Autor Wątek: Reset komputera po uruchomieniu LO Flaming Cliffs  (Przeczytany 1066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Reset komputera po uruchomieniu LO Flaming Cliffs
« dnia: Października 26, 2006, 23:26:35 »
Pomocy! Za każdym razem kiedy naciskam ikonę gry (FC 1.12a) resetuje mi się komputer. Kiedy odpalam z płyty to samo. Jeszcze parę dni temu wszystko było ok, a od tej pory nic ale to absolutnie nic nie zmieniałem w komputerze. Ktoś ma jakieś pomysły?

Zrozpaczony.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Odp: Reset komputera po uruchomieniu LO Flaming Cliffs
« Odpowiedź #1 dnia: Października 26, 2006, 23:33:37 »
Pomocy! Za każdym razem kiedy naciskam ikonę gry (FC 1.12a) resetuje mi się komputer. Kiedy odpalam z płyty to samo. Jeszcze parę dni temu wszystko było ok, a od tej pory nic ale to absolutnie nic nie zmieniałem w komputerze. Ktoś ma jakieś pomysły?

Pół roku temu miałem podobnie (jeszcze na starym kompie) z tym, że LOFC resetował mi komputer w ostatniej fazie ładowania misji i też jednego dnia było dobrze, a potem nagle klapa - winny był zasilacz. Po jego wymianie wszystko wróciło do normy. Nie wiem dlaczego akurat LO tak reagował na innych programach nie było problemu - ale na 100% był to problem zasilacza. Miałem sporo zapasowych części i podmieniałem po kolei (zamieniałem też z drugiego kompa) - nic nie pomogło, aż do zakupu nowego zasilacza.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #2 dnia: Października 27, 2006, 10:35:52 »
Możliwe, że będzie to zasilacz. Kilka dni temu miałem znowu awarię głównego bezpiecznika, pewnie wtedy zasiłka dostała kopa.

Przy okazji pojawia mi się taki błąd:

0x0000008e (0xc0000005,0xf5ca2c7c,0xfge29a20,0x00000000)

damos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 27, 2006, 10:57:29 »
Przy okazji pojawia mi się taki błąd:
0x0000008e (0xc0000005,0xf5ca2c7c,0xfge29a20,0x00000000)
To nic nikomu nie powie :), nawet w M$ :)
Nie przejmuj się tym.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 27, 2006, 12:03:48 »
Hej,

Zobacz jeszcze w panel  sterowania ---> system ---> właściwości systemu ---> zaawansowane ---> uruchamianie i odzyskiwanie ---> awaria systemu ----> automatycznie uruchom ponownie - ODZNACZ, o ile nie masz odznaczonego.
Nie twierdzę, że FC ruszy z kopyta, ale może przestanie się upierdliwie durna winda resetować :)

pozdrawiam,
qrdl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Października 27, 2006, 12:26:06 »
To nic nikomu nie powie :), nawet w M$ :)

Tu akurat nie masz racji, akurat mówi i to wiele. Wiadomo że nie da Ci odpowiedzi na tacy ale pozwoli ukierunkować na urządzenie z jakim jest problem i w tym wypadku jest to sterownik od karty graficznej czy też sama karta graficzna bo mowa o pliku "nv4_disp.dll", a jeżeli z karta jest wszystko OK to kolejnym w łańcuszku szczęścia jest zasilacz. Tak czy siak jest to dobry początek do startu.

Ps. Qrdl to już wczoraj Kusch zrobił, kumata bestia z Ciebie ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

damos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 27, 2006, 15:24:11 »
Tu akurat nie masz racji, akurat mówi i to wiele. [...] bo mowa o pliku "nv4_disp.dll",
Ale właśnie mamy tylko numerek bez mowy o nv4_disp.dll - ( nie ten topic ) :) Nie wiadomo, czy ten komunikat jest z poziomu sterowników, czy jądra. Czy jest obsłużony, czy nie (blue screen). Jeśli to cała treść komunikatu, to nie wiedomo, co, gdzie... same adresy bez informacji o stronicowaniu nic nie dadzą, ponadto przy ładowaniu dll'i w przypadku kolizji adresów  jest robiona realokacja i entry-point też nie musi się zgadzać z zaplanowanym podczas linkowania. Ale robi się Off-topic :)

Przyczyną oczywiście może być zasilacz, lub pamięć, lub procek.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Października 31, 2006, 18:02:46 »
Problem już rozwiązany. Okazało się, że winowajcą był wirus, który wlazł sobie do bibliotek karty graficznej, reinstal systemu załatwił sprawę (Dopiero teraz przemogłem się aby tego dokonać, trauma związana z instalacją systemu 30 razy na tydzień :D)