Autor Wątek: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)  (Przeczytany 51990 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)
« Odpowiedź #195 dnia: Maja 08, 2008, 00:07:06 »
Dzięki :) Bardzo się cieszę z odbioru samolotu, znalazłem też dziś nawet niemieckojęzyczne forum na którym jest dyskusja na temat Lublina :)

Dlaczego samolot jest za free? Ponieważ to jest bardzo niszowa maszyna. Jeśli chciałbym zrobić samolot payware, to na pewno nie polski. O wiele lepiej by się sprzedał choćby Corsair czy Storch, a nie nikomu nie znany samolot z małego kraju w Europie Środkowej. A już dawno postanowiłem, że będę robić polskie samoloty. Naszych konstrukcji (zwłaszcza z dwudziestolecia między wojennego, choć nie tylko) jest tyle, że miałbym co robić przez lata. :D A wszystkie są interesujące, by wspomnieć choćby z bardziej znanych RWD-5, Karasia, Biesa, Tarpana, Wilgę, czy szybowce.

Teraz pracuję nad Orlikiem i częściowo nad RWD-8, co będzie potem nie wiem, prawdopodobnie przed wydaniem Orlika zrobię jeszcze jakiś prosty projekt, by się przy Orliku nie wypalić. Materiałów mam mnóstwo.

Donate na www dam, najpierw chciałem zobaczyć jak będzie Lublin przyjęty, taki głupi ze mnie idealista, że wahałbym się brać pieniądze za coś, co jest kiepskiej jakości (jak niektóre payware :D ), zresztą w mojej firmie się ze mnie śmieją, z tego idealizmu. Ale co tam. Prawda jest taka, że Lublina zrobiłem głównie dla siebie :)

Www wygląda jak wygląda, biorąc pod uwagę moje umiejętności jest najlepiej jak się da, sam jej nie dałbym rady napisać, więc skorzystałem z gotowca, lekko go przerabiając. Cieszę się, że się podoba.

« Odpowiedź #196 dnia: Maja 08, 2008, 05:34:20 »
...Karasia...

Ech ... marzenie, mieć w FSX dobrej jakości Karasia ...  :001:

Od razu "donate" w wiadomym barze, od chwili rozpoczęcia produkcji bez ograniczeń  :003:

...prawdopodobnie przed wydaniem Orlika zrobię jeszcze jakiś prosty projekt, ...

Prosty projekt! - czujecie to!? Już się ślinimy mistrzu :578:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #197 dnia: Maja 08, 2008, 20:18:49 »
Tak sobie czytam i podziwiam, aż tu nagle mnie natchenło :)

Dlaczego samolot jest za free? Ponieważ to jest bardzo niszowa maszyna. Jeśli chciałbym zrobić samolot payware, to na pewno nie polski. O wiele lepiej by się sprzedał choćby Corsair czy Storch, a nie nikomu nie znany samolot z małego kraju w Europie Środkowej. A już dawno postanowiłem, że będę robić polskie samoloty.

Może jak już zrobisz nam tego darmowego Orlika i jakiś 'prosty projekt' to mógłbyś się wziąć za płatnego An-2? Ten samolot sprzedałby się wyśmienicie, (Zrobilibyśmy darmową reklamę na wietnamskich forach) a i materiałów u nas o nim sporo ;)

Ps;
Gratuluję Lublina :)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: Maja 08, 2008, 21:05:32 »
Skoro wszyscy chcą mi płacić, to nie ma sprawy, mogę na pm podać nr konta, albo mail na paypal  :021:

Wydanie płatnego samolotu własnym sumptem i legalnie wiązałoby się zapewne z założeniem działalności, jakimiś zusami, supportem, www z większym przesyłem niż te 5GB/mc które mam teraz. Za dużo jest niewiadomych i nie chce mi się (a być może i nie opłaca się) w to bawić.

Ewentualnie możnaby spróbować wydać samolot przez którąś z istniejących firm sprzedających payware, takie jak choćby Iris, Alphasim, czy Shockwave. Problem tu jest z czasem jaki jestem na tworzenie samolotów poświęcić. Jestem w pracy 12h dziennie wliczając dojazdy, do tego mam w domu dwie kobiety którymi też muszę się zająć :) Podejrzewam, że miałbym duże problemy z dotrzymywaniem terminów.

