Autor Wątek: Przepustnica SV-242 i inne  (Przeczytany 3068 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Przepustnica SV-242 i inne
« dnia: Sierpnia 24, 2006, 17:41:01 »
Aby nie przeciążać wątku "Schmeisser słodowy zaprasza" proponuję tutaj umieszczać zdjęcia i opisy swoich przepustnic, modyfikowanych lub nie. Jako, że najczęściej modyfikowana jest przepustnica InterActa SV242 (zresztą najtańsza ;) ), to od niej zaczniemy:

Moja została wypatroszona z całej oryginalnej elektroniki, zastąpiła ja elektronika z kierownicy Apollo RW-1009, widoczne dwa kable są od USB i od orczyka, boczne 15 pinowe gniazdo służy do podpinania przycisków z podstawy joysticka Saitek EVO.

- 1 HAT (8 pozycyjny)
- 8 przycisków
- 2 przełączniki on/off/on
- 1 "Safety Switch"
- 1 dodatkowy potencjometr (tymczasowo nie podłączony)

BigMac

• Gość
Odp: Przepustnica SV-242 i inne
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 25, 2006, 17:38:28 »
To ja się może podepnę.

Przerabiam właśnie sv-242 na elektronikę logitech wingmana 3d i totalnie zgłupiałem, jak zajrzałem w kabelki :) To stara wersja, jeszcze z przejściówką gameport->usb. Nic mi się nie zgadza, np. do płytki pod hatem idzie tylko 6 kabelków a jest tam 5 przycisków i 8-kierunkówy hat ??? I nie rozumiem połączenia potów do osi X, Y i przepustnicy - jakoś są dziwnie spięte razem, wychodzi z każdego potka 5 kabelków zamiast 3 itp.

Pare osób już to robiło, także jeśli znalazłby się ktoś miły, mógłby wrzucić fotki z bebechów swojej sv-242 i opisać, jaki kabelek mam gdzie przylutować? :)

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 26, 2006, 17:06:57 »
jakoś są dziwnie spięte razem, wychodzi z każdego potka 5 kabelków zamiast 3 itp.
Nie z każdego :P z dwóch tylko :D o ile dobrze pamiętam. To po prostu oszczędzanie na kablu - zamiast ciągnąc do każdego potencjometra osobne przewody do masy czyli ujemnego biegunu gdzieś na p[łytce elektroniki, pociągneli masę do jednego potencjometra , a od niego do nastepnych . Wychodzi na to samo. Ty nic nie kombinuje tylko przełóz opakowania i już . Obudowe logitecha zamien na obudowe SV

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 26, 2006, 18:31:48 »
No dobra, z potem nie ma problemu się okazało, bo do przepustnicy odchodzi ten "ostatni", z którego idą po bożemu 3 kabelki, więc już podpiąłem i działa. Gorzej z przyciskami - te dwa co były na podstawie (6 i 7) podpiąłem pod dwa na przepustnicy, ale z pozostałymi będzie więcej zabawy, bo nie wiem, jak na tej płytce górnej (pod hatem) idzie GND czy cokolwiek :( Z miernikiem próbowałem prześledzić ścieżki i nie znalazłem jednej, która by łączyła się ze wszystkimi guzikami. Zresztą, jak pisałem, jest mniej kabelków niż przycisków. Wpadłem na prosty pomysł zwyczajnie dolutowania microswitchy w miejsce istniejących (nóżka w nóżkę - czyli w zasadzie przełożenie obudowy). Na razie spróbowałem z hatem i jest kiszka... Może coś sobie źle oznaczyłem, ale nie reaguje jak powinno.

EDIT: Tak, mój błąd z tym hatem, jakieś zwarcie mam :) Jutro bawimy się dalej, nie mam siły dzisiaj.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 26, 2006, 19:43:38 »
i nie będzie, bo  o ile pamiętam w logitechowej płytce z switchami HAT'a jest multiplekser kodujący sygnał po jednej parze kabelków  - i tu ujawnia się wyższośc elektroniki najprymitywniejszego z logitechów czyli attacka 3 , w którym hat to po prostu 4 przyciski w systemie zarejestrowane jako btn 9,10,11,12

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 27, 2006, 21:31:07 »
Eh, kolejny problem - guziki hata w przepustnicy mają wspólne uziemienie, a naturalnie logitech wymaga osobnych. Mam nożykiem porozcinać ścieżkę na tej płytce drukowanej, żeby nie było styku, czy co?  :008: W tej chwili joy wariuje po podpięciu hata - zachowuje się, jakby był cały czas w pozycji "w bok" (w który, to zależy od ilości podpiętych switchy, przy wszystkich jest bodajże w lewo) i w dodatku oś skrętna rączki dostaje maksymalny wychył (bo też ją popchnęli przez to przeklęte kodowanie).

Tracę pomysły. Co za bzdurne rozwiązanie, oszczędzili na 4 kabelkach i zamiast tego dali jakis multiplekser kodujący...

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2011, 21:35:58 »
To odświeżę wątek.

Samoróbka.
- położenie DSS na czujniku hala,
- 7 przełączników on/off/on chwilowych,
- 4 przełączniki on/off,
- 1 Hat (8 pozycyjny),
- 1 joy analogowy (potencjometry),
- 1 przycisk na rączce DSS,
- 1 przełącznik on/off (chowanie/wypuszczania hamulców na rączce DSS),
- 1 przycisk zabezpieczony klapką,
- 1 analogowe pokrętło w rączce DSS (potencjometr).

Na razie podpięte do MJOY, docelowa elektronika będzie własnej konstrukcji.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 02, 2011, 21:49:17 »
 :karpik :karpik :karpik :karpik

Wygląda CUDNIE! Gratuluje!

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 02, 2011, 21:55:03 »
HOTAS Warthog się chowa 8)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 02, 2011, 22:01:26 »
Dzięki koledzy.
Teraz z DSS to całkiem inne latanie.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 03, 2011, 20:31:00 »
Wypas :).
Najbardziej podobają mi się ślady użytkowania (zdarta farba). Na "ruskich" się nie znam, ale kolor mówi mi, że to jakaś oryginalna część Miga na tej ładnie pomalowanej podstawie :) ?

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2011, 18:58:21 »
Jeżeli chcesz EGHI to ci taką przepustnicę sprzedam.