Autor Wątek: Szachownica RP  (Przeczytany 2593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
Szachownica RP
« dnia: Listopada 11, 2006, 12:18:47 »
Patrząc na nasze nowe nabytki pt. F-16 zauważyłem dziwne malowanie na stateczniku pinowym szchownicy(patrz str.21 w wątku o F-16) . Nie zwracałem dotąd uwagi na malowanie (bo zawsze były), ale ustawienie kolorów wydały mi się niewłaściwe. Poszukałem na necie i dowiedziałem się że :
---mieliśmy(my) 3 rodzaje wzorów malowania
1.1918-1921

2.1921-1993

3.od 1993

I tutaj mam pytanie , komu przeszkadzały ustawienia kolorów z lat 21-93 / przecież w tych barwach latali piloci we wrześniu 1939 i w Bitwie o Anglię  :-). Może to była decyzja polityczna , bo nie wypada(ło), aby latać z szachownicami z czasów PRL-u  :-)

Poprawiłem Ci tę szachownicę z lat 1921-1993, bo zapewne pomyłkowo daleś identyczną jak po 1993r.
Pozdrawiam Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2006, 12:37:38 wysłana przez Razorblade1967 »

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Odp: Szachownica RP
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2006, 12:26:33 »
do 1993:

Po prostu dostosowano ja do opisu i heraldyki. Malowana była źle.
Chociaż IMHO należało ją zostawić Raz że tradycja, dwa widziałem kiedyś fajne foto Tu-154 z szachownicami. Stały obok siebie dwa ze starą i nowa stara o wiele lepiej była widoczna.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2006, 19:20:19 »
Ja tylko dodam że kolor biały jest nadrzędny i symbolizuje orła a czerwony tarczę .
Czyli położenie barw się określa od strony herbu czyli tak jak byś stał za tarczą

Z tą tarczą podczas drugiej wojny było różnie zdarzało się że każdy miał inaczej pomalowanego spita. Nawet po wojnie malowali szachownice gdzie chcieli .Wiec ostatecznie sprawę tą uregulowano 26 stycznia 1996 r. jak się nie mylę ?

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 20, 2006, 23:23:15 »
LOL, to pytanie będzie przewijać się jeszcze na forach (i nie tylko) przez wiele wiele lat...
...a dziś nawet nie mogę zakrzyknąć "moderatoooor" i odesłać cię na stronę internetową...

Cytat z mojej ś.p. strony WWW:
Szachownica bardzo wyróżnia się na tle wielu różnych kokard, gwiazd i krzyży używanych przez inne siły powietrzne. Ten unikatowy symbol ma ponad 86 letnią historię, co sprawia, że jest równy wiekiem polskiemu lotnictwu, o ile nie starszy. Ozdabiał on samoloty polskich pilotów bez względu na to gdzie walczyli.

W odrodzonej Polsce szachownica pojawiła się za sprawą por. Stefana Steca. Był to jego prywatny znak namalowany na Fokkerze D.VIII (E.V.) #187/18, na którym latał w czasie służby w KuK Luftfahrttruppen (siły powietrzne Austro-Węgier). Lecz to nie on ją wymyślił, na froncie również inne samoloty nosiły ów symbol, łącznie z wcześniejszym samolotem Steca, Oeffagiem D.III #253.08 (czyli Albatrosem D.III wyprodukowanym na licencji w Oesterreichische Flugzeugfabrik AG). Nota bene po stronie państw centralnych spotykana była także czarno-biała szachownica.

Wyróżniający się znak natychmiast przyciągnął uwagę ppłk Hipolita Łossowskiego, który był wtedy dowódcą sił powietrznych. 1 grudnia 1918r. Sztab Generalny Wojska Polskiego wydał rozkaz na mocy którego biało-czerwona szachownica stała się symbolem ¶wieżo powstałego Polskiego Lotnictwa Wojskowego. Zanim to nastąpiło, w użyciu były inne znaki: biało-czerwona tarcza w Warszawie, czerwona litera "Z" w Krakowie czy też biało-czerwone pasy we Lwowie.

Na początku malowane były tylko cztery kolorowe pola. Obwódka była używana sporadycznie. W roku 1921 wydano rozkaz włączenia obwódki do znaku.

