Autor Wątek: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze  (Przeczytany 73830 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 09, 2007, 19:43:20 »

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 09, 2007, 22:39:48 »
LoL, Sherman na liście :121:. Czołg, którego praktycznie jedyną zaletą była ilość egzemplarzy  :karpik .

dopisek: I jeszcze błędy. Bitwa nad Sommą! I na pewno nie w 1919 roku! :121:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 10, 2007, 00:09:41 »
Czy aby na pewno ? A co z jego udziałem w walkach na Pacyfiku ?  :121:

Broń pancerna Drugiej Wojny to nie tylko Europa i Afryka  :121:

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 10, 2007, 21:19:14 »
Z tego, co wiem, na froncie pacyficznym w ogóle często nie było warunków na użycie broni pancernej... A jeśli już używali Shermanów, to w warunkach całkowitej dominacji nad japońskimi pojazdami pancernymi. Heh, a na przykład tam, gdzie gęsta roślinność często wręcz uniemożliwiała wprowadzenie Shermanów, Amerykanie znakomicie radzili sobie Stuartami :D . Chyba że się mylę, poprawcie, jakby co.

Dunbar

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 13, 2007, 19:36:49 »
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3846092.html
Wideo z uwolnienia polskiego biznesmena w Iraku z 2004 roku przez Delta Force.
Przejęli obiekt w 17 sekund :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 13, 2007, 19:53:16 »
Tylko, że akcji nie przeprowadzała SFOD-D, a Navy SEALs. Co zresztą jest napisane w filmie.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 13, 2007, 19:57:09 »
Dzisiaj się zachwycali w "Faktach". Nie wiem co ich tak naszło, przecież ten film był już dawno temu na "Youtube".

« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 16, 2007, 16:31:46 »
Amnestia maturalna niezgodna z Konstytucją

Ehhh, to już się robi nudne  :005:
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 16, 2007, 16:51:16 »
LoL, Sherman na liście :121:. Czołg, którego praktycznie jedyną zaletą była ilość egzemplarzy  :karpik .

dopisek: I jeszcze błędy. Bitwa nad Sommą! I na pewno nie w 1919 roku! :121:

Wbrew pozorom nie - sherman był o niebo lepszym czołgiem niż taki T-34, za sprawą kilku dosyć istotnych detali, które powodowały iż jego działalnośc na polu walki nie sprowadzała się do jazdy 'wpieriod' na drugim biegu, i strzelaniu na ślepo, jak to miało miejsce w przypadku 'rudego'.
Problem ze statystykami starć shermanów z panzerwaffe wynika z okresu w którym sie starły - 44 rok i wyżej. W tym czasie panzerwaffe to nie była ta panzerwaffe któa dokonała blitza , czołgi niemieckie stały się bronią typowo defensywną , zabezpieczającą trwający od roku z okładką odwrót. Stały sie specjalizowanymi drapieżnikami-myśliwymi a nie pojazdami do wszystkiego jak czołgi alianckie, których główną rola było wsparcie piechoty i jak nie daj boże pluton czołgów wjechał na tygrysa albo pantere , to był po prostu rozstrzeliwany w kawałki zanim dotarł do granicy otwarcia ognia. Gdy jednak pluton Fireflyów wjechał na samotnego tigra walka zazwyczaj przebiegała zgodnie z zasadami statystyki. A te w przypadku 12 vs 1 są jednoznaczne :D

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 16, 2007, 22:40:26 »
LOL :003:

http://www.kommersant.com/p-9825/Prison_pilots_drunken/

Chociaż z drugiej strony, co to za nowina :121:

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 16, 2007, 23:18:25 »
Gdy jednak pluton Fireflyów wjechał na samotnego tigra walka zazwyczaj przebiegała zgodnie z zasadami statystyki. A te w przypadku 12 vs 1 są jednoznaczne :D

No fakt, walki z bliskiej odległości to już zupełnie inna historia :020: .

A tak nawiasem mówiąc, Sherman Firefly to był prawie że nowy czołg  :002:. Trzycalowe działo ppanc o długości 56 (o ile dobrze pamiętam) było bez porównania lepszą bronią niż oryginalna armata 75mm.

Co do Shermanów, fakt, że weszły do użycia już w roku 42, więc nie należy się dziwić, że w późniejszych okresach wojny mocno odstawały od konstrukcji typu Panther.

« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 17, 2007, 16:49:45 »
KLIK
Dziennikarz telewizyjny Bogusław Wołoszański współpracował z wywiadem PRL, ale - jak twierdzi - na nikogo nie donosił. Wołoszański oświadczył, że współpracę z wywiadem traktował jako okazję do poznania tajników pracy służb specjalnych. O agenturalnej działalności dziennikarza napisała "Rzeczpospolita".
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 17, 2007, 17:12:36 »
LOL

Ok. Zazwyczaj słyszy się standard: "ja nikogo swoją agenturalną działalnością nie skrzywdziłem" itp. Ale:
Była to przygoda, trzyletnia przygoda i w tych kategoriach to traktuję. Dała mi wspaniałą wiedzę, a jednocześnie głęboką, pełną świadomość, że naprawdę nikogo nie skrzywdziłem, na nikogo nie doniosłem.
To jakaś nowość. :118:

Najlepiej ktoś to skomentował na interii, że niech sobie do Korei Płn. jedzie. :D Tam dopiero przygodę będzie miał.

Widocznie oczekiwano ode mnie, że będę penetrował środowiska, podejmował jakieś tajne akcje, donosił, a ja tym czasem po prostu pisałem analizy, raporty.
:002: Popłakałem się ze śmiechu, no...

« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 17, 2007, 22:40:17 »
A propos Wołoszański - przynajmniej jeden facet (z "jajami"), który mówi otwarcie, że nie widzi niczego złego we współpracy z wywiadem własnego państwa jakie by ono nie było. I za to faceta szanuję - bo jeszcze trochę tych oszołomów od teczek to dowiem się, że należy potępić milicjanta - tylko dlatego, że był milicjantem (choć większość z nich zwalczała normalną pospolitą przestępczość, a nie jakąś opozycję) albo pójdą jeszcze dalej i uznają, że należy potępić wszystkich, którzy pracowali w przedsiębiorstwach państwowych - bo w końcu działali na rzecz PRL! Ale będą "zwały" bo to 80% narodu  :002:

Jest różnica w ocenie człowieka, który współpracował z wydziałami SB zajmującymi się zwalczaniem opozycji (czyli w sumie "gośćmi" co donosili na swoich kumpli - taka działalność zwykle "śmierdzi") w czasach PRL, a ludzi pracujących na rzecz wywiadu (wojskowego, gospodarczego itd.), kontrwywiadu etc. - czyli pracujących na rzecz własnego państwa - co jest zupełnie normalne na całym świecie.

Czy można potępić człowieka współpracującego obecnie z naszym wywiadem np. w Iraku - choć z pewnego (i wcale nie odosobnionego  punktu widzenia) jest współpracownikiem państwa biorącego udział w agresji i okupacji innego suwerennego państwa?

Powiem krótko: Przez prawie 5 lat byłem żołnierzem w PRL (potem zdechł PRL :020:) czyli służyłem w armi swojego kraju choć wcale nie uważałem, że jest on idealny - to co mam się zacząć tego wstydzić? Bardziej wstydzę się tego, że przesłużyłem prawie rok w tzw. IV RP - gdzie zwierzchnikiem armii jest wiadomo kto ... (wiedząc i widząc co wyprawiają te oszołomy) i nie miałem na tyle "jaj", aby złożyć "kwit o zwolnieniu" następnego dnia po ostatnich wyborach, tylko czekałem jeszcze pół roku aby dostać parę groszy więcej - tego się wstydzę  :054: (swojej pazerności, ach te 5%)!

Nie dajmy się zwariować! - nie ma niczego złego we współpracy z własnym wywiadem!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2007, 22:52:42 wysłana przez Razorblade1967 »

Poniat

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 17, 2007, 23:09:25 »
Wbrew pozorom nie - sherman był o niebo lepszym czołgiem niż taki T-34, za sprawą kilku dosyć istotnych detali, (...)
Od pewnego "Maczkowca" dowiedziałem się, że Shermany miały dobry pancerz. Jak to? Ano tak to, że jak coś poważnego przytryniło, mówił, to stal była na tyle miękka, że dawała się pociskowi wyhulać nie stawiając zbytniego oporu. Pocisk przechodził "jak przez masło" co pozwalało załodze przeżyć o ile nie trafiło czegoś żywotnego. We Francji, w jego jednostce, pamiętał, zdarzyło się, że cała załoga w komplecie dwukrotnie wracała z pola walki po odstrzeleniu im rumaka spod nóg. Przychodzili i brali następnego. W sumie ten fakt mnie bardziej ruszył niż rewelacja o jakości (;-)) pancerza. Chłopy były niesamowite, wiedząc co wyprawiał npl z "Ronsonami" oni wracali i mieli siłę o cholerną chyba odwagę wracać do piekła a nie siadali łkając w szoku na noszach!

Układ napędowy miał Pan w wielkim poważaniu, ponoć nie przypominał sobie zerwania gąsienicy czy innej jego awarii.