Autor Wątek: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze  (Przeczytany 73850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hellkitty

• Gość
Odp: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze
« Odpowiedź #420 dnia: Lutego 10, 2008, 12:31:10 »
Właśnie. TYLKO.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #421 dnia: Lutego 10, 2008, 12:37:25 »
Właśnie. TYLKO.
No właśnie... Naród bez historii nie istnieje, wiec nie można tych przypadków ograniczać tylko do dnia dzisiejszego. Oni tacy są, maja to wpisane w geny "cycós" ? Taki naród. Jak na samogon zaproszą, to do rany przyłóż(a i słonina na zagrychę sie znajdzie), a jak o mocarstwowość chodzi "to nie podskakuj polaczku mały"  :118:

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: Lutego 10, 2008, 12:45:09 »
A ja tam Rosję bardzo lubię. Do tego stopnia, że chciałbym, by było nie jedno, a wiele państw rosyjskich - Księstwo Moskiewskie, Republika Nowogrodu, Księstwo Włodzimierskie itd. ;)

A tak poważnie mówiąc - akurat Rosjanie to naród jak każdy inny, ale trzeba sobie uświadomić, że Federacja Rosyjska JEST naszym politycznym przeciwnikiem w obecnej sytuacji.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #423 dnia: Lutego 10, 2008, 12:48:19 »
A ja tam Rosję bardzo lubię.
Ja też, a Rosjan jeszcze bardziej ... bo to fajne chłopaki są .... :020: ....że o dziewczynach nie wspomnę...lol

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: Lutego 10, 2008, 12:49:58 »
Widzicie Glebas, i znów z tematu o polityce schodzimy na historię. Ot, taka polska przypadłość.
Pewnie, dalej budujmy muzea i rozczulajmy się nad przeszłością. Byle by tylko pokazać Światu kto tu jest "Chrystusem narodów".

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #425 dnia: Lutego 10, 2008, 12:52:31 »
@hell

Wiesz, ja myślałem, że obiektywizm polega na opieraniu się na faktach, a nie zabierania stanowiska po którejś ze stron. Dla mnie faktem jest, że Rosja wznowiła loty Tu-95, faktem jest że to już nie pierwsze takie naruszenie przestrzeni, faktem jest że tak samo było za czasów Zimnej Wojny, faktem jest też to, że do tej pory umieli odnaleźć granice swojego terytorium na niebie. Z mojej strony nius był czystą ciekawostką żeby się Zimny Janek i Kusch cieszył, aczkliwek oni przeważnie wiedzą o takich rzeczach dwa dni przed publikacją na Onecie :118:. Nie popieram i nie krytykuje, a tym bardziej nie mam ochoty doszukiwać się teorii spiskowych. Natomiast za skandal uważam fakt, że Gaz 24 kosztuje 65 tyś. zł...to oburzające!  :118: Dla mnie EOT, idę teraz poszukac tego właściciela i mu delikatnie powiedzięc, że się z własnym... na głowy pozamieniał. lol :021:

Ps. Życzę powodzenia w szukaniu Elwisa, jakbyś znalazł tam też Elwooda to przekaż mu proszę, że go szukam i żeby wziął ze sobą rurę od nagrzewnicy (rzemiosło!)  od Poldasa :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #426 dnia: Lutego 10, 2008, 12:58:21 »
Widzicie Glebas, i znów z tematu o polityce schodzimy na historię. Ot, taka polska przypadłość.
Pewnie, dalej budujmy muzea i rozczulajmy się nad przeszłością. Byle by tylko pokazać Światu kto tu jest "Chrystusem narodów".
Polityka jest niemile widziana na TymForum, a jeżeli myślicie Hellkitty, że dziewczyny (ruskie) to dla mnie historia, to mogę się zaraz pogniewać :banan
P.S.
jakbyś znalazł tam też Elwooda to przekaż mu proszę, że go szukam 
No, mnie też Go brakuje....

