Autor Wątek: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszczeniu  (Przeczytany 5917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Silesian

• Gość
Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszczeniu
« Odpowiedź #15 dnia: Października 20, 2006, 16:09:48 »
Ad.     Połączenia USB.

Po konsultacji z Centrum Serwisowym D-Link Polska.
Standard USB gwarantuje poprawne działanie na połączeniach do 5 m, na dłuższych może ale nie musi.
Przy uwzględnieniu powyższego przykładowe połączenie z użyciem huba powinno wyglać następująco:
5m     -5 m przedłużacz USB > HUB > (podłączone urzadzenia)
10 m  -5 m przedłużacz USB > HUB > 5 m przedłużacz USB > (podłączone urzadzenia)

Tu jest link do testu zewnętrznej obudowy z nagrywarką, według którego” nagrywarka pracuje z pełną prędkością”. Na końcu jest niejasno o konflikcie na hubie z myszką ale według  D-Link nic takiego nie powinno mieć miejsca.

Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszcz
« Odpowiedź #16 dnia: Października 20, 2006, 22:06:27 »
10 m  -5 m przedłużacz USB > HUB > 5 m przedłużacz USB > (podłączone urzadzenia)
Ja myśle inaczej to zrobić;
repeaterUSB_5m.(przedłużacz aktywny) >repeaterUSB_5m(przedłużacz aktywny)>HUB(aktywny)>urządzenia.

Link do repeatera; http://www.znak.pl/index.php?cid=18&scid=1500
i do HUBa; http://www.allegro.pl/item134534004_aktywny_hub_usb_2_0_prawdziwe_480_mb_s_7_porty.html
Myśle że taki układ będzie jak najbardziej odpowiedni. Aktywne przedłużacze bedą podtrzymywały sygnał a HUB z dodatkowym zasilaniem wymagane napięcie.

Silesian

• Gość
Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszczeniu
« Odpowiedź #17 dnia: Października 24, 2006, 17:32:25 »
repeaterUSB_5m.(przedłużacz aktywny) >repeaterUSB_5m(przedłużacz aktywny)>HUB(aktywny)>urządzenia.
Chyba jak sobie nie zmontujemy to się nie dowiemy czy działa. Ja kupując będę sobie zastrzegał prawo zwrotu towaru po przeprowadzeniu próbnego podłączenia.

W miarę możliwości wszędzie o to pytam i mimo standardowej rady ”dej se spokój” zaryzykuję i projekt zamierzam zrealizować najpóźniej do końca listopada.

Tak offtop to niemałe moje zdziwienie wywołał fakt, że stałem się obiektem swoistej ”Dżihad ” sporej grupy posiadaczy PC. Owa grupa (pewnie układ), a dokładnie jej liczebność to moje drugie socjologiczne odkrycie.
Otóż okazało się, że większość respondentów mimowolnie ciągle kieruje swój oczopląs z ekranu na obudowę. Taki statystyczny osobnik sporą część swojego obcowania z PC spędza na jego adoracji. Ów cud techniki schyłku XIX w jest obiektem kontemplacji, nasłuchiwań i ciągłych manipulacji w swoich bebechach. Statystyczny ”kontemplant” kilka razy w trakcie sesji sprawdza jakość wydobywającego się szumu, rytmikę ruchu wiatraków, weryfikację obecności wszystkich podzespołów, napawa się manualizacją posiadanych manipulatorów i ponoć dokonuje paru rekonfiguracji całego ustrojstwa.
Ponoć nierzadko posiadany cud obdarza nas możliwością dokonania bezpłatnego badania dna oka za pomocą zajefajnego światełka LED a częste są przypadki gdzie udało się zamknąć w budziszczu ducha Świąt Bożego Narodzenia i cała rodzina za friko doznaje zbawiennego wpływu chromoterapi.

Jako ciekawostkę nadmienię, że w czasie półtorarocznego posiadania rzeczonego zestawu otwarłem go z cztery razy, w tym dwa razy gdy wywiozłem go na stację BP by kompresorem pogonić koty.

Jednym zdaniem - trzeba być ułomnym na umyśle by nie będąc przymuszonym, własnym działaniem pozbywać się obcowania z taką krynicą euforii.
Z tymi opiniami nie polemizuję ponieważ po ostatnich rewelacjach naukowych seniora Giertycha znacznie sceptyczniej wykorzystuję skromne zasoby mojej szarej masy.
To by było na tyle publicystyki.

Jeżeli wersja 10 m okaże się zbyt skomplikowana technicznie lub zbyt kosztowna to mam plan ”B” na 5 m. Jak już wyklaruje sobie w głowie co dokładnie kupię i jak to połączę to przedstawię zarys.
Cały czas z wdzięcznością przyjmę rady i wskazówki jak najlepiej zmaterializować powyższą herezję.

PS.
Wskazówkę by przedzwonić do Radia Jerycho już dostałem.   
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2006, 16:27:48 wysłana przez KosiMazaki »

Silesian

• Gość
Odp: Eliminacja Dźwięku Pracy Komput. czyli instal. obudowy PC w innym pomieszcz
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 19, 2006, 01:44:19 »

Link do repeatera; http://www.znak.pl/index.php?cid=18&scid=1500
i do HUBa; http://www.allegro.pl/item134534004_aktywny_hub_usb_2_0_prawdziwe_480_mb_s_7_porty.html
Myśle że taki układ będzie jak najbardziej odpowiedni. Aktywne przedłużacze bedą podtrzymywały sygnał a HUB z dodatkowym zasilaniem wymagane napięcie.

Wykonane w wersji 10 m.
-5 m repeaterUSB > 5 m przedłużacz USB > HUB 7portów z zasilaniem > (podłączone urzadzenia jak powyżej w tekście)

Pracuje na tym i gram już jakieś dwa tygodnie i wszystko działa bez zarzutu (nagrywarka w zewnętrznej obudowie też).
Pozostaje zakup przewodu DVI-D i test monitora.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 20, 2006, 19:48:31 »
No to czekamy, bo temat również mnie zaintrygował, do tego stopnia, że po głowie chodzi mi pomysł zamontowania napędu DVD w scianie lol.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 20, 2006, 20:18:12 »
No to czekamy, bo temat również mnie zaintrygował, do tego stopnia, że po głowie chodzi mi pomysł zamontowania napędu DVD w scianie lol.

Próbowałeś sobie wyobrazić miny rodziny kiedy im o tym powiesz? :D

Silesian

• Gość
Po ponad półrocznej absencji spowodowanej prozą życia i innymi podobnymi aspektami witam wszystkich ponownie.
Opisywany w tym wątku projekt zdołał w tym czasie przybrać realną formę. Dla jasności projektu wydaje mi się, że najrozsądniej będzie założyć nowy wątek.
Tu dopadła mnie chyba jedna z poważniejszych rozterek w całej tej dłubaninie – jak to nazwać by było czytelne bo prostota obecnego tematu jest ”wzorcowa”.

Po dłuższych wahaniach zapraszam do może niezbyt swojsko brzmiącego wątku, lecz zapewne znacznie łatwiejszego w interpretacji „”Silent PC - czyli instalacja bezdźwięcznego komputera” klikając na poniższy link:

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9030.0.html

Moderatora zaś proszę o zamknięcie tego watku.