Echo wierz w co chcesz ale już nie kontynuuj swoich wypowiedzi po raz enty i o tym samym, przedstawiłeś swoje racje, nikt w to jakoś nie uwierzył i basta, na siłę teraz przytaczasz znów to samo. Tak można bez końca, każdy ma swoją wizję i jakąś tam swoja pewnie rację. Ostatnie, nowe cytaty niewiele wnoszą do tematu ponieważ po ataku na WTC wszyscy zgodnie w TV mówili że trafiła tam Cessna, a w filmie nikt nie używa telefonu komórkowego, tylko telefonu na kartę, które stanowią stałe wyposażanie liniowców w USA i z których można dzownic po odbezpieczeniu pewnego systemu (co mam miejsce po starcie i zajęciu odpowiedniego pułapu). Wiemy, że w realu na wiele tych rozmów aż 4 (Todd Beamer, Mark Bingham, Jeremy Glick i Edward Felt ) były przeprowadzone przez tel. komórkowe, reszta w systemie pokładowym. Granicę prędkości uznaje się 370Km/h dla poprawnego odbioru do 500 km/h mamy zniekształcenia, powyżej mozliwy zanik. B757 jest w stanie kontynuować lot z v=260-300km/h
A jeśli dzwonili z komórek to takie kwiatki znalazłem (cytat 1):
1. Zasieg telefonu komorkowego w technologii GSM to ok. 18km i wynika on z "okienka czasowego" jakie dostaja pakiety danych.
2. Zmiana komorki nastepuje na "życzenie" telefonu w momencie, kiedy stara komorka ma za slaby zasieg.
3. Samoloty lecialy w koncowej fazie nisko i nad terenami zurbanizowanymi czyli wchodził w strefę komórki odbioru
4. Samolot leciał sporo wolniej niz 800km/h - najprawdopodobniej ok 350 km/h
5. Pomijam fakt popularnosci w USA starych technologicznie komorek w systemie analogowym (cos jak Centertel) - taki komorki maja zasieg do 30km.
(cytat 2)
Teoria ciekawa ale nie uwzglednia specyfiki sieci w USA. Głównie funkcjonuje tam technologia analogowa. Zasiegi nadajników na terenach mało zaludnionych nawet do 20km (promień) czyli nawet przy prędkości 800km/h pozostaje całkiem rozsądny czas na rozmowę i przełączenie między nadajnikami. Eksperyment na Okęciu nie jest miarodajny bo dla obsłużenia bardzo dużego ruchu koniecznym było ustawienie stosunkowo małych BTS-ów a dodatkowo mamy do czynienia z zupełnie innym systemem i częstotliwościami niż w USA (dla czestotliwości 1900 stacje bazowe o promieniu około 1km)
sam widzisz, że pomysłów i tłumaczeń takich a nie innych może być multum. Zdjęcie mogę samemu spreparować i no problem. Temat niniejszym uważam za wyczerpany.