Jak narazie nie mam zamiaru robić płatnych rzeczy do FSa. Wolę taką swobodę jaką mam teraz, robię co chcę, kiedy chcę i jak chcę. Z drugiej strony Antek jest całkiem wdzięczną maszyną, też mi go w FSX brakuje :)

« Odpowiedź #199 dnia: Maja 08, 2008, 21:50:33 »
Dalsze sprawy dotyczące "Rajdu Lublinów" - wstawiłem do tematu: Latanie online w FSX

Przy okazji ponowię pytanie o możliwość zrobienia efektu wystrzeliwania rakiet sygnalizacyjnych:

Cytat: Razorblade1967
I tutaj nasunął mi sie taki pomysł chyba przydatny dla miłośników latania starymi samolotami, a więc pytanie do naszych twórców i fachowców:

Czy dałoby się zrobić taki efekt jak wystrzeliwanie kolorowych rakiet sygnalizacyjnych (dymów?) z samolotu? Nie wiem na jakiej to zasadzie musiało by działać, ale pewnie jakieś effects i jakieś podpięcie do kombinacji klawiszowej. Nie chodzi o jakiś wysokiej jakości imitacje naboi sygnalizacyjnych, ale o efekt widziany wyraźnie z innych maszyn. Skoro można było zrobić w FS9 efekt zrzutu cieczy gaśniczej to może i taki "przyrząd sygnalizacyjny" jak imitację użycia pistoletu sygnałowego dało by się stworzyć? To byłoby naprawdę coś!

Czy to da się w jakiś w miarę prosty sposób wykonać?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Maja 08, 2008, 22:10:28 »
Sorki, miałem odpisać, ale mi umknęło. Przyznam szczerze, że nie wiem. Fakt, robiłem jeden efekt - start silnika do SP-AMG, ale niestety efekty cząsteczkowe w FSX to dla mnie dalej czarna magia. Zarzucę temat na forum FFDS.

« Odpowiedź #201 dnia: Maja 09, 2008, 08:49:52 »
Najprościej to trzeba zrobić odpowiedni efekt (FX) i zainstalować jako jakieś światło w samolocie. Zainstalować można na twardo w modelu, lub miękko w CFG. Trzeba pamiętać, że ten sam efekt potrafi zachowywać się / wyglądać inaczej w zależności od metody instalacji.

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #202 dnia: Maja 09, 2008, 15:39:51 »
Najprościej to trzeba zrobić odpowiedni efekt (FX) i zainstalować jako jakieś światło w samolocie.

No tak zainstalować dodatkowe  światło to nie problem, tylko czy da się zrobić tak aby to światło się poruszało i zgasło (czyli w sposób choć trochę podobny do naboju sygnałowego)?

« Odpowiedź #203 dnia: Maja 09, 2008, 16:14:31 »
Trzeba zrobić taki effekt - czyli pliczek FX.

pozdrawiam
ROB

Incognito

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Maja 10, 2008, 15:57:33 »
...tylko czy da się zrobić tak aby to światło się poruszało i zgasło (czyli w sposób choć trochę podobny do naboju sygnałowego)?
Skoro sa sztuczne ognie, to pewnie i daloby sie zrobic taki efekt, tylko ze trzeba wiedziec jak go zaprogramowac.

« Odpowiedź #205 dnia: Maja 10, 2008, 21:24:33 »
Jest specialne narzędzie do robienia efektów. Trzeba je uaktywnić i pojawi się na pasku.

pozdrawiam
ROB

empeck

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Maja 10, 2008, 21:35:35 »
Niestety nie miałem czasu na nic, nie udało mi się ani do efektu usiąść, ani numerków zrobić :(

« Odpowiedź #207 dnia: Maja 10, 2008, 23:54:08 »
Ok, udało mi się wreszcie doprowadzić komputer do porządku i WRESZCIE przetestować to Twoje cudo, empeck. Lublin prezentuje się śśślicznie  :karpik, jest bez wątpienia najlepszym wirtualnym samolotem jaki trafił w moje łapki. W dodatku hydroplan, kocham hydroplany! :)

Tylko powiedzcie mi, ludki, czy to moje odzwyczajenie od samolotów wojskowych, czy on naprawdę powinien być taki zrywny?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: Maja 11, 2008, 00:15:11 »
Nie do końca rozumiem co znaczy zrywny, ale jeśli Ci chodzi o start, to był praktycznie samolot STOL. W powietrzu też był sterowny, przecież on ma ok 4 metrowe lotki-giganty :) Mam nadzieję że FM dobrze się prezentuje :)

Miłego latania :)

« Odpowiedź #209 dnia: Maja 11, 2008, 00:33:30 »
Nooo, starty są szybciutkie :020:. Ledwo wejdzie na obroty i już chce do góry. Ogólnie przyspiesza, wspina się i skręca bardzo dobrze. No ale ostatnio latałem głównie samolotami klasy C172, więc chyba się po prostu odzwyczaiłem.

Tak czy siak, maszyna świetna :)