Autor Wątek: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)  (Przeczytany 49976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)
« Odpowiedź #15 dnia: Września 04, 2006, 08:56:53 »
cierpie na wstręt do wstrętnych kokpitów, więc nie gram

... poza Meśkiem 410 jakiejś takiej znanej wytwórni  :004: który mam boski kokpicik, no z tym że cały świat CFS3 jest do niczego jakoś...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Września 04, 2006, 10:53:36 »
Marudzicie Panowie ;)

Podstawka CFS3 jest kiepska, kampania nudna jak diabli, ale jest trochę dodatków które są całkiem do rzeczy i w które dość przyjemnie się lata - OFF, Firepower, 1% (nowa Molly - mniam) i trochę innych...

« Odpowiedź #17 dnia: Września 04, 2006, 11:21:05 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Września 04, 2006, 12:14:30 »
Ujee, WWII Fighters; no ale to wciąż CFSIII, fajnym posunięciem był OFF tylko debilna kampania CFSowa, której za bardzo nie da się zmienić. Marzenie połaczenie WWIIFighters z modelem lotu starego iłka, enginem obsługującym 6DOF i terenem z FSX lub BOB:SoW ale nie kraczę bo nie wiem jak będzie poza 3 screenami tekstur ziemi z 5 kilometrów). Dobra ale za duży sie OT zrobił ...

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 13, 2006, 22:36:45 »
To znowu ja :)

ostatni tydzień mi minął na zbieraniu referencji (TBiU z Lublinkiem sobie nawet na Allegro kupiłem :P) i na opanowaniu konwersji modeli 3d pomiędzy Softimage XSI (soft 3d w którym pracuję), a tym chędo..nym GMaxem.

Niestety nie mam jeszcze żadnej wyraźnej fotki/rysunku przepustnicy i sterów w kabinie :(

Trochę mi się model rozsypuje przy konwersji, ale jakoś to chyba opanuję :)

http://img177.imageshack.us/my.php?image=lublinek1zn3.jpg
http://img177.imageshack.us/my.php?image=lublinek2dh4.jpg

(W tle oczywiście Balice)

Po imporcie do FS'a wyszło, że jeszcze jest trochę pracy przy skrzydłach, źle się na krawędzi natarcia i spływu rozkłada oświetlenie :/

Jeżeli ktoś w bardziej doświadczonych modelarzy może mi wskazać jakieś źródła dot. edycji plików .air, nomenklatury nazw poszczególnych części samolotu, hierarchii, oraz punktów styku modelu 3d z otoczeniem to byłbym bardzo wdzięczny, wszystko co znalazłem dotyczy CFS3, a ja jednak najpierw wolałbym zrobić wersję pod FS9

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #20 dnia: Września 14, 2006, 00:34:38 »
Super się prezentuje:) W FSa latam mało, a jak już to tylko vintage'ami. Nie mogę się doczekać!
BTW: JAk ukończymy 1szą wersję WoP '39, spróbuję usiąść i poczytać na temat robienia lotnisk do FSa. Do takiego Lublina MUSOWO musi być baza w Pucku  :002:

Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 14, 2006, 14:36:49 »
Dzięki!

Z bazą to niezły pomysł, ale narazie jeszcze mnóstwo pracy przed nami :)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 16, 2006, 16:28:59 »
Jestem praktycznie u końca modelowania i mapowania, zaczynam powoli texturki :) Jeszcze dużo pracy zostało, ale dam znać, że żyję hehe.

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 16, 2006, 16:36:51 »
Bardzo ładnie to wygląda :001: Przewidujesz użycie 3d gauges?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 16, 2006, 16:40:52 »
Dzięki :)

raczej nie, ale próbowałem wkomponować zwykłe gaugesy w obiekt 3d i wygląda to obiecująco

« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 16, 2006, 16:55:32 »
Tylko wadą zwykłych gaugesów jest ich odświeżanie, spróbuj upchnąć wszystko w sekcji [Vcockpit01], wtedy tempo odświerzania będzie najlepsze (podobno 18/sek).
Szkoda, że rezygnujesz z budzików w 3d, no ale nadal nie jest to bardzo rozpowszechniona technika..

empeck

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:08:20 »
Z drugiej strony warto by spróbować, tylko nie spotkałem się dotąd z żadnymi źródłami na temat gaugesów 3d, masz może jakieś namiary na tutoriale, bądź artykuły na ten temat?

« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:19:37 »
Niestety, nie znam, ale możesz zwrócić się do twórców z zapytaniem o technologię (zaznacz, że to będzie maszyna freeware, żeby nie przestraszyli się konkurencji :004:)
Zacząłbym od zapytania Hansa na forum Digital Aviation (3d gauges w Do-27): http://www.digital-aviation.de/ewpforum/index.php .
Oczywiście jest RealAir i 3d gauges w każdym ich samolocie http://www.realairsimulations.com/home.php?page=home . Bracia Nemeth używają 3d gauges, możesz zapytać na forum http://forums.simflight.com/viewforum.php?f=156 . Samoloty od Plane Design też są wyposażone w tego typu wskaźniki http://www.plane-design.com/ .
O ile mnie pamięć nie myli, to w darmowym samolocie akrobacyjnym Christean Eagle były użyte gaugesy w 3d. Tak samo jak w darmowej Wildze Odoga, obie maszyny znajdziesz na Avsimie.
Może ROB Ci pomoże, kompas w Bf-109 od Shockwave chyba był takim właśnie 3d gaugesem :004:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:49:39 »
Thx. Zrobię mały research ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 16, 2006, 18:18:32 »
Pamietaj tez o pilocie bo na razie go nie widac a samym modelem lata sie dosc dziwnie bez, jak bierzemy externale  :001:

Trzymam kciuki za projekt, zwlaszcza za Tera

www.yoyosims.pl