Autor Wątek: Ciagle pogarszanie sie ilosci fps  (Przeczytany 1631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

funny_man

• Gość
Ciagle pogarszanie sie ilosci fps
« dnia: Września 26, 2006, 22:53:46 »
Tak jak w temacie... ostatnio byla juz jakas dyskusja na ten temat ale chyba nie zostala doprowadzona do konca, dlatego postanowilem zalozyc oddzielny watek.

Wkurza mnie nieprzecietnie to, ze podczas rozgrywki online po kilkunastu minutach klatki spadaja mi do jakis 10 a kiedy zaczynam rozgrywke i kiedy gram w singlu to mam srednio 50fps.

Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje. Wydaje mi sie ze moj sprzet powinien wystarczyc aby komfortowo grac, nawet w lock'a.

Zalacze skrin w ktorym widac co stalo sie kiedy na zasadzie eksperymentu probowalem zrzucic locka do paska zadan i wejsc spowrotem

Jak widzac mam tylko kaszanke i musze przerwac gre. Czy jest wyjasniona przyczyna takiego stanu rzeczy? Co moze wplywac na to, ze tak sie dzieje? Jak temu zaradzic?

Prosze o rady i ewentualne wskazowki, gdzie szukac przyczyn i rozwiazania.

qrdl

• Gość
Odp: Ciagle pogarszanie sie ilosci fps
« Odpowiedź #1 dnia: Września 26, 2006, 23:03:35 »
Zobacz w podglądzie zdarzeń (w narz. administracyjnych) czy coś nie generuje błędu, np przegrzewająca się grafa. U mnie jak radiatory zapychają się kurzem, to czasami jest w logu info, że stery obniżyły taktowanie ze względu na przegrzewanie się karty (gf68000ultra).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Września 26, 2006, 23:22:49 »
Pewien spadek FPS'ów traktuję w Lock On'ie jako rzecz normalną, taki urok engine'u, który ma swoje niedoróbki.

Jeśli chodzi o minimalizację do paska, to tak bywa, że niektóre programy pozwalają gładko się minimalizować, inne wywalają się dokumentnie (iłek, Falcon 4). Lock On jest tak pośrodku: grafika czasem się wysypuje po minimalizacji w trakcie lotu (efet identyczny jak na screenach poniżej), ale u mnie wystarczy grę zminimalizować jeszcze raz czy dwa razy i w końcu załaduje się wszystko z powrotem poprawnie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 27, 2006, 08:50:53 »
Zobacz w podglądzie zdarzeń (w narz. administracyjnych) czy coś nie generuje błędu, np przegrzewająca się grafa. U mnie jak radiatory zapychają się kurzem, to czasami jest w logu info, że stery obniżyły taktowanie ze względu na przegrzewanie się karty (gf68000ultra).

To nie jest przyczyna na sto procent - mam 6800GS z bardzo wydajnym ukladem chlodzacym. Poza tym podobna sytuacja miala miejsce gdy mialem 6600GT. Czy Wy tez macie taki problem w czasie lotow? Czy przyczyna moze byc wylaczony SWAP? Wszytkie inne gry, aplikacje dzialaja dobrze tylko LO ma jakies opory  :015:

Pewien spadek FPS'ów traktuję w Lock On'ie jako rzecz normalną, taki urok engine'u, który ma swoje niedoróbki.

Jeśli chodzi o minimalizację do paska, to tak bywa, że niektóre programy pozwalają gładko się minimalizować, inne wywalają się dokumentnie (iłek, Falcon 4). Lock On jest tak pośrodku: grafika czasem się wysypuje po minimalizacji w trakcie lotu (efet identyczny jak na screenach poniżej), ale u mnie wystarczy grę zminimalizować jeszcze raz czy dwa razy i w końcu załaduje się wszystko z powrotem poprawnie.

Pewien spadek to ja tez zrozumiem i uszanuje, ale nie z 50fps do 10 fps po mniej wiecej godzinie zwlaszcza na tak nie wielkim polu walki z nieduza iloscia obiektow.
Prosze nie koncentrowac sie na screenach i watku ze zrzucaniem LO do paska! To tylko pobiezny problem. Najwazniejszy jest spadek wydajnosci i mniejsza ilosc klatek na sekunde!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Września 27, 2006, 11:55:47 »
Uuu Funny no ładna panoramka z kokpitu, teraz wiem czemu nie mogę Cię zgubić ;D. A swoją drogą nie wspominałeś że latasz bez kokpitu ;]

A co do problemu to po mojemu jest to wina jakiegos babola w sterach. Podobne rzezy działy się w COD2 u ATI ale poprzednie stery to naprawiły.

SWAPa w to nie mieszaj, ewidetnie leci w gumki grafika. Codo spowolnień to ta gra tak ma, może jak będziesz miał Pentium Core Quadro świecące wentylki edyszon XVIto wtedy tego nie odczujesz. Myslę że na to twórcy gry liczą bo już dawno mogli coś z tym zrobić.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 27, 2006, 13:09:33 »
Mam 6800GS AGP i forceware 91.47 whql. Moze cos w systemie sprawdzic (zmienic). Przeciez tak sie nie da grac. Zastanawiam sie czego to wina skoro w singlu nawet na mapach z duza iloscia obiektow wszystko jest okej... kiedys czytalem ze kod LO byl niedopracowany i byl tzw. wyciek do pamieci jesli dobrze pamietam. wygladalo to tak ze pamiec byla caly czas coraz bardziej zapychana jakimis niepotrzebnymi danymi, ale to podobno juz patch 1.11 zlikwidowal. Denerwuje mnie ze podczas fajnych lotow musze wyjsc z powodu zbyt malej plynnosci grafiki a sprzet mam dosc dobry i o wiele bardziej wymagajace graficznie aplikacje dzialaja bez zarzutu  :005:

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #6 dnia: Września 27, 2006, 15:31:52 »

Jeśli chodzi o minimalizację do paska, to tak bywa, że niektóre programy pozwalają gładko się minimalizować, inne wywalają się dokumentnie (iłek, Falcon 4)
Nie przypominam sobie żeby Sturm mi sie krzaczył przez Alt+Tab.Wiele razy było tak że w przerwach między spuszczaniem gości prowadziłem konwersacje na GG  :021:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 27, 2006, 16:17:11 »
Witam
Mój sprzęt Athlon 64 3000+ płyta Abit kv8 pro, 1GB ram 400, karta  GF PNY 6800GS 256 bit 256MB. Tak samo jak tobie po jakimś czasie zwalnia, ale to norma miałem wcześniej ATI 9600 PRO i było tak samo. Co do zrzucania do paska locka to powiem ci że problem zniknął po formacie.
pozdrawiam,
Maverickdan