Dekret Prezydenta RP z 1937 r. (Dziennik Urzędowy 5 z dnia 28.I.1938r., poz.32) brzmiał:
"Szachownica lotnicza jest to kwadrat podzielony na cztery równe pola, z których lewe górne i prawe dolne są barwy czerwonej z białą obwódką, a pozostałe białe z obwódką czerwoną. Stosunek obwódek do pola wynosi 1:5".

Asymetryczne położenie szachownic na górnych powierzchniach skrzydeł wprowadzono w 1932 r.; miało to utrudnić wrogim pilotom celowanie w najwrażliwszy punkt - czyli środek samolotu.

Czasem spotkać można dokumenty przedstawiające szachownicę w której kolorowe pola zamienione są miejscami. Powyższy rysunek przedstawia wersję poprawną, taką jaka była malowana w okresie międzywojennym, w czasie drugiej wojny światowej (za wyjątkiem pewnych odstępstw spotykanych we Francji 1940), a także w latach powojennych. Zmiana porządku nastąpiła 19 lutego 1993 r.

Po co zmieniać tak dobrze znany symbol? Problem leżał w tre¶ci oryginalnego rozkazu z 1918 roku, który okre¶lał dokładną wersję malowania szachownicy: "górne-lewe i dolne-prawe pole powinny być czerwone, dolne-lewe i górne-prawe będą koloru białego". Dokument był najwyraźniej napisany przez kogoś znającego się na heraldyce i blazonowaniu (tj. opisywaniu herbów). Biały kolor na polskim godle (i fladze) symbolizuje kolor broni, trzymana w prawej ręce (stąd prawy-górny róg). Jednak oglądany "z zewnątrz", biały kolor powinien znaleźć się po lewej-górnej stronie. Pierwotna wersja rozkazu napisana była dobrze, lecz ludzie wprowadzający go w życie źle go odczytali. Przez 75 lat szachownica była niezgodna z zasadami heraldyki i została "poprawiona" w 1993 roku.

Obrócona o 90 stopni, czy też nie - szachownica zawsze pozostanie znakiem polskich sił powietrznych.

by Rola
tekst PL: SNB & offi

A n.t. koloru będzie w innym odcinku :003:
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2006, 23:30:43 wysłana przez Rola »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

chincz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2006, 08:34:32 »
Ja tylko dodam że kolor biały jest nadrzędny i symbolizuje orła a czerwony tarczę .
Czyli położenie barw się określa od strony herbu czyli tak jak byś stał za tarczą

Z tą tarczą podczas drugiej wojny było różnie zdarzało się że każdy miał inaczej pomalowanego spita. Nawet po wojnie malowali szachownice gdzie chcieli .Wiec ostatecznie sprawę tą uregulowano 26 stycznia 1996 r. jak się nie mylę ?

Faktycznie
www.republika.pl/chinczyk2/images/bialy-czerwony.jpg
www.republika.pl/chinczyk2/images/czerwony-bialy.jpg

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 31, 2007, 10:12:15 »
Sorki za odsmażenie starego topicu, ale na rozkaz nr 38 Sztabu Generalnego WP z 01 grudnia 1918 - podpisany przez Szefa Sztabu gen.dyw.Stanisława Szeptyckiego - ustanowiono czteropolową biało-czerwoną szachownicę jako odznakę przynależności państwowej. Wcześniej mieliśmy dowolne znaki na maszynach zdobycznych, w Wawie to to była tarcza heraldyczna albo kolo podzielone po przekątnej na pola biało-czerwone; w Krakowie była to czerwona litera Z na białym kwadracie, we Lwowie pasy. Dlaczego akurat szachownica? Stec niby podpatrzył szachownicę na innym austriackim samolocie tylko zmienił kolory, znak przypadł do gustu, czy była głębsza wymowa?, pewnie nie - generalnie reszta znaków też nieźle się prezentowała, chodziło tylko o biel i czerwień.
Czy będziemy mieli szachownice low-vis?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2007, 10:18:44 wysłana przez koni »

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 31, 2007, 10:31:26 »
Czy będziemy mieli szachownice low-vis?
Na temat oznaczeń low-vis było już kilka dyskusji np. tutaj. Sprawdź jeszcze w wyszukiwarce.
PFS_milo