Autor Wątek: Pogodzie coś się poj*****  (Przeczytany 39519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Pogodzie coś się poj*****
« Odpowiedź #150 dnia: Grudnia 18, 2009, 17:09:30 »
APA ciekawie wygląda jak kręci wszystkimi 6 kołami w miejscu  :118:

Lodowisko jest, bo odkąd śnieg zaczął padać to nawet nie odśnieżono, lekko poprószono piaskiem, a samochodów różnych typów jeździ po tej drodze w czasie dnia sporo - od rowerów po kilkunastu-tonowe wozy strażackie, czy 18-kołowce z Jet-A. A jak ja tam jadę to armia jeszcze śpi ;) . Żadne opony na tym nie zapewnią przyczepności - to miejsce na łańcuchy lub kolce. Mietkiem udawało mi się wychodzić z takich poślizgów jak dzisiaj, ale teraz w CC700 nie było szans, tylko obserwować w co się trafi.

Co do listy wymagań:
- napęd na tył, lub 4 koła
- wygodny, "bezpieczny" i niezawodny
- Diesel

Ostatecznie wychodzi na to, że z używanych aut: BMW E39, Mietek 124, lub Toyota "the Invincible" Hilux  :118:

« Odpowiedź #151 dnia: Grudnia 18, 2009, 17:25:01 »
- Diesel

Ha. A propos. Dziś przy -12 mój zaskoczył bez problemu. Pozytywne niespodzianka, bo równiutko pracował bez dodawania gazu a bałem się, że nie zapali w ogóle (polecam też taki dodatek "Castrol TDA" do diesli). Ale nadal czekam na -20 - czyli "the ultimate test". Powyżej tego i tak zamarznie mi wszystko inne włącznie z zimowym płynem do wycieraczek, więc się nie liczy. :D

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #152 dnia: Grudnia 18, 2009, 17:38:17 »
BMW E39? z M57 pod maską? Tylko dobrze licz czy Cię stać:P
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 18, 2009, 19:30:07 »
No nie ma specjalnego wyboru co do silnika wśród E39, tylko M57 i w starszych M51. Mietek 124W daje większe pole do popisu broszuro-logów, ale tych najciekawszych wersji praktycznie teraz nie da się zdobyć. Toyota jest tutaj najtańszym wyjściem... pod warunkiem, że się jakąś w ogóle znajdzie  :121:

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #154 dnia: Grudnia 18, 2009, 21:54:47 »
Panowie godz. 21:50 i -13,5 st.C w EPPR, nie wiem jak ja jutro z dyżuru wrócę, czy mój dieselek zafurkoce... :karpik
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #155 dnia: Grudnia 19, 2009, 08:35:55 »
No w końcu na suwalszczyźnie pogoda jaka powinna być:) -14st.C i lekki śnieżek.
Ps: Sun M57 pali dobrze(już drugą zimę z resztą), a jakbyś się na BMW decydował to wybieraj wersję z webasto dogrzewającym też wnętrze. Piękna sprawa:P

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #156 dnia: Grudnia 19, 2009, 10:12:18 »
Ludzie nie panikujcie . Parę lat temu jak służyłem w naszej wspaniałej armii. To stałem na warcie w wigilie, przy -25 i przeżyłem :002:. A Bodajże 4 lata temu to jakie mrozy były? -poniżej -30 . Pamiętam że u mię w domu termometr wysiadł.
 Jak to mówił palacz w Misiu  " jest zima to musi być zimno ".
Proponuje wybrać się wieczorem na spacer. skrzypiący śnieg to wspaniała sprawa :002:
I na koniec. Jak mi jest zimno to myślę o Niemcach pod Stalingradem lub Amerykanach pod Bastoń  i wtedy jakoś  ten mróz się robi taki jakiś błahy  :118:

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #157 dnia: Grudnia 19, 2009, 19:46:53 »
No, upał wreszcie zelżał. U mnie dziś temperatura dobije chyba do -20, bo już tylko 2 stopnie brakuje. Przynajmniej z nosa nie cieknie, bo wszystko zamarza  :002:.

« Odpowiedź #158 dnia: Grudnia 19, 2009, 21:16:21 »
Odnośnie ruszania w zimniejsze dni, niestety moja Honda nie wytrzymała kolejnego roku pod chmurką i auto nie chciało odpalić. Dzisiaj akumulator w domu się grzeje. Poniedziałek będzie dniem prawdy czy należy kupić nowy akumulator czy jeszcze trochę auto na starym pojeździ. Dobrze, że niedługo kupno drugiego środka transportu nareszcie spełniającego moje wymagania.

Jeśli chodzi o pickupa to kogo bym się nie spytał to poleca mi Nissana Navarę. Ze względu na ubóstwianie japońskiego rynku motoryzacji, gdybym miał coś wybrać to pewnie byłby to ten model.

« Odpowiedź #159 dnia: Grudnia 20, 2009, 23:13:19 »
No, wszyscy "zdziwieni zimą w grudniu" :118:. O 16.00 miałem -17, teraz 22 na wstecznym. Kto da więcej? :021:
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #160 dnia: Grudnia 21, 2009, 10:19:39 »
Kto da więcej? :021:
Ja - u mnie o 0900Z jest -1  :118:

« Odpowiedź #161 dnia: Grudnia 21, 2009, 11:16:12 »
Środek nocy +12 C  :021:

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #162 dnia: Grudnia 21, 2009, 11:21:52 »
Pffff cwaniaczek drobny :118:

Kanał youtube 13WELT

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #163 dnia: Stycznia 09, 2010, 22:26:21 »
W Szczecinie sypie od rana i przestać nie zamierza...
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

empeck

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Stycznia 09, 2010, 22:36:19 »
Ja dziś przed wyjazdem z garażu odsypałem śnieg, bo nie przejechałbym, po powrocie przed garażem miałem półmetrowej wysokości zaspę. Przez dwie godziny tyle nasypało.