Autor Wątek: Innowacyjne projekty obudów PC … czyli zrób sobie dobrze sam  (Przeczytany 6702 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Innowacyjne projekty obudów PC … czyli zrób sobie dobrze sam
« dnia: Września 27, 2006, 14:44:05 »
I
Panie i Panowie PC może być piękny i może być centrum uwagi w pokoju niekoniecznie jako 'Media Center' mimo nieraz nadal słusznych rozmiarów formatu.
Proszę spójrzcie na projekty poniżej, może to nie jest piękno w „klasycznym” tego słowa rozumieniu, ale forma jest bezdyskusyjnie innowacyjna.
Moim aktualnym faworytem jest coś co idealnie pasuje mi do konstrukcji mocowania bębna w pralkach automatycznych ale projektant robi się czerwony ze złości jak to słyszy. (ewentualne detale – klik na nazwę projektu)

1. Projekt Articube

Czyż nie piękne ? :karpik

Inne dwa projekty nawiązują do formy BOX, mają wspólne rozwiązania ale założenia są skrajne.

2. Projekt FROZEN

- prosta czystosć formy.

3. W tym przypadku mamy do czynienia z inspiracją filmem Cube 2: Hypercube wyreżyserowanym przez naszego rodaka Andrzeja Sekułę, pierwszą część Cube popełnił Vincenzo Natali.

Projekt Hypercube2;

- genialne.
Nie piszę się tylko na aranżację monitorów – ten zostawmy jaki jest.

4. To przykład, że inność może być banalnie prosta
   Cinemedia PC

5. Na koniec prawdziwa bomba. Domowa bomba atomowa o mocy ponad....45 kilo.

WMD: The Weapon of Mass Destruction....

Może ten temat spotka się z waszym zainteresowaniem, może ktoś napotkał jakaś inną ciekawą koncepcje ? Niebanalna obudowa mimo większych kosztów może stać się obiektem pragnień na równi z jej zawartością, ozdobą pomieszczenia i służyć wielokrotnie dłużej.

W ramach tego tematu – tak jak ja go postrzegam nie widzę miejsca dla modyfikowanych klasycznych obudów bo uważam, że to w większości tylko kosmetyka i nic nowego nie wnosi. Tylko innowacyjne rozwiązania, o w miarę powtarzalnej konstrukcji, które miałyby według was szansę na seryjną produkcję i zbyt.
Odpadają więc chyba projekty typu :Pyramac

Począwszy od piramidy to z ciekawostek mamy PC w: kuchence mikrofalowej, tosterze, kanistrze, klozecie, kartonie z tektury, modelach, meblach, kole od auta, gitarze i kończąc na podzespołach PC oblanych pianką montażową.
Minusem obudowy PC, jaka by ona nie była będą jednak jeszcze bardzo długo gabaryty. Zakładam, że wszystkich nas interesuje PC także jako platforma do gier a te zawsze to spore skrzynie. Wszystko wskazuje też, ze jeszcze bardzo długo nie czeka nas rewolucja podobna do przejścia z monitorów kineskopowych na LCD gdzie obecnie paradoksalnie to wielkość staje się zaletą.

II
I tu pojawia się drugi wątek jaki chciałbym wam podsunąć pod uwagę. Jeżeli nie można rozwiązać problemu może się go lepiej pozbyć ….

Od dłuższego czasu z zainteresowaniem śledzę walkę ludzi z wiatrakami w PC – choć był już taki z Hiszpanii co to próbował …… z podobnym skutkiem zresztą.
Czy ktoś mógłby zweryfikować takie hipotetyczne rozwiązanie:
- Dlaczego z komputerem nie postąpić podobnie jak z klimatyzatorem i nie wyeksmitować go z naszego bezpośredniego otoczenia ? Oczywiście nie musi to być na zewnątrz lecz inne pomieszczenie, piwnica, strych.
Co stało by na przeszkodzie, było problemem w taki rozwiązaniu ? Czy wystąpiły by straty jakości lub czasu reakcji podczas przekazywania sygnału video na większa odległość z karty graficznej do monitora LCD ?
Z obecnej wielkiej i buczącej budy pozostać by musiała praktycznie tylko nagrywarka z jakimś wyświetlaczem zdalnie monitorującym pracę podzespołów. Urządzenie podłączone by było do zasilania na miejscu, do stanowiska należało by przeprowadzić jedynie przewody lub przewód sygnałowy(może jakiś nowy standard all in one), nagrywarkę zasilalibyśmy odrębnie podobnie jak notebook. Monitor zawsze jest niezależnie zasilany. Może jakaś bezprzewodowa technologia spełnia wymogi takiego rozwiązania ? Choć w części ?

