Autor Wątek: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze  (Przeczytany 73837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 18, 2007, 00:14:38 »
A propos Wołoszański - przynajmniej jeden facet (z "jajami"), który mówi otwarcie, że nie widzi niczego złego we współpracy z wywiadem własnego państwa jakie by ono nie było.

Hmmm... facet "z jajami"? Dziwne, że te jajka urosły mu dopiero po tym jak Rzeczpospolita ujawniła, że współpracował z tym wywiadem. Wcześniej się z tym nie obnosił jakoś. Dziwne, skoro uważa teraz, że jest to powód do dumy.

Dla mnie facet z jajami to był Kukliński. Choć jednoznaczna ocena moralna jego działań nie jest łatwa.
"Polski" wywiad w czasach PRL to był dla mnie tylko z nazwy. Nie wiem jak można twierdzić, że PRL był państwem w pełni suwerennym. Ci panowie nie tyle w interesie polskim działali, co w interesie "czerwonego niedźwiedzia" jak toś już to ładnie nazwał.

Cóż... mamy zupełnie inny pogląd na te sprawy Razor. Ale i tak Cię lubię. :D A "Polska oszołomów", w której teraz żyjemy od rzekomo "normalnej" Polski sprzed '89 różni się tym, że teraz możemy mieć różne poglądy i je otwarcie głosić. A w PRL to ja bym pałką po gębie dostał...

Generalnie to, że Wołoszański współpracował jest mi obojętne. Jego filmy będę oglądał nadal, bo sposób narracji ma wręcz kultowy. No i te spiski ehhh. :)
Ogólnie całe to oczyszczanie idzie w złym kierunku. Wyciąga się takiego Wołoszańskiego, jakiegoś pana Edzia co donosił na Miecia spod jedynki, że słucha wolnej europy itp. Tymczasem porządek trzeba zrobić z tymi co mają krew na rękach, co obcęgami paznokcie wyrywali lub nakradli gigantyczne pieniądze.

Śliski temat...

« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 18, 2007, 07:28:59 »
Hmmm... facet "z jajami"? Dziwne, że te jajka urosły mu dopiero po tym jak Rzeczpospolita ujawniła, że współpracował z tym wywiadem. Wcześniej się z tym nie obnosił jakoś. Dziwne, skoro uważa teraz, że jest to powód do dumy.

Kolega z choinki spadł?
Który agent wywiadu chwali się dookoła że jest/był agentem ?
Akta agentów WSI nie powinny nigdy ujrzeć światła dziennego. Nigdy.
Co innego SB a co innego wywiad wojskowy czy gospodarczy.
Kto będzie na tyle głupi żeby kiedykolwiek współpracować s Polskim wywiadem? Po tym jak wydaja własnych agentów? Agentów niewygodnych można likwidować, ale nie ujawniać ich tożsamość.
Ta cała  "szczerość" jeszcze bokiem wyjdzie.

Dla mnie facet z jajami to był Kukliński. Choć jednoznaczna ocena moralna jego działań nie jest łatwa.
"Polski" wywiad w czasach PRL to był dla mnie tylko z nazwy. Nie wiem jak można twierdzić, że PRL był państwem w pełni suwerennym. Ci panowie nie tyle w interesie polskim działali, co w interesie "czerwonego niedźwiedzia" jak toś już to ładnie nazwał.

dla jednych bohater dla innych zdrajca.
Polska nie była państwem suwerennym od rozbiorów, tak na marginesie

Cóż... mamy zupełnie inny pogląd na te sprawy Razor. Ale i tak Cię lubię. :D A "Polska oszołomów", w której teraz żyjemy od rzekomo "normalnej" Polski sprzed '89 różni się tym, że teraz możemy mieć różne poglądy i je otwarcie głosić. A w PRL to ja bym pałką po gębie dostał...

tak się tylko koledze wydaje. Proponuje stanąć pod sejmem i zacząć skandować antypaństwowe hasła, zobaczymy czy zaczną strzelać czy tylko spałują

Generalnie to, że Wołoszański współpracował jest mi obojętne. Jego filmy będę oglądał nadal, bo sposób narracji ma wręcz kultowy. No i te spiski ehhh. :)

Jeśli jest koledze obojętny to po co kolega zabiera głos? po to żeby sobie popisać?

