Autor Wątek: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)  (Przeczytany 51512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 17, 2006, 19:29:57 »
Ciekawe. Skąd masz to info?

wszystkie informacje które znalazłem mają szachownice tak:

Tak samo jest w książce 'Polski samolot i barwa' T. Królikiewicza, oraz w TBiU.

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 17, 2006, 19:56:41 »
To było standardowe malowanie w tamtym okresie od Jedenastki zaczynając a na Łosiu kończąc, był jeden wzór malowania znaków rozpoznawczych na samolotach,Lublin chyba nie był wyjątkiem i dlatego w starszych publikacjach mogą być przekłamania.Skan który zamieściłem pochodzi z instrukcji malowania P-11 który dostałem od Roli,sądze że jest bardziej wiarygodny niż rusunek z książki,ale mogę sie mylić.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 17, 2006, 20:08:24 »
Zgadza się. W książce m.in. Łoś, Karaś, P11 mają tak namalowane szachownice jak pokazałeś. Ale właśnie RXIII ma szachownice inaczej (zresztą, samo malowanie ma też inne niż pozostałe samoloty). Bardziej bym się skłaniał do tego, że RXIII był wyjątkiem (aczkolwiek mogę się mylić). Ponadto, wg książki, szachownice na górnej powierzchni skrzydeł RXIII były mniejsze niż standardowe na innych samolotach.

« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 17, 2006, 20:47:04 »
Coś w tym musi być wygrzebałem na dysku obrazek podobny do tego twojego, ta sama eskadra tylko inny numer boczny ale znaki ma tak samo namalowane,widocznie tak było.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 17, 2006, 22:07:41 »
Ech...  :121: pół strony bicia piany

Loku - Lublin to był taki wyjątek, jako jedyny miał też trójbarwny kamuflaż. A to, że książeczka stara to zaraz zła musi być ?
Empeck - brawo ! I czekam na fajnego pilota ponieważ... bardzo lubię ten "detal" samolotu :)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

empeck

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 17, 2006, 22:17:44 »
Hehe, przyszedł i pozamiatał. Ja mógłbym też zajrzeć w katalog z fotkami 'pasikonika', mam tego prawie 15MB :P

thx Ranwers!

A wracając do tematu, udało mi się zrobić z pomocą m.in ROB'a (wielkie dzięki :564: ) 3d gauge prędkościomierza :)

Prawdopodobnie skończy się na mieszanych zegarach, część 3d, część 2d.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 17, 2006, 22:59:40 »
Aha, jeszcze jedno, jak ktoś wie od czego w wersji D był ten pusty zegar po prawej u góry, to będę wdzięczny za jakieś info.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 17, 2006, 23:29:34 »
Tutaj są piloci o których wspominałem:

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 18, 2006, 01:15:46 »
Ściągnąłem sobie demo tego motha, polatam trochę jutro, popatrzę jak to jest zrobione. Możesz mi powiedziec co wystaje z kadłuba za drugim pilotem? Oglądałem screeny tego samolotu i nie daje mi to spokoju.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 18, 2006, 05:33:39 »
To jest coś, co powinieneś zrobic do "Pasikonika"  :002: (żartuję)
To jest kaptur do latania na samych przyrządach. Instruktor robił "wsiiit" i uczeń miał czarno przed oczami, bo ta płachta nakładała się na kokpit :)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 18, 2006, 19:30:02 »
To jest coś, co powinieneś zrobic do "Pasikonika"  :002: (żartuję)
To jest kaptur do latania na samych przyrządach. Instruktor robił "wsiiit" i uczeń miał czarno przed oczami, bo ta płachta nakładała się na kokpit :)

W R-XIII było inaczej. Początkowo sześć egzemplarzy (później przebudowano dodatkowe sześć) było fabrycznie przystosowanych do ćwiczeń na samych przyrządach. Przednia część kadłuba była podniesiona aż do skrzydła, 'dzięki czemu' uczeń siedział w głębi kabiny, od góry go dodatkowo przykryto nieprzejrzystą osłoną. Instruktor siedział z tyłu. Ta wersja miała oznaczenie R-XIII t

'Efektem ubocznym' było zwiększenie pojemności zbiornika paliwa i zwiększenie zasięgu z ~500 do ~1200 km

empeck

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 11, 2007, 19:45:32 »
Znalazłem nową fotkę  :banan

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 12, 2007, 08:27:32 »
Wystaw na Ebayu, lub Allegro  :020:
Świetna robota, Empeck, gratki!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 12, 2007, 09:44:25 »
Dzięki! Wystawiłbym, ale nie mam drukarki  :121:

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 01, 2007, 01:10:28 »
Ten cz-b screen jest naprawdę wypas. Wygląda żywcem jak jedna fotka z książki. S!
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"