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #427 dnia: Lutego 11, 2008, 13:00:26 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #428 dnia: Lutego 11, 2008, 15:42:11 »
Hellkitty, Ty na poważnie "że skoro zaprzeczyli, to incydentu nie było"? Mało podobnych przykładów w ostatnich latach mieliśmy? Litwa, Ukraina, Finlandia itp. itd. To takie typowe okazywanie buty "Ooo patrzcie, taki wał! Mamy was w d....! I możemy wam spuścić niezłe g.... na głowy". A jak przychodzi co do czego to oczywiście tekścik w stylu "Nie poniemaju o co chodzi. My tylko puściliśmy przypadkiem bąka". A nie trzeba chyba mówić, że takie naruszenie przestrzeni powietrznej to całkiem poważny incydent a nie jakaś tam błahostka. Co do faktu, że są to działania celowe (nie twierdzę, że wrogie, po prostu takie okazanie pogardy dla reguł) nie mam cienia wątpliwości.

Poza tym "rusofobia", "nienawiść do Moskwy" to wyświechtane frazesy, podawane często bez jakichkolwiek sensownych przykładów. Ja tam do narodu rosyjskiego nic nie mam, mimo, że i naszym kosztem gęby karmił. Inna sprawa to polityka Kremla. Historię znasz wyśmienicie jestem pewien, więc nieufność i podejrzliwość jest tu chyba wskazana, nieprawda? Tym bardziej, że nasze interesy narodowe są na przeciwległych biegunach. Piszesz, że to "tylko" historia, ale z historii należy wyciągać wnioski. Jeżeli nie możemy jak Bismarck powiadał "być mądrym i uczyć się na błędach innych" to przynajmniej uczmy się na swoich.

Polityka jest niemile widziana na Tym Forum

Bez przesady. Bo "To Forum" (dźwięki fanfar) od czasu do czasu mam wrażenie, że za chwilę sprowadzi się jedynie do stawiania świeczek w ramach odfajkowania kolejnych  osobistości, które odeszły, wysłania filmu z youtube do "Filmiki lotnicze" i walnięcia czegoś do LOLa. O polityce międzynarodowej można pogadać chyba? Tym bardziej, że ma znaczenie dla wojska, w tym lotnictwa, którym się pasjonujemy.

a jeżeli myślicie Hellkitty, że dziewczyny (ruskie) to dla mnie historia, to mogę się zaraz pogniewać :banan

ROSJANIE - NIE! ROSJANKI - TAK!

To moje hasło. ;D
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2008, 15:49:19 wysłana przez Jascha »

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #429 dnia: Lutego 11, 2008, 15:48:18 »
Poza tym "rusofobia", "nienawiść do Moskwy" to wyświechtane frazesy, podawane często bez jakichkolwiek sensownych przykładów. Ja tam do narodu rosyjskiego nic nie mam, mimo, że i naszym kosztem gęby karmił.

No, akurat ZSRR do tego całego interesu, zwanego blokiem socjalistycznym, dopłacał. Do nas też. Takie koszta mocarstwowości...

« Odpowiedź #430 dnia: Lutego 11, 2008, 15:54:51 »
No, akurat ZSRR do tego całego interesu, zwanego blokiem socjalistycznym, dopłacał. Do nas też. Takie koszta mocarstwowości...

Ale czy na pewno? Może w kwestiach uzbrojenia i obronności, ale to paradoksalnie bardziej w ich interesie niż naszym było. A co z eksportem dóbr wszelakich, które za bezcen z Polski i innych krajów satelickich otrzymywali (włącznie z mięsem, którego brakowało na polskich półkach, a teraz raptem nie spełnia jakiś tam rosyjskich norm)? Ale, nie będę udawał, że generalnie mam zbyt małą wiedzę na ten temat by się wdawać w rzeczową dyskusje. 

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #431 dnia: Lutego 11, 2008, 17:11:40 »
Ale czy na pewno? Może w kwestiach uzbrojenia i obronności, ale to paradoksalnie bardziej w ich interesie niż naszym było.

Oczywiście, że w ich - jak już powiedziałem, mocarstwowa polityka kosztuje.