Za takim rozwiązaniem powinien przemawiać argument finansowy. Pozbywając się PC z pokoju uzyskujemy ogromne możliwości chłodzenia podzespołów relatywnie tańszym kosztem bo nie wymuszonym budową obudowy i naszym zdrowiem. No i ta ciszaaa.

Może wtedy wygląd PC będzie przypominał jakaś wariację tego rozwiązania: Kufrík 

Mamy już temat jak zbudować samemu ”idealny” joystick – może jak zbudować ciekawy komputer spotka się z zainteresowaniem ? Jeżeli tak to może temat też można ”przykleić”
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2006, 14:50:17 wysłana przez Silesian »

Odp: Innowacyjne projekty obudów PC … czyli zrób sobie dobrze sam
« Odpowiedź #1 dnia: Września 28, 2006, 12:54:28 »
Problemy mogą być. W poprzedniej pracy miałem takiego jednego kompa, który stał w zupełnie innym pomieszczeniu i obraz na monitorze był cokolwiek zamglony. Poza tym co jak co, ale taniej to napewno nie będzie. IMHO gra nie warta świeczki.

Walka z wiatrakami? Czemu nie. Przy odrobinie dobrych chęci da się zrobić prawie niesłyszalnego PC-ta. (sam kilka takich ulkeciłem) Oczywiście wszystko zależy od komponentów takiego zestawu, tzn. czy są podatne na zmianę chłodzenia na cichsze, ale da rade.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #2 dnia: Września 28, 2006, 21:04:19 »
Potrzebne wzmacniacze sygnału do monitora, usb, etc...

Choć właściwie, terminale na duzym workstation to tak działają. Więc widocznie się da.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2006, 22:08:29 »
Okazuje się, że tematem zgrałem się (nieświadomie) z inicjatywą Intela Milion za alternatywę dla skrzynki
W konkursie skierowanym w stronę konstruktorów i producentów PC czeka milion dolarów za innowacyjne rozwiązanie niewielkiego stylowego komputera.

Zastanawiam się czy rozwiązaniem wszystkich akcji mających na celu minimalizację PC nie jest od dawna zakup notebooka. Z wymiarami laptopów jest już chyba tak jak z wielkością komórek – mogą być mniejsze ale stracą funkcjonalność. Tu dotarło do mnie, że pomysł by wyeksmitować PC z naszego bezpośredniego otoczenia dotyczy tak naprawdę maszyn do grania. Zasadniczo tylko gry wymuszają zakup topowych kart graficznych, procesorów itp. Są też notebooki o powalających osiągach ale cena jest wielokrotnością adekwatnego zestawu desktop.
Jak napisał   
Choć właściwie, terminale na duzym workstation to tak działają. Więc widocznie się da.

Zakładam, że jest to możliwe nie wiem tylko jak to zrobić i jaki są tego koszty.
Komputer do gier (jak mój) to ”głośny” komputer, jego wyciszenie to koszty. Rozwiązaniem byłoby ustalenie kosztów instalacji obudowy PC w innym pomieszczeniu. Ciche i pasywne systemy chłodzenia to obecnie rozległy i dochodowy biznes, ustalenie powyższych wartości mogło by być nader interesujące.

Abstrahując od tematu to czytając komentarze na stronach sklepów nieraz w 50% opinii banalny wiatrak czy radiator staje się fetyszem. Nierzadkie są teksty w stylu:
- Mam go od 2 minut, rewelacja, wymiata, wymiata …. albo Super kolorek, w drodze ze sklepu wsadziłem go sobie w tyłek ZAJEFAJNIEEE teraz mam takie dwa.

Po wyeksmitowaniu PC montujemy tam dowolne skuteczne chłodzenie, jego głośność schodzi na drugi plan bo i tak będzie z racji odległości niesłyszalna. Rezygnacja z wyrafinowanych systemów chłodzenia powinna nam przynieść znaczne oszczędności.

Nie jestem specjalistą od systemów komputerowych, nie mogę poświecić się temu jako hobby i spędzać kilka godzin dziennie majstrując i lutując taki układ będę jednak dozgonnie wdzięczny osobie , która opracuje instrukcje wykonania takiego systemu w oparciu o dostępne w handlu, ”w miarę” gotowe elementy.

Dla wielu istotną będzie kwestia drukarki. Z tym nie powinno być chyba większego problemu bo obecnie w większości biur jedna drukarka obsługuje kilka komputerów.
Ja osobiście wywaliłbym drukarkę razem z budą i chodził po wydruki.

Obok ludzi walczących z wiatrakami w PC jest spora grupa co leje do niego wodę a i tacy się znajdują co podłączają do kompa lodówkę więc buda w jakimś ustronnym miejscu (np. strych) da znacznie więcej swobody do overclockingu.

