Autor Wątek: Irańska błyskawica  (Przeczytany 10245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Irańska błyskawica
« dnia: Września 06, 2006, 12:28:52 »
Azarakhsh, czyli co sie stanie gdy połączymy F-5 i F-17  :banan

Podobno to coś ma byc napędzane przez dwa RD-33 i miec radar N019, ile w tym prawdy - nie mam pojęcia.

BigMac

• Gość
Odp: Irańska błyskawica
« Odpowiedź #1 dnia: Września 06, 2006, 12:44:09 »
Dwa rd-33? Jaki by to miało zasięg? :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 06, 2006, 13:21:35 »
Wedle niektórych źródeł ten irański F-5 ze zdwojonym usterzeniem pionowym podobno nazywa się Saeqeh, i rzeczywiście docelowo ma mieć inne silniki niż oryginalne J85-21.

Można go też obejrzeć na tym miernym filmie z irańskiej TV:

http://www.irandefence.net/video/SaeqehFlight.WMV

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2006, 14:09:17 »
Dwa rd-33? Jaki by to miało zasięg? :)

Wystarczający :lol: A na serio to ciekawe jakie są jego możliwości bojowe bo póki co można przypuszczać, że niewiele większe niż F-5.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2006, 16:18:36 »
Co ciekawe produkcja seryjna miała ruszyć już w roku 2001, ale nie udało się dotrzymać tego terminu z powodu: "Poważnych problemów strukturalnych".
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2006, 19:37:43 »
Ten samolot ma coś w sobie po prostu wygląda pięknie i cieszył bym się gdyby miał drugą młodość. Podwiesić mu jeszcze jakieś MRM i mamy zwrotny myśliwiec krótkiego zasięgu :)
\___[O}====-
 /OOOOO\

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 06, 2006, 20:38:08 »
W F-5 zawsze śmieszył mnie podwieszany zbiornik paliwa. Jest prawie większy niż samolot  :002:

« Odpowiedź #7 dnia: Września 06, 2006, 21:01:55 »
Wg słów irańskich przywódców (przywódcy), błyskawica powstrzyma wszystkich napastników chcących wtargnąć na irańskie niebo ... - to mi przypomina buńczuczne wypowiedzi "władców iraku".
Ile może tych samolotów być? Jaki one mogą mieć potencjał bez wspomagania logistycznego i taktycznego? Podejrzewam że w starciu z farmerami nawet by nie wystartowały.
 Z drugiej strony ciekawa konstrukcja. Już F-5 były wspaniałymi samolotami "małe zwrotne diablątko" - ale co się da zmieścić do tego malutkiego kadłuba (radar + "elektronika")?! Już się boję  :karpik
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Września 06, 2006, 21:16:19 »
Przyrównywanie Iraku do Iranu jest wielkim błędem. Iran to Persowie, bardzo zawzięta grupa etniczna. Co do silnika RD-33 w tym wynalazku, to jest to chyba jeden z kilku pomysłów adaptowania go do innego płatowca, pomysłów które rodzą się przeważnie w państwach objętych embargiem. I tak, mieliśmy południowo afrykańskiego Mirage F-1 z silnikiem RD-33, chińskiego F-17 (Wersja dla Pakistanu ma być napędzana innym silnikiem, gdyż Indie wywarły nacisk na Rosję aby zakazać jego eksportu do tego kraju) no i wspomniany tutaj Saeqeh. Na dobrą sprawę to żaden z tych projektów nie został doprowadzony do finału. RPA zniesiono embargo, Chiny nie bardzo chcą widzieć F17 w swoich SP, a Iran narazie mówi o "ewentualnym" zastosowaniu RD-33 w jakiejś bardziej zaawansowanej wersji Saeqeh, która ma się nazywać nie "Błyskawica" a "Grzmot" (Azarakshsh) i ma być oparta na płatowcu wersji dwumiejscowej F-5.

I kolejne fotki;

« Ostatnia zmiana: Września 06, 2006, 23:16:21 wysłana przez Kusch »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2006, 01:01:15 »
Podobno to coś ma [...] miec radar N019, ile w tym prawdy - nie mam pojęcia.

Instalacji tego urządzenia jakoś nie widzę zbyt różowo. Poszczególne komponenty N019 mają sporo większe gabaryty (rozmiar samej anteny to 760x905 mm) od używanego dotychczas na irańskich samolotach radaru Emerson AN/APQ-153, no i oczywiście także swoje ważą. Ponadto antena N019 potrzebuje całkiem sporej osłony dielektrycznej i wydaje mi się że nie obędzie się bez ewentualnej przebudowy części dziobowej F-5E/F.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2006, 01:19:05 »
Myślę, że RD-33 jest na tyle mały, ze dało by sie go tam upchną bez potrzeby przeprojektowywania całej tylniej części kadłuba. Pytanie tylko, co powie reszta konstrukcji na 4 krotny wzrost ciągu ? :121:

Chyba, że pójdą w kierunku F-20, co mi osobiście wydaje się rozsądniejsze, jeden RD-33, ciąg nadal dwukrotnie większy niż przy dwóch J85-21, a paliwożerność pozostanie w "normie".

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 07, 2006, 01:58:58 »
Propo pojedycznego RD-33 to ma jakiś sens dla F-5 :) Co więcej, hipotetyczny rysunek "Grzmota" z Jane's sugeruje poważną zmianę struktury wlotów powietrza w samolocie, co rzeczywiście mogłoby wskazywać iż irańczycy być może zdecydowali się na pojedyczy, dużo mocniejszy silnik. Jako podstawę nowego samolotu rzeczywiście wskazuje także dwumiejscowego F-5F.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 07, 2006, 02:11:31 »
Wiadomo coś na temat uzbrojenia tego "czegoś"? Sądząc po pierwszych fotkach i tych nieco niżej to głównym przeznaczeniem tego wynalazku Allaha mają być zadania szturmowe? Tylko... silnik, radar.. Hm, Su-27 z tego nie zrobią, ale coś kombinują z AA, tak mi się wydaje.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Września 07, 2006, 09:45:58 »
Może np. coś takiego;

Irańska kopia Aim-9P

« Odpowiedź #14 dnia: Września 07, 2006, 10:30:04 »
Przyrównywanie Iraku do Iranu jest wielkim błędem. Iran to Persowie, bardzo zawzięta grupa etniczna.
Z pewnoscią masz rację ale i tak mi to przypomina machanie "szabelką" - tak jak machał Irak. A jak się cała awantura skończy to już inna sprawa.
Jak ma "zmodernizowany" F-5 wygrać z F-15?
No to ja już kończe bo zaczynam "być" OT :)
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)