Ogólnie całe to oczyszczanie idzie w złym kierunku. Wyciąga się takiego Wołoszańskiego, jakiegoś pana Edzia co donosił na Miecia spod jedynki, że słucha wolnej europy itp. Tymczasem porządek trzeba zrobić z tymi co mają krew na rękach, co obcęgami paznokcie wyrywali lub nakradli gigantyczne pieniądze.

problem w tym że ci którzy robią "porządek" sami nie mają czystych rąk, a na pewno czystych intencji

Śliski temat...

temat nie jest śliski, śliskim go czynią ci którzy na siłę chcą wybielać siebie używając zamiast  proszku IXI karier innych ludzi

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 18, 2007, 09:30:44 »
Ramzey chyba fastfoodów za dużo jecie ;). Ujawnienie agentów WSI dotyczy tylko tych którzy działali w kraju szpiegując polskich obywateli. Państwo które szpieguje własnych obywateli jest chore. WSI ma prowadzić ochronę tajemnic państwowych związanych z obronnością kraju a nie zbierać haki i prowadzić działalność gospodarczą.
Inie mówmy o tym że praca dla SB była bardziej naganna niż dla wywiadu wojskowego czy gospodarczego. Wywiad wojskowy cały podlegał sowietom i kto jak kto ale historyk i "znawca" wywiadu BW powinien to dobrze wiedzieć nawet w latach 80tych. I te jego tłumaczenie o tych analizach :D LOL, to według niego nie donoszenie, a co on myślał że "licence to kill" od razu dostanie. To nie była działalność dla kraju tylko dla Moskwy. Śmieszą mnie te stwierdzenia że "ja chciałem tylko wyjechać za granicę" - to biskup, "ja chciałem tylko poznać pracę wywiadu" - to BW, a ja chciałem pink cadillaca ale byłem za młody, bo może bym się załapał i teraz bym mógł z dumą powiedzieć - ale nikogo nie skrzywdziłem"
Kurna, ale obłudnicy :/
Dla mnie każda współpraca z wywiadem była złą, i należy to traktować w odniesieniu do tych którzy odmówili i gnili w więzieniu, tracili majątek życia,zdrowie i rodziny. Myślicie że Skalskiemu nie proponowali współpracy i tego żeby sypnął kogoś. Nie odsiedział swoje. Ale to był "the gość" a nie breja moralna.

ps. poczekajmy jeszcze trochę aż Boguś się przyzna nie tylko do analiz :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 18, 2007, 10:40:41 »
Państwo które szpieguje własnych obywateli jest chore.

Czyli w zasadzie każde państwo jest chore - coś mi tu rutkov powiało anarchią, hehehehe :004: :021:

Tak poważnie to nie chcę rozwijać tematu bo znowu pójdziemy w strone oceny PRL (który jednak uznaję za moje, choć "niezbyt doskonałe" państwo) i znowu będziemy pisać elaboraty, ale nawiązując do ...

Dla mnie każda współpraca z wywiadem była złą ...

... należy chyba postawić tezę, że w ogóle współpraca z wywiadem jest przynajmniej moralnie dwuznaczna. Przecież wywiady (wszystkie! - bez znaczenia jakie państwo czy ustrój polityczny reprezentują) zwykle stosują metody, które są łamaniem prawa zarówno swojego kraju jak i innych państw.

Choć wg mnie występuje różnica w ocenie pomiędzy sytuacją gdzie obywatel państwa A udaje się do państwa B i wykonuje zlecenia wywiadowcze dla własnego kraju (A), a sytuacją gdzie obywatel państwa B działa dla wywiadu państwa A, przeciwko własnemu państwu (B). Zresztą tych opcji może być więcej  :002:

W ogóle wywiad pracuje na zasadzie zaleganizowanej przestępczości - przecież się inwigiluje, dokonuje nielegalnego kopiowania danych, kradnie, włamuje się, prowadzi "lewe" interesy" czy w również "eliminuje zagrożenia" czyli po prostu wysyła się delikwenta na "tamtem świat"), stąd żaden współpracownik wywiadu nie może powiedzieć, że ma czyste ręce bo jego działalność w jakimś stopniu ociera się o łamanie praw. Nawet analityk bo przecież zdaje sobie sprawę, że analizuje materiały zdobyte nie zawsze legalnie.

Przypomniała mi się w związku z tym wszystkim (i wszystkimi  :020:) tzw. "złota myśl" choć nie pamiętam, który to mądry człowiek to wypowiedział ...

"Szpiegom się dobrze płaci, ale pomników się im nie stawia !"

... to najlepiej oddaje to co myślę o pracy dla wywiadu - jakiegokolwiek. Choć zdaje sobie sprawę, że posiadanie sprawnego wywiadu jest koniecznością każdego państwa.

« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 18, 2007, 15:05:59 »
Witam,

Wołoszanski to jest jeszcze nic. Trochę mnie dziwi to całe z nim zamieszanie. Ale to jest urok naszego Kraju. To co ostatnio  zadziwiło mnie jeszcze bardziej to sprawa Krzysztofa Mroziewicza. Okazało się, że nasz Pan Ambasador w Indiach, Sri Lance i Nepalu współpracował z wywiadem wojskowym PRL. No kto by pomyślał co za monster!! Cały świat zwiedził (niezapomniane opowieści o mięsie z sierścią w Afryce na targu) i wszystko to chciał zachować tylko dla siebie!!?? To jeszcze powiedzmy, że jestem w stanie zrozumieć(totalitarny system itp.). Ale mój mały ptasi móżdżek nie jest wstanie pojąc zarzutu współpracy z WSI w latach 90tych. Wolny demokratyczny kraj, nasza wspaniała, WOLNA i NIEZALEŻNA Ojczyzna, i gdzie WSI masz szukać ludzi, którzy mają coś do powiedzenia?? Którzy maja wiedze....brak mi słów może w pod budka z piwem?? No nic poczekamy zobaczymy może za kilka lat przechodzenie koło komendy Policji powiatowej będzie niecnym czynem zaplutego karła..........

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 18, 2007, 15:58:16 »
Razor, mimo, że uważam, że w Wojsku Polskim w latach PRL służyło wielu Patriotów przez duże "P" i sam myślałem, żeby znależć się w jego szeregach dobrowolnie, to jednak absolutnie nie mogę się z Tobą zgodzić co do oceny totalitarnych służb specjalnych. Otóż zniewolenie narodu w państwach totalitarnych(nie tylko w Polsce ale i innych np Białorusi), polega między innymi na wszechwładzy i bezkarności aparatu nacisku, którego chyba najważniejszą częścią są służby specjalne. Żadnego państwa nie stać na zatrudnienie tylu policjantów, żeby upilnować każdego obywatela (chociaż Securitate w Rumunii buło równe liczebnością Rumuńskiej Armii), dlatego w KAŻDYM państwie totalitarnym funkcjonuje system szpicli śledzących społeczeństwo. I nie ma co kombinować, że WSI to wywiad wojskowy i nie miał nic wspólnego ze szpiclowaniem społeczeństwa, a przede wszystkim właśnie ludzi służacych w normalnych jednostkach takich jak Ty. Nie zapominaj o roli Informacji Wojskowej w procesach lat 50 (Skalski dostał czapę), a powiedzmy sobie szczerze WSI była jej spadkobierczynią w prostej linii. Nikt, kto żył w tamtych czasach (a mam troszkę więcej lat niż Ty), nie ma pretensji do uczciwych milicjantów łapiących złodziei (a zapewniam Cię że takowi byli), co innego pracownicy SB, powołani do obrony reżimu, a nie społeczeństwa, Narodu, czy nawet państwa. Zmuszanie do donoszenia na własnych sąsiadów i przyjacół, na skalę masową, nie jest zapewniam Cię metodą pracy żadnego profesjonalnego wywiadu, czy kontrwywiadu. Na mojego Ojca (rocznik 1922, partyzant BCH, nie ujawnił się w 1945), donosili nawet najbliżsi przyjaciele z moim ojcem chrzestnym na czele (przynajmniej miał cywilną odwagę się przyznać, że go na przesłuchaniu złamali).  Rozumiem i mój Ojciec też rozumiał tych co się załamali - łatwo być bohaterem dzisiaj, co innego wtedy, ale większość tych ludzi po prostu przyszła do niego i się przyznała - "nie mów nic przy minie, podpisałem współpracę". Ale nie rozumiem tych co idą w zaparte i nie mają cywilnej odwagi się do tego przyznać .
Jeżeli uznamy donoszenie i kłamstwo za normę, to wyrządzimy olbrzymią szkodę tym masom uczciwych ludzi, którzy się nie dali zeszmacić i nie poszli na kompromis ze swoim sumieniem, (a byli wśród nich i zawodowi wojskowi - znałem takowych i nawet milicjanci).