Ice

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2006, 14:01:20 »
Woda rozwiązuje sprawę ciepła i chałasu i wcale nie trzeba kompa wynosić do piwnicy :D Do grania mam laptopa i jak narazie nie narzekam. IŁ2 działa więcej nie potrzeba. Drukarkę mam podłaczoną po WiFi

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 11, 2006, 01:21:23 »
Temat nie zdechł i pomysł z drugiego wątku ciągle kotłuje się w mojej głowie.
Myślę jednak, koncepcja deportacji obudowy niefortunnie nie pasuje do tematu postu.
Chciałbym jeszcze pozyskać trochę wiedzy od ludzi dobrej woli na tym forum wiec zapraszam tu

PS
 :karpik Zakładam, że ”urzekła was moja historia”  :karpik

« Odpowiedź #6 dnia: Października 16, 2006, 09:03:59 »
Dla mnnie obudowa wyglądająca jak atomówka - super :)

A co do II wątku, to pomysł dobry, ale pomyśl, coś wymieniasz, i biegasz co chwile na strych? No może jak masz kolejny monitor na nim aby zobaczyć co i jak. Ale ogolnie pomysł genialny.

Co do ciszy, to miło ją mieć :) ;) Sam zainwestowałem w sprzęt z pasywnym chłodzeniem i jestem bardzo zadowolony :). Kiedyś na allegro widziałem obudowę która była już jednym wielkim radiatorem. Ciepło z procesora, chipsetu, grafiki, przez ciepłowody odprowadzone do obudowy. Pomysł genialny, ale drogi. Obudowa kosztowała chyba ok 600zł, albo 1000zł - nie pamiętam teraz dokładnie.
Pozdrawiam.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #7 dnia: Października 16, 2006, 10:30:45 »
jednym wielkim radiatorem. Ciepło z procesora, chipsetu, grafiki, przez ciepłowody odprowadzone do obudowy.

A tu w sumie zbliżony pomysł na "zintegrowane" chłodzenie wodne:
http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=107_130&products_id=1499
Najciekawsza z tego jest chyba cena...
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 16, 2006, 19:58:13 »
A tu w sumie zbliżony pomysł na "zintegrowane" chłodzenie wodne:
http://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=107_130&products_id=1499
Najciekawsza z tego jest chyba cena...

Mam nawet podobną budę Chiefteca, tylko nie big tower, ale nie jestem osobiście zwolennikiem wodnych rozwiązań.

Pomysł chyba zaczerpnięty z Reserator 2 Zalmana.

Chodzi to po ok. 1400 PLN i według mnie b dobre rozwiązanie, jest też niższe od średniej budy, wersja pierwsza miała kształt pionowej rury większej od big towera.

Patrząc na to myślę, że jak ktoś preferuje takie rozwiązania to najlepiej jak powiększy sobie kaloryfer w pokoju o kilka niezależnych żeberek, czy co tam ma za elementy.  :karpik :510: :karpik
Nawet się nie rzuci w oczy. Rurki/węże można ukryć za jakąś listwą na przewody i poprowadzić nawet wiele metrów. Rozwiązanie dla maniaków to puszczenie pod tynkiem i mamy uniwersalne przyłącze chłodzenia kompa na wieki. Pompę oczywiście też montujemy przy kaloryferze (są ”bezgłośne” modele o b dużej wydajności – te do komputerów to przy nich zabawki.
Na pewno będzie to innowacyjna koncepcja.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Października 16, 2006, 20:35:28 »
Pomysł chyba zaczerpnięty z Reserator 2 Zalmana.

Otóż nie, pomysł na pasywną chłodnicę jest tak stary jak sama chłodnica i nie jest to patent Zalmana. Resorator podobnie jak inne tego typu zestawy to marne imitacje WC które mają na celu wyciągnięcie tylko i wyłącznie kasy z portfela.

A patent z kaloryferem stary jak świat, człowiek zaraz po zejściu z drzewa stwierdził że kaloryfer też może działać jak chłodnica :)

PS. A odnośnie do tematu wystarczy wpisać "case modding" i można przebierać.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

add_ryan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 17, 2006, 00:54:52 »
To może ja się pochwalę swoją jeszcze nie skończoną (choć na targi tuningu w Krakowie będzię już skończona na cacy!) cube'ką...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Października 17, 2006, 00:58:12 »
Pamiętam twój pierwszy mod, z doniczką i budą z desktopa, chyba Siemensa ;] oraz początki tego. Bardzo fajny dość konserwatywny ale ze smakiem barebone :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

add_ryan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 17, 2006, 01:34:06 »
Jak skończę (28-29.10 targi...), wkleję zdjęcia obecnie wyglądającej...dla porównania.  :001: