Autor Wątek: Pentagram Cerberus ADSL lite - proszę o pomoc w ustawieniach  (Przeczytany 2479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piniol

• Gość
Pentagram Cerberus ADSL lite - proszę o pomoc w ustawieniach
« dnia: Października 04, 2006, 17:20:35 »
Jestem posiadaczem tekiego modemu http://sklep.vgm.pl/product_info.php/manufacturers_id/7/products_id/4810
Mam Netie (Net24). W ustawieniach od neostrady różni się w dwóch miejscach. Chciałbym móc hostować gry, czy też korzystać z Emule (osiołek ma czarną wstążkę). Jestem w tej dziedzinie totalnym n00bem więc poradźcie jak mam to zrobic - czy odblokować porty i w jakiej zakładce. Chciałbym też wykorzystać sprzętowy firewall (swoją drogą to jak on się aktualizuje?)bo na razie mam darmowego Outposta ale słyszałem że można  byłoby z niego zrezygnować żeby odciążyć system.

Odp: Pentagram Cerberus ADSL lite - proszę o pomoc w ustawieniach
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2006, 19:21:26 »
Czy samo korzystanie z osła jest zabronione, nielegalne? Chyba nie...
PFS_milo

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2006, 19:23:41 »
... tak samo jak z Google.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2006, 19:24:05 »
Czy samo korzystanie z osła jest zabronione, nielegalne? Chyba nie...

Jednak lepiej nie wywoływać (baczność!) Mazaka (spocznij!) z lasu ;) Kończę ten OT z nadzieją, że jakiś spec pomoże koledze w potrzebie.

Pozdrawiam
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2006, 19:45:38 »
Koledzy, na temat, dobrze?

Offline Rolam

« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2006, 22:29:50 »
Piniol, aby zwierzę miało "twarz odkrytą" a nie członka sycylijskiej mafii, musisz w NAT'cie przekierować port na którym go używasz na swój adres IP . Zapewne masz z defaultu ustawiony DHCP ale ma  długi czas dzierżawy (czas w jakim stacja dostaje ten sam adres),więc wystarczy poleceniem ipconfig sprawdzić adres stacji (komputera) i ten IP na porcie np 21002 przekierować (port forward).Ten sam port musisz podać w ustawieniach programu który używasz. To samo tyczy się PF'a (port 21000) . Lub zrobić inaczej. Wyłączyć DHCP w routerze, podać zakres adresów używanych (to zależy już od softu) i ręcznie we właściwościach połączenia wraz z podaniem bramy ( standardowo jest adres z końcówką 0.1)  i powtórzyć punkt z ustawieniami NAT.
Musi działać. Zwierz dostaje opaskę ślepca, tylko wtedy gdy nie może przekazać IP do sieci P2P (NAT aktywny bez przekierowania portu).

;)
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 05, 2006, 07:00:01 »
Rolam ale wy jesteście przebiegli potwornie nawet jak na wysokie nazistowskie standardy - mówic o tym bez tego :D :D :D
Ja dodam że na każdym routerze jest mniej lub bardziej widoczna opcja 'DMZ Zone' - Demilitarised zone :D , czasem jej włączenie pozwala rozwiązac problemy Kozą Nostra :D

Offline Rolam

« Odpowiedź #7 dnia: Października 05, 2006, 09:18:33 »
Taaa definitywnie  :karpik z systemem też :D "nuke 'em" jak to mawiali za moich czasów na #irc wars...

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 05, 2006, 09:39:10 »
Przypominam że czasy czegoś takiego jak 'NetBIOS request buffer overflow' to już historia. Sprzed jakichś 10 lat :D

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2006, 09:56:13 »
To jest okno konfiguracyjne NAT. Z lewej są wszystkie zakładki cerberusa.

Jest też zakładka virtual server:

A tak wypadają testy diagnostyczne:

Troche się boje "na pałę" wpisywać bo na ten modem czekałem z naprawy prawie miesiąc   :005: (dzięki uprzejmości firmy Multimedia Vision) i w czasie zmieniania opcji zawiesił się i juz nie wystartował. Nawet przycisk reset default nie reagował.
Dzięki Rolam za informację, powiedz tylko jak to mam tam wpisać?

Offline Rolam

« Odpowiedź #10 dnia: Października 05, 2006, 11:01:13 »
Ciebie interesuje Virtual serwer . Public port start to początek przedziału portów (czyli "od" ) Public port end to koniec ("do").Private port to port na który w Twojej stacji ma być przekierowany ruch.
czyli wpisanie w start 20 a end 22  a private 21 spowoduje przekierowanie ruchu z portów 20-22 na port 21 (default FTP). Ip adress to adres Twojej stacji w sieci jaka tworzy z Routerem. ( hmm , z dużego r do za dużo napisane) ;)

Stworzenie Virtualnego serwera to swoiste przekierowanie portu. To jest Twoje rozwiązanie.

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 05, 2006, 11:21:42 »
Mojego adresu Ip w ten sposób nie mogłem odczytać. Zrobilem to tym: http://www.lawrencegoetz.com/programs/ipinfo/
Niestety wpisuje w virtual serwer te wartosci ale po nacisnieciu add this setting nic sie nie dzieje (teraz nawet ip incorrect! - bo sie ip zmienilo)
Nie wiesz czemu w testach cos nie tak z tym DNS? Czy to ma zwiazek z przekierowaniem portow?

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #12 dnia: Października 05, 2006, 12:17:21 »
IP komputera.
START->URUCHOM tutaj wpisz cmd
W takim czarnym okienku -> ipconfig.

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 05, 2006, 12:40:14 »
tak, i mam ip 10.0.0.9
maska podsieci 255.0.0.0
brama domyslna 10.0.0.2

Offline Rolam

« Odpowiedź #14 dnia: Października 05, 2006, 16:21:47 »
ok, to ten IP wprowadzasz w vrtual serwer. najpierw podajesz porty. np ustaw sobie port 21002 do 21003 . razem z IP 10.0.0.9  i np port 21002 wskaż w ustawieniach Kozy Nostry.
Musi działać .Miałem router planet'a z tym samym softem.