Per saldo zdaje się, że to oni do nas dopłacili - inna sprawa, że nam oczywiście nic z tego nie przyszło. ;)

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Lutego 11, 2008, 18:06:41 »
Ja powiem tak.
Kwestia naruszenia przestrzeni powietrznej to mocne określenie, skutecznie sprzyjające powstawaniu fali powszechnego oburzenia. Pomijając już fakt późniejszych sprostowań jakie się czasami odnośnie tych informacji pojawiają, chciałbym zapytać- gdzie wobec tego, o ile faktycznie do takich naruszeń by doszło, konsekwencje dyplomatyczne?
Gdzie jak gdzie, ale na tym forum loty tego charakteru nie powinny wywoływać większych emocji. Celem ich jest bowiem rozpoznanie systemów obrony powietrznej innych państw i jest to proceder również stosowany przez NATO. NATO może ćwiczyć, a Rosjanie nie (vel ostatnie odpalanie rakiet)?
Problemem jest tu schemat postrzegania Rosji. Wszystko co robi Putin musi kryć w sobie głęboką premedytację, podstęp, perfidnośc, ziąc nienawiścią i byc wymierzone w interesy Zachodu. Zachód jako ostoja demokracji jest oczywiscie przeciwienstwem powyzszego. Wobec Rosji nalezy odnosic się z nieufnością i podejrzliwością, bo to odwieczna sprawczyni wszelkiego zla (tak uczy historia) i winowajczyni fatalnych stosunków dyplomatycznych.
Tymczasem jest na tym Swiecie inne duzo panstwo ktorego bezczelnosc rozlewa się na wszystkie kontynenty, ma w d.... ONZ, za wszelką cenę probujac utrzymac pozycje dominujacego supermocarstwa. Kazdy pretekst jest dobry, aby oskarzyc Rosje o zimnowojenne prakyki. Zapominamy tylko, ktore panstwo ma najwiecej baz wojskowych rozsianych po calym globie, prowadzi najwiecej wojen i ktore w srodku Europy chce instalowac systemy obrony antyrakietowej.
Piszesz Jascha o odmniennych interesach narodowych. Zapytam sie, a z czyjej to winy ten stan rzeczy? Zali to nie nasi The Twins stworzyli z Polski kolejna pro amerykanska wysepke, wypinając się na wszystkich innych dookola? To co te po..., ci politycy z PiSu napsuli przez 2 lata, bedzie trzeba naprawiac przez kolejnych 20. Nie mowie tu juz o samowolnym ograniczaniu suwerennosci i osmieszaniu panstwa Polskiego, ale o decyzjach w sferze ekonomicznej. Prowadzac izolacjonistyczna polityke przegralismy sprawe rurociagu i w momencie kiedy Rosja zaciesnia wspolprace z UE, dumna mala Polska macha ogonkiem u boku swego wielkiego brata zza Oceanu.     

Ludzie, czasy się zmieniają!     
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2008, 18:13:17 wysłana przez hellkitty »

Schizoid_man

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Lutego 11, 2008, 18:39:14 »
Problemem jest tu schemat postrzegania Rosji. Wszystko co robi Putin musi kryć w sobie głęboką premedytację, podstęp, perfidnośc, ziąc nienawiścią i byc wymierzone w interesy Zachodu. Zachód jako ostoja demokracji jest oczywiscie przeciwienstwem powyzszego. Wobec Rosji nalezy odnosic się z nieufnością i podejrzliwością, bo to odwieczna sprawczyni wszelkiego zla (tak uczy historia) i winowajczyni fatalnych stosunków dyplomatycznych.

Ja, jako że demokrację mam gdzieś, jestem akurat dosyć obiektywny. Po prostu - polityka to polityka, a nie gierki towarzyskie. Rosjanie pogrywają dosyć twardo, bo chcą pokazać, że cały czas są liczącą się siłą w międzynarodowej polityce. A że my jesteśmy obecnie w przeciwnym obozie...

