Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233024 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 05, 2007, 13:18:24 »
Wejdź na www.lockonfiles.com, zarejestruj się i ściągaj co chcesz

(szukaj w utilities / cockpit mods)

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

tomek54

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 05, 2007, 13:49:14 »
Wielkie  dzięki :002:

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 06, 2007, 18:29:43 »
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć czy powstał jakiś mod, który usuwa dziwne zjawisko zahaczania o siebie skrzydłami gdy te są złożone. Chodzi mi dokładnie o su-33. Po wylądowaniu na lotniskowcu składam skrzydła i odjeżdżam na stojankę. Po chwili kolega również ląduje składa skrzydła i podjeżdża. Aż tu nagle awarie co drugiego systemu. Dodam że jest między nami przerwa z metr co najmniej.
Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 25, 2007, 22:55:48 »
Maly problem w LOFC.
Jak posiadalem LO 1.02 to moglem w kazdej kabinie oddalic widok tak daleko ze widzialem panele boczne np.mig29
W LOFC max oddalenie to tylko przedni panel.Co jest grane czemu nie mozna dalej.Jak cos to gram na 1920X1200.Czy to moze miec jakis wplyw.Kolejny problem to to ze na saitek x52 gorna rolka obok przycisku "e"(przepustnica)--mam ustawiona jako scanowanie w poziomie na radarze a nie dziala!!Znow w LO 1.02 nie bylo problemu.Probowalem juz wszystkiego.Pionowe skanowanie jest ok ale poziome wogole sie nie rusza.Jak cos to mam wersje LOFC 1.12a

Flankler: Nie ma takiego moda a ja nie mialem wczesniej doczynienia z czyms takim w LOCKON-ie
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 25, 2007, 23:11:13 »
Uroki korzystania z panoramy.

config/view/view.lua, znajdź i zamień na poniższe:
-- Camera view angle limits {view angle min, view angle max}.
CameraViewAngleLimits = {}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iSu_27] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iSu_33] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iSu_25] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iSu_39] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iMiG_29] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iMiG_29K] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iA_10] = {20.0, 145.0}
CameraViewAngleLimits[PlaneIndex.iF_15] = {20.0, 145.0}

Następnie idź do config/graphics.cfg i zamień "aspect = 1.33333" na aspect = 1.66666, bądź użyj LOCFG i w opcjach graficznych zmień współczynnik proporcji na 16:10. Niestety wartość ta jest resetowana z powrotem przy każdej modyfikacji ustawień graficznych z poziomu gry. Jeśli kółka na HUDzie i tarcze zegarów robią ci się owalne, to operację zmiany aspect ratio trzeba powtórzyć.

w FC nie można płynnie obracać anteny radaru na boki, można jedynie skokowo za pomocą klawiszy scan zone left i right.

« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 25, 2007, 23:22:01 »
thx some1 za pomoc.wreszcie mozna normalnie pograc :banan

Zdania rozpoczynamy wielką literą. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2007, 07:55:36 wysłana przez Kos »
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 29, 2007, 13:10:08 »
Witam !
Od dłuższego czasu nie mogę się uporać z kolejnym problemem w LO. Dokładnie to chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość nagrania tracka do avi bez dźwięku. Jak do tej pory mogę nagrywać tracki jednak tylko z dźwiękiem.

Proszę o pomoc.:)

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 29, 2007, 14:52:26 »
Zawsze można usunąć dźwięk po nagraniu, chociażby takim prostym programikiem jak Virtual Dub. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

misio-jedi

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: Maja 19, 2007, 21:46:32 »
Zainstalowalem sobie ostatnio Lock On i (po raz pierwszy) pogralem. Marnie chodzi, FPS-ow malo ale to akurat bylo do przewidzenia.
Zaznaczam ze gram od niedawna, wiec uwag mam w sumie nie tak wiele (narazie), ale - przede wszystkim cos jest dziwnie z dzwiekiem, - wogole nie slysze swoich silnikow (slysze je tylko gdy mam wlaczony dopalacz) przy predkosci ponaddzwiekowej by mnie to nie zdziwilo, ale normalnie powinien byc jakis szum ?
Poza tym cos nie gra z radarem (latam na Su-27), poniewaz mam wlaczona te opcje rodem ze Sturmowika - napisy na niebie obok samolotow, wiec wiem ze np. dokladnie przede mna znajduje sie jakis samolot, a na ekranie radaru (oraz na HUD) on sie wogole nie pojawia !

I jeszcze jedna rzecz: W symulatorze Flanker 2.x jak sie odpalilo rakiete, to ona sie pojawiala na gorze, tj. tak jakby zostala odpalona przez jakis obiekt lecacy powyzej. Na logike zawsze myslalem ze rakieta leci po prostej spod skrzydla, ale (grajac we Flankera) uznalem ze pewnie tak jest - rakieta blyskawicznie nabiera wysokosci i gdy pojawi sie w polu widzenia pilota - ktore jest zawezone przez ekran komputera - to widzimy ja wysoko.
Tymczasem w Lock On (ktory sie od Flankera wywodzi) widac wyraznie ze rakiety wylatuja spod skrzydla.
Czy to znaczy ze efekt odpalenia rakiet we Flankerze byl bledny ?

misio-jedi - nazwa tematu! Jak niby to potem znaleźć?! Po to jest temat przeznaczony na pytania poczatkujących aby z niego korzystać! Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2007, 22:10:02 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #189 dnia: Maja 19, 2007, 22:27:04 »
Tymczasem w Lock On (ktory sie od Flankera wywodzi) widac wyraznie ze rakiety wylatuja spod skrzydla.

Skoro węzeł podwieszenia rakiet jest pod skrzydłem to rakieta "wylatuje spod skrzydła" - niby dlaczego miałoby być inaczej? W LO ten efekt jest zrobiony całkiem nieźle.

... ale - przede wszystkim coś jest dziwnie z dzwiekiem, - wogole nie slysze swoich silnikow (slysze je tylko gdy mam wlaczony dopalacz) przy predkosci ponaddzwiekowej by mnie to nie zdziwilo, ale normalnie powinien byc jakis szum ?

Dzwięk silników w kabinie jest słabo słyszalny w realu, ale jeżeli chcesz mieć głośniejszy dźwięk silników to pokombinuj sobie w Opcjach - tam można ustawić głośność dźwięków (OPTIONS-AUDIO-ENGINES)

Choć jeżeli chcesz być bliski realizmowi to raczej w kabinie powinieneś mieć dość cicho. Poszukaj - kiedyś opisywał to Toyo na Forum.

Poza tym cos nie gra z radarem (latam na Su-27), poniewaz mam wlaczona te opcje rodem ze Sturmowika - napisy na niebie obok samolotow, wiec wiem ze np. dokladnie przede mna znajduje sie jakis samolot, a na ekranie radaru (oraz na HUD) on sie wogole nie pojawia !

A masz włączony radar? - klawisz "I"
Czy włączyłeś odpowiedni tryb HUD? - klawisze 1-8 (na klawiaturze głównej, nie numerycznej)

Ustaw tryb BVR (klawisz "2"), włącz radar (klawisz "I") i skieruj dziób samolotu w kierunku celu (możesz też obracać anteną radaru w pewnym zakresie). Pamiętaj, że kąt widzenia radaru myśliwca nie jest zbyt duży! Czy dalej nie widzisz nic na ekranie i na HUD?
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2007, 22:32:44 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #190 dnia: Maja 19, 2007, 22:32:55 »
Dodam jeszcze, że nie napisałeś:
a) jaką masz wersję
b) z jakim samolotem masz problemy

W pierwszej wersji gry było sporo bugów w tym duże problemy ze złapaniem czegokolwiek na radarze F-15'tki i chyba coś z dźwiękiem też się działo. Z drugiej strony radar nie