Co do BW, to jeśli jest prawdą, że napisał w raporcie o skłonnościach homoseksualnych swojego kolegi dziennikarza, albo napisał raport o Polonii, to myślę, że ocena jego postępowania chyba jest jednoznaczna. Jeżeli nie, to zadam takie samo pytanie jakie zadał jeden z filozofów hinduskich na kongresie intelektualistów w 1949r: Przy jakiej zmianie Bazy kopnięcie kobiety ciężarnej w brzuch jest czynem moralnym? (kto żył w PRL wie co to jest Baza i Nadbudowa oraz Dialektyka)

Przepraszam, za przydługi post, ale myślę,że na tym forum moje pogądy nie będą odosobnione.

Pozdrawiam.
janweg

PS. Nie jestem broń Boże zwolennikiem polowania na czarownice czy innego oszołomstwa, ale pomyślcie nad starym dowcipem z lat PRLu: "Czym rózni się moralność od moralności socjalistycznej? Tym czym krzesło od krzesła elektrycznego"
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2007, 16:10:47 wysłana przez janweg »

« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 18, 2007, 16:31:18 »
@janweg - to co pisałem odnosi się do wywiadu i kontrwywiadu (w zakresie w jakim działa on wszędzie na świecie), a nie SB. Chodzi mi o rozgraniczenie działalności wywiadowczej na terenie obcych państw lub zwalczanie obcych agentów na swoim terenie czyli zupełnie normalnej w każdym systemie politycznym działalności "służb" - od walki z opozycją w kraju. Dlatego twierdzę, że nie ma niczego zdrożnego we współpracy z własnym wywiadem choć ze względu na metody pracy wywiadu (zbieranie informacji o preferancjach seksualnych do tego też należy) jest to często wieloznaczne moralnie. Czy wydaje się Tobie, że współczesny wywiad nie zbiera takich "ciekawych" informacji o ludziach, których można potem ewentualnie wykorzystać?

Zresztą chodzi mi właśnie o wyśmianie tego co zarówno Ty jak i ja nazywamy "oszołomstwem" - czyli właśnie tego "polowania na czarownice", bo staje się to coraz żałośniejsze. W tej chwili sytuacja wygląda podobnie jak w czasach donoszenia do SB - robi się to aby zwalczać swoich wrogów, a nie z jakiś wyższych moralnych pobódek (bo chyba nie wierzysz w moralność, uczciwość i tzw. wyższe cele "drobiowo-moherowych"?). To tak jak większość donosów w czasach tzw. "komuny" wynikała z chęci dokopania komuś i z zawisci ("bo sąsiad ma Syrenkę, a ja nie to on na pewno kradnie"), a nie z miłości do ideologi Marksa i Lenina. Po prostu takie to mieliśmy i mamy społeczeństwo.

PS. a ten dowcip to ja znałem w innej wersji: "Czym różni się demokracja od demokracji socjalistycznej? Tym czym krzesło od krzesła elektrycznego"   :002:

A żeby było choć trochę "lotniczo" to jeszcze jeden:

"Do czego podobny jest socjalizm? Do lotu samolotem - bo horyzonty szerokie, rzygać się chce, a wysiąść nie można"

Pozdrawiam i nie chce mi się prowadzić już kolejnej debaty na temat oceny PRL - i tak do niczego nie dojdziemy, a "wojna na teczki" dalej będzie dla mnie żałosna  :118:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2007, 09:26:56 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 18, 2007, 19:18:20 »
Razor, a mnie właśnie o to chodzi, że ten wywiad i kontrwywiad wcale nie działał tak jak w innych normalnych państwach i że naprawdę był częścią aparatu nacisku bardziej niż Ci się wydaje, przynosząc dyshonor prawdziwym wojskowym. Ponieważ jesteś człowiekiem nadzwyczaj dokładnym i skrupulatnym, a Twoje posty wyróżniają się wyważonymi sądami zawsze popartymi rzeczowymi argumentami i bez uprzedzeń, poszukasz sam informacji na temat różnych "działań" naszej WSI (na terenie kraju i za granicą) i nie chodzi tu naprawdę o wykradzenie receptury na proszek IXI. Jeżeli troszkę poszperasz, znajdziesz informacje o sprzedaży broni, handlu paliwami, zakładaniu lipnych przedsiębiorstw i innych przekrętach, bynajmniej nie w celach operacyjnych, ale ściśle że tka powiem komercyjnych.
Nie jestem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów i nie ma co demonizować WSI, ale według posiadanych przeze mnie informacji na pewno nie była to normalna służba wywiadu i kontrwywiadu. Mam nadzieję, że poszukasz i sam się przekonasz, że tak właśnie było. i że WSI z wojskiem wspólny miała tylko kolor mundurów, nic więcej.