Piszesz Jascha o odmniennych interesach narodowych. Zapytam sie, a z czyjej to winy ten stan rzeczy? Zali to nie nasi The Twins stworzyli z Polski kolejna pro amerykanska wysepke, wypinając się na wszystkich innych dookola? To co te po..., ci politycy z PiSu napsuli przez 2 lata, bedzie trzeba naprawiac przez kolejnych 20. Nie mowie tu juz o samowolnym ograniczaniu suwerennosci i osmieszaniu panstwa Polskiego, ale o decyzjach w sferze ekonomicznej. Prowadzac izolacjonistyczna polityke przegralismy sprawe rurociagu i w momencie kiedy Rosja zaciesnia wspolprace z UE, dumna mala Polska macha ogonkiem u boku swego wielkiego brata zza Oceanu.

1. Tarcza tarczą. Trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw, a może nawet zwrócić się bezpośrednio do Rosji z pytaniem, co dostalibyśmy za nienaruszanie równowagi wojskowej od nich.
2. Zbliżenie z Amerykanami może być korzystne. Dlaczego? Dlatego, że w zasadzie NATO nas nie chroni - nigdzie tam nie napisano, że państwa sojuszu 'są zobligowane' do użycia siły w przypadku ataku na jedno z nich. Spójrzmy na artykuł 5 NATO:
Strony zgadzają się, że zbrojna napaść na jedną lub kilka z nich w Europie lub Ameryce Północnej będzie uważana za napaść przeciwko nim wszystkim; wskutek tego zgadzają się one na to, że jeżeli taka zbrojna napaść nastąpi, każda z nich, w wykonaniu prawa do indywidualnej lub zbiorowej samoobrony, uznanego przez artykuł 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli pomocy Stronie lub Stronom tak napadniętym, podejmując natychmiast indywidualnie i w porozumieniu z innymi Stronami taką akcję, jaką uzna za konieczną, nie wyłączając użycia siły zbrojnej, w celu przywrócenia i utrzymania bezpieczeństwa obszaru północnoatlantyckiego.

Może skończyć się tak (bo nie będzie to z artykułem sprzeczne), że powiedzmy Białoruś napadnie na Polskę, a inne państwa NATO za konieczne uznają wysłanie not protestacyjnych... Potrzebne nam jest ścisłe porozumienie militarne - najlepiej, bądź co bądź, z USA, jako graczem najsilniejszym na arenie międzynarodowej.

3. Te 'ośmieszanie się państwa' i różne takie to efekty antypisowskiej propagandy... Sam nie głosowałem na neokonserwatystów z PiS (chyba tak mogę mówić), ale politykę zagraniczną DO CZASU prowadzili nieźle. Ja sam mówię, że pożądane byłoby olanie tych gospodarczych truposzów z Zachodniej Europy, olanie Wspólnoty Europejskiej i działanie niezależne (szczególnie, że już jesteśmy w Schengen - jedna z niewielu korzyści z tzw. integracji europejskiej)...

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Lutego 12, 2008, 15:58:36 »

Nie mogę się z Tobą zgodzić. To widzenie stosunków międzynarodowych jest tendencyjne.... Nikt z nas nie ma cienia wątpliwości, że USA zachowuje się podobnie. Meksyk coś o tym wie, no i reszta Południowej Ameryki. Putin wychował się w głębokiej komunie i pracował w GRU ( chyba? bo to utajnione jest?) wiec nie ma się co dziwić, że ma takie podejście do sprawy, jakie ma. Ale szpiegiem w DDR był na pewno. Zachód jako ostoja demokracji to też przebrzmiałe akordy. Prawda jest taka, że w UE każdy h@# na swój strój. Zwłaszcza Francuzi i Niemcy.
Najbardziej dokuczającym sąsiadem jest sąsiad za ściany, tego w innym bloku nie zauważasz. Dlatego w polskich umysłach i Rosja i Niemcy wywołują takie reakcje ( patrz Monika Schtainbach, czy jak to się pisze...?) Co ciekawe Czesi i Słowacy, aż tak bardzo się nie narazili  :004:... Białoruś i Litwa to mieli za mało czasu, bo to wieków trzeba...

P.S. Tak na zgodę, moja żona robi dzisiaj na obiad pierogi... ruskie :002: ma kobieta wyczucie sytuacji, nie ?  :banan Intuicja, bo TegoForum nie czytuje, jak sądzę  :004: