I to często, nie wiem nawet czy za często.
Tak BTW jest masa rzeczy którymi można sterować, tak z 3 razy więcej niż w starym iłku, więc 3 razy więcej rzeczy może popsuć się.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #1658 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:39:33 »
RashbaNor:
Nie, to nie jest przypadek, zrobiłem próbny przelot Ju 88 i po 20 minutach kontemplacji krajobrazu padł mi silnik, co SI zakomunikowało w tym-okienku-co-doprowadza-mnie-do-furii, czasem podczas bitwy różne rzeczy również lubią nawalić. I to często, nie wiem nawet czy za często.
Tak BTW jest masa rzeczy którymi można sterować, tak z 3 razy więcej niż w starym iłku, więc 3 razy więcej rzeczy może popsuć się.

Jesteś tego pewien? A może po prostu nie otworzyłeś 1 z 2 chłodnic - wskaźnik jednej z nich jest zabugowany bo ciągle stoi w pozycji środkowej mimo że wyraźnie działa jej manipulacja w klikalnym kokpicie. A może miałeś za wysokie obroty?
Nie upieram się, że to nie przypadek - może nie miałem jeszcze do czynienia z taką awarią u mnie....

« Odpowiedź #1659 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:43:32 »
Ja i tak czuję że za jakiś czas, po serii poprawek to jednak będzie godny następca 1946. Jak na razie gry nie kupuję, dopóki tego nie naprawią. Nie mam żadnego parcia na CoDa i nie chcę też szarpać sobie niepotrzebnie nerwów.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #1660 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:53:31 »
Potrzebuję polski manual i listę komend występujących w grze, jeśli takowe coś istnieje, bo na płytce tego nie ma.

« Odpowiedź #1661 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:01:58 »
Nie pamiętam bym coś majstrował przy chłodnicach. Leciałem też 109tką po ustawieniu stopnia zużycia na najwyższy i po długim nurkowaniu połowa oleju z silnika znalazła się na mojej owiewce.
Kurde, nie wiem już sam. Włączyłem BR-20 i wolny lot nad Anglią. Po 30 sekundach mam awarię głowicy wydechu i wyciek na uszczelce olejowej.
Brakuje mi też coś w typie QMB.

EDIT.
Mam coś w typie manuala w pdfie, mogę podesłać.

« Odpowiedź #1662 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:03:14 »
Manual jest na 89 stronie tego wątku.

« Odpowiedź #1663 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:12:01 »
Sorki, ale nie zamierzam uaktualniac systemu o rózne pierdoły, tylko dlatego, ze jedna giera nie chodzi.

No, w zasadzie to powinno się utrzymywać system w stanie jak najbardziej uaktualnionym. Poprawki, wbrew krążącym o nich mitom, nie wyrządzają szkód a wręcz przeciwnie, nie biorą się też z kosmosu. :)
Jeśli ktoś ma naprawdę bardzo ograniczone zaufanie do Microsoftu to można sprawdzić co naprawia i na co ma wpływ każda z poprawek serwowanych przez Windows Update.
Z mojego paroletniego doświadczenia sysadmina, który musi użerać się z około 300 luserami i ma pod opieką blisko 200 komputerów - z update'ami systemów Microsoftu należy uważać (ładować je powolutku a nie na "hura") głównie na serwerach albo na stacjach, na których działają jakieś dość nietypowe lub naprawdę fatalnie napisane aplikacje (na przykład łatany na siłę i w tempie "500 poprawek dziennie" klient systemu ERP, czy coś w tym stylu). W przypadku komputerów używanych w domu można spokojnie łupać wszystkie aktualizację jak leci. Oczywiście pomijając pseudo-update'y, które w rzeczywistości są zwykłymi instalatorami różnych cudów jak, na przykład, Windows Live - na szczęście MS ładuje je do oddzielnej kategorii i nie da się ich przez przypadek wybrać do instalacji.

Potrzebuję polski manual i listę komend występujących w grze, jeśli takowe coś istnieje, bo na płytce tego nie ma.

...\Steam\steamapps\common\il-2 sturmovik cliffs of dover\manual

RashbaNor:
(...) co SI zakomunikowało w tym-okienku-co-doprowadza-mnie-do-furii (...)

Kliknij na tym okienku trzymając ALT, dzięki temu stanie się aktywne. Potem możesz kliknąć na nim prawym klawiszem myszy, pojawi się małe menu i będziesz mógł usunąć okienko z ekranu.

« Odpowiedź #1664 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:35:58 »
Po 10 sekundach równego lotu Spitem:
Silnik 1: Wlot spalony!
Silnik 1: Przebicie chłodnicy wodnej!
i... cze gewara. Przynajmniej ze Spita się teraz fajnie wysiada...