No tak.
Z nieukrywaną satysfakcją, jako stały tutaj bywalec i teraz głównie czytelnik, widzę kolejnego członka 303
na tym "niemieckim" forum.
Nie wiem ile masz czasu na przygotowanie tego referatu, ale radzę zainteresować się książkami Wacława Króla. Jest to seria książeczek pt.: "Walczyłem pod niebem ..... " oraz sporo malutkich książeczek z serii "tygrys". Zaletą tych książek jest to, że na tle ogólnej historii , moim zdaniem potraktowanych marginalnie, opisywane są głównie zdarzenia z życia dywizjonu, w tym opisy niektórych, ważniejszych akcji bojowych.
Sam 303-ci jest przez Króla potraktowany trochę po macoszemu
, bo teraz nie kojarzę żadnej Jego książki o tym dywizjonie, ale o innych dywizjonach znajdziesz bardzo dużo, łącznie z opisem działań "Cyrku Skalskiego" w Afryce.
Pewnie dla tego, iż W.Król latał w 302 a jego książki
"Walczyłem pod niebem Londynu"
"Mój Spitfire WX-L"
"W dywizjonie poznańskiego kruka" czy jakoś tak odnoszą się do właśnie 302
Fakt Król napisał sporo innych, ale te już nie można nazwać "pamiętnikami" są to tylko suche opisy najważniejszych wydarzeń i nic poza tym
"Polskie skrzydła w inwazji na Francję"
"Polskie dywizjony w W.Brytanii"
"Bitwa o Anglię 1940" czy jakoś podobnie
Natomiast do tzw. "Tygrysów" podchodzę bardziej sceptycznie. Parę z nich dotyczące w szczególności rzeczy dziejących się na wschód od "Buga" skrzywdziło mi psychikę na, tyle iż jakoś nie mogę się przełamać pomimo posiadania dość znacznej ich kolekcji
Uuuuuuu i teraz to się zacznie,

co byście Schmeisser polecili o 304
Co do 304 dywizjonu
Działalność Meissnera "L-jak Lucy" oraz inne, ksiązki tego autora jest tam sporo dygresji szkoda, że do Historii