Co do oceny PRL to na pewno nie jest czarno-biała i jednoznaczna i trudno się o nią pokusić na tym forum.

A co do sprawy BW, to abstrahując od oceny moralnej, to wydaje się że służy ona raczej do  odwrócenia uwagi od spraw dużo ważniejszych i do ośmieszenia całego procesu rozliczania prawdziwych łobuzów - jak widać skutecznie.

Pozdrawiam,i czekam na Twoje opracowania (pepesza była bomba).

« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 18, 2007, 22:52:20 »
Razor, a mnie właśnie o to chodzi, że ten wywiad i kontrwywiad wcale nie działał tak jak w innych normalnych państwach i że naprawdę był częścią aparatu nacisku bardziej niż Ci się wydaje, przynosząc dyshonor prawdziwym wojskowym.

Nie przesadzajmy, część tego wywiadu zajmowała się "normalną" działalnością czyli:

- wywiad, prowadził działania mające na celu rozpracowanie sił zbrojnych armii potencjalnych przeciwników czyli wówczas państw NATO i wcale nieźle mu to szło  :021: - nawet KGB doceniało czasami nasze działania. Zresztą skąd w 1991 roku wziełaby się siatka wywiadu, która zadziałała na rzecz USA w Iraku - przecież ona tam była tworzona przez lata, jeszcze w czasach PRL.

- kontrwywiad, który co prawda jak słusznie napisałeś zajmował się częściowo "prawomyślnością" żołnierzy zawodowych (doświadczyłem na włanej d***, bo uczepili się dziadka co przesłużył 5 lat w fimie pt. Wehrmacht) - to jednak zajmował się ściganiem też takich "kuklińskich" (no tu akurat się niestety nie popisali  :021: - ale paru szpiegów przecież "wyczaili") i jemu podobnych zdrajców lub agentów obcego wywiadu, co akurat jest normalną działalnością każdego kontrwywiadu na świecie.

Mam nadzieję, że poszukasz i sam się przekonasz, że tak właśnie było. i że WSI z wojskiem wspólny miała tylko kolor mundurów, nic więcej.

Wg mnie jesteś w błędzie wkładając wszystkich z WSI do "jednego wora" - to niestety nie było takie proste.

Jeżeli troszkę poszperasz, znajdziesz informacje o sprzedaży broni, handlu paliwami, zakładaniu lipnych przedsiębiorstw i innych przekrętach, bynajmniej nie w celach operacyjnych, ale ściśle że tka powiem komercyjnych.

A to akurat nic dziwnego - wiele agencji wywiadu robi "lewe" interesy po to aby mieć "nierejestrowane środki" - przecież przy finansowaniu współpracowników i innej "lewizny" - raczej trudno o faktury :021: A jak podpadną to "nikt o niczym nie wie" - normalna działalność, że przypomnę słynną swego czsu aferę zwaną "Iran-Contras", gdzie "umoczyła" CIA i nie tylko. W tej robocie nie toleruje się fuszerki  :118:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2007, 22:57:38 wysłana przez Razorblade1967 »

Rumburak

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 19, 2007, 04:22:41 »
He he, widzę że szykuje się dłuższa pogawędka na drażliwe tematy  :003:

Ja tam za agentami raczej nie przepadam. To nie fair że niektórzy jak ks. Zalewski dostali wpier... a ks. Popiełuszko przypłacił życiem a w tym czasie inni jak ks. Wielgus jezdzili na zagraniczne studia i robili karierę.
Nie twierdzę jednak że wszyscy którzy pracowali w wojsku lub milicji byli komunistycznymi sługusami Moskwy. Większość ludzi i tak nie miała wybory i musiała żyć w tym kraju i starać się prowadzić w miarę normalne zycie.
Tak więc każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie. I przyglądać się jakich wyborów dokonywali i w jakich okolicznościach.
Ja tam lubię BW, ale jeśli jego współpraca nie była pracą wywiadowczą tylko była wymierzona w opozycję antykomunistyczną to dla mnie gość już "nie ma jaj".
Zdaje sobie sprawę że wielu agentów było zmuszonych do współpracy i tak wykonywali tą robotę żeby jak najmniej zaszkodzić i ochronić innych ludzi. Ale byli też ludzie którzy w ciężkich PRLowskich czasach poszli na łatwiznę i sami z własnej woli szpiegowali i donosili, bo chcieli jeździć syrenką(ew. poldkiem), mieć mieszkanie w "zatoce świń" i wyjeżdżać na Zachód na wakacje. I to dopiero świnie!
Takich "złych" ludzi jest niestety pełno i także w naszych czasach. Wystarczy włączyć telewizor!!

LOL (przez łzy):
Jakiś czas temu był w gazecie natępujący artykuł:
"Nowy rekord władzy - dwie afery dziennie"
-tytuł cały czas aktualny  :004:

« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 19, 2007, 08:18:08 »

Ja tam lubię BW, ale jeśli jego współpraca nie była pracą wywiadowczą tylko była wymierzona w opozycję antykomunistyczną to dla mnie gość już "nie ma jaj".
Zdaje sobie sprawę że wielu agentów było zmuszonych do współpracy i tak wykonywali tą robotę żeby jak najmniej zaszkodzić i ochronić innych ludzi. Ale byli też ludzie którzy w ciężkich PRLowskich czasach poszli na łatwiznę i sami z własnej woli szpiegowali i donosili, bo chcieli jeździć syrenką(ew. poldkiem), mieć mieszkanie w "zatoce świń" i wyjeżdżać na Zachód na wakacje. I to dopiero świnie!
Takich "złych" ludzi jest niestety pełno i także w naszych czasach. Wystarczy włączyć telewizor!!

Kolega myśli że opozycja antykomunistyczna sfinansowała się sama? Ze składek robotników co protestowali przeciwko podwyżce ceny kotleta o 1 zł?.............. lol
A idą tym tokiem myślenia, ilu działaczy solidarnościowych ma teczki w MI6, CIA, Mossadzie, DRM,.......
i kiedy zostaną ujawnione ;-)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 19, 2007, 08:20:39 »
Teraz to jest dopiero LOL

http://wiadomosci.onet.pl/1468304,11,item.html

Co za wesoły kraj...
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 19, 2007, 12:20:36 »
Tiaaa ... A inni teraz siedzą ... i ... notują ... ;)
A teraz nie ma agentów zajmujących się śledzeniem polskich obywateli? Założę się, że to forum także było (być może jest) śledzone przez odpowiednie służby  :020: . Za rok, może dwa lub trzy zmieni się władza i znowu lustracja, tym razem lustrujących. Cała ta zabawa teczkami to wielka kaka.
Przyznam się szczerze, że mam już dosyć tej całej "lustracji" w tym wydaniu który jest u nas (nie tylko za rządów IV RP - byłem kiedyś jej wielkim zwolennikiem (i tego i tego, i chyba jak większość miałem nadzieje na „POPIS”)). Udostępnili by wszystko tak jak w byłym NRD czy w "Czechosłowacji". Było by zamieszanie - tak i owszem, ale po roku by ucichło (ten i tamten poszliby sobie "precz", nie dostali "fajnych" emerytur...) i może w końcu "CI NA GÓRZE" zajęli by się obniżaniem podatków!!!  :121:.
Co do Wołoszańskiego i innych temu podobnych. Jeżeli to byli agenci wywiadu, to powinni pozostać anonimowi - tak czy inaczej pracowali dla Państwa Polskiego. Zgadzam się ogólnie z Razorem.
Pozdrawiam, Banan
P.S. Sensacje XX-wieku były prowadzone wspaniale - przyciągały do ekranów nawet tych ludzi, którzy nie lubili historii.
"Banany na twoim skrzydle to samo zdrowie" - Banan :)

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 20, 2007, 00:29:54 »
Cóż Razor skoro nie udało mi się Ciebie przekonać to trudno, masz wielki sentyment do wojska i będziesz bronił każdego który nosił mundur i ja to rozumiem, ale pozwól, że jednak będę trwał w uporze twierdząc, WSI nie była  normalnym wywiadem i kontrwywiadem, a w dużym stopniu elementem aparatu ucisku, a jej działania miały niestety często znamiona działań po prostu przestępczych. W aferze Iran-Contras, którą prztoczyłeś, chodziło o to, aby wspomóc działania antykomunistyczne w Nikaragui, na które Kongres USA poskąpił środków, sprzedano więc broń Iranowi (będącemu na liście krajów obłożonych embargiem), a zarobione w ten sposób pieniądze służyły właśnie wsparciu Contras. Nasze WSI sprzedawało broń krótką i automatyczną zwykłym gangsterom w Pruszkowa i Wołomina, przemycano cysterny paliwa, bez podatku , cła i akcyzy i przechowywano je w jednostkach wojskowych, a zarobione w ten sposób środki lądowały w prywatnych kieszeniach funkcjonariiuszy, a nie służyły do działań operacyjnych. Bezkarność,  brak weryikacji po 1989r (WSI jej nie podlegaław odróżnieniu od SB) i brak kontroli, doprowadziły niestety do patologii w tej służbie. Nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że wszyscy pracownicy WSI to przestępcy i nie odmawiam im sukcesów, ale jako całóść okazała się niestety bastionem patologii postsocjalistycznej. Myślę, (mam taką nadzieję), że uczciwi oficerowie WSI nie umoczeni w działania stricte przestępcze znajdą, albo już znaleźli się w nowych służbach - czego im z całego serca życzę.
Chciałem dodać, że nie jestem chodowcą, ani fanem drobiu w żadnej postaci.

PS
Niedawno wywalono szefa Wojskowego Instytutu Medycznego w randze generała i kilku kierowników klinik w randze pułkowników, bynajmniej nie za poglądy, tylko za zwykłe łapówy i to cholernie duże. A za nowego Komendanta WIM mogę dać rękę sobie obciąć, że jest uczciwy, bo znam Go od 15 lat (jest z Wrocławia).  Armia powoli, ale systematycznie pozbywa się resztek postkomunistycznych łobuzów i karierowiczów i mam nadzieję być z niej dumny.

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 20, 2007, 10:45:35 »
Cóż Razor skoro nie udało mi się Ciebie przekonać to trudno...

Nie przekonamy się zapewne co do oceny naszego wywiadu (i kontrwywiadu) i niech tak zostanie. Szczególnie, że z wiadomych względów nigdy nie będzie pełnego (czy nawet połowicznego) obrazu sytuacji - bo wiemy tylko o tzw. "aferach", które wyszły na jaw, ale niewiele (i dobrze) wiadomo o normalnej działności naszego wywiadu - tylko jakieś fragmenty i to pewnie mocno "poprzekręcane".

Dodam jednak dla porządku, że działania typowo przestępcze zdarzają się chyba każdemu wywiadowi - CIA też miało wpadki np. z handlem "prochami". Bo po prostu "okazja czyni złodzieja", a jak się handluje na lewo w imie tzw. "wyższych celów" (oczywiście subiektywnych) - to zawsze się znajdzie ktoś, kto przy okazji trochę dla siebie postara się "uszcznąć". Czyli jak się miało kontakty i zaopatrywało broń "zaprzyjaźnione siły w innych krajach" to czemu przy okazji pewnej partii towaru nie sprzedać gangsterom na własny użytek - taka jest już ludzka natura. To podobna sytuacja jak z łapownictwem - występuje tam gdzie jest najwięcej możliwości, dla tego typu "zarobku" - a skoro wywiad działa niejako "poza prawem" i w zasadzie cały czas ociera się o działalność przestępczą (czasem zresztą korzystając z usług przestępców) - to i o przestępstwa dokonywane przez agentów i pracowników wywiadu nietrudno.

... okazała się niestety bastionem patologii postsocjalistycznej.

Niestety nie jest to jedyna i najgorsza patologia tego chorego kraju. Eech ... dajmy sobie spokój nie warto tego ciągnąć dalej to do niczego nas nie zaprowadzi. Szkoda zdrowia ...

Pozdrawiam