Co ma wg. Ciebie znaczyć ten karpik ? Ja nie wiem...ani to śmieszne, ani to zaskakujące w taki sposób aby to tak komentować.
A moim zdaniem "karpik" całkiem uzasadniony. Bo śmiesznym jest wszczynanie jakiegoś "ideologicznie poprawnego" śledztwa w związku z zestrzeleniem prawie 40 lat temu samolotu naruszającego granicę. Tak się zabawnie składa, że nielegalne przekroczenie granicy, a w szczególności porwanie (bez względu na polityczne intencje - każdy taki ma jakieś "szczytne idee") czy zabór statku powietrznego jest normalnym przestępstwem kryminalnym (obecnie popularnie zwanym terroryzmem), na które reaguje się zdecydowanie w każdym państwie bez względu na system polityczny i intencję porywacza. Proponuję podpieprzyć jakiś samolot (może być niewielki), nie reagować na wezwania i zobaczymy jak się długo poleci w obecnej demokratycznej Europie (albo w kolebce demokracji czyli USA) - jak znam się na kwestiach tzw. "renegate" to naprawdę niedaleko

Jak dla mnie powinien być karpik do kwadratu dla coraz śmieszniejszej i żałośniejszej (niestety utrzymywanej z naszych podatków) instytucji zwanej IPN :karpik
x 10