Autor Wątek: UWAGA - FAJNA KOLEKCJA!!! - Modeli metalowych  (Przeczytany 53595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: UWAGA - FAJNA KOLEKCJA!!! - Modeli metalowych
« Odpowiedź #225 dnia: Września 17, 2011, 23:07:01 »
I B-17 jest już u mnie. Zasadniczo największym mankamentem delikatne podwozie (prawie złamałem kółko ogonowe zakładając ramię podstawki) i jest nieco niestaranne malowanie i wykonanie. Głównie miejsca połączeń kadłub-płat i kadłub-usterzenie poziome. Dodatkowo w moim egzemplarzu niezbyt dokładnie przylegał element łączący dolne części płatów z kadłubem. Producent nie podaje, którą wersję przedstawia model jednak ze względu na krótką kabinę tylnego strzelca i  brak astrokopułki może wskazywać na wersję E. Również długość modelu - 156 mm co w przeliczeniu daje 22,47 m bardziej odpowiada wersji E (22,50 m) niż F (22,78 m). Za wersją F natomiast przemawiają powiększone pierwsze (z prawej) i drugie (z lewej) boczne okna części dziobowej.
Mimo wszystko prezentuje się nieźle ( a przynajmniej lepiej niż UH-1) i czekam na zapowiedzianego w numerze 7 Avro Lancastera.
A byłbym zapomniał: czy wie ktoś jakie oznaczenia przedstawia model? Na stateczniku (od góry): czarne "C" na białym trókącie, nr seryjny:124562, białe "A". Na kadłubie kod VK A. na nosie nazwa własna "Sky wolf".
Czy to tylko fikcyjne?

PS. Wymiary z monografii "Boeing B-17 Flying Fortress" D. Richardson'a a przelicznik z tabeli w "Budowa plastykowych modeli samolotów" K. Wagnera.
Przepraszam za brak zdjęć - brak aparatu.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #226 dnia: Września 17, 2011, 23:27:47 »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #227 dnia: Września 17, 2011, 23:41:28 »
...czarne "C" na białym trókącie, nr seryjny:124562, białe "A". Na kadłubie kod VK A. na nosie nazwa własna "Sky wolf".
Czy to tylko fikcyjne?
http://www.flyingmule.com/products/DM-51006
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #228 dnia: Września 18, 2011, 00:03:05 »
I wszystko jasne.
Podziękował
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #229 dnia: Marca 13, 2012, 07:30:35 »
W najnowszym numerze z forteclami jest SR-71 w 1:144. Calkiem przyjemny, kupilem.

http://amercom.com.pl/strony.php?kod=lb
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #230 dnia: Marca 13, 2012, 21:13:11 »
Niestety, z modelu na model spada jakość wykonania. Naprawdę trzeba dobrze oglądnąć (na ile to możliwe przez opakowanie) przed zakupem. W moim ostatnim (Halifax - biorę tylko wielosilnikowe dwsy) nadłamane było podwozie, a z kadłuba wysączała się jakaś oleista ciecz, która spowodowała odbarwienie lakieru i chyba będę musiał go przemalować.
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #231 dnia: Marca 13, 2012, 22:19:47 »
Jeśli chodzi o tego SR jest naprawdę ok jak na taki model. Jest on wykonany bardzo starannie, mamy nawet srebrne oponki podwozia głównego i w przeciwieństwie do poprzedników dobrze przypasowaną kabinę. Nawet niecentralnie umieszczone są wloty do silników, co jest też zgodne z prawdą, były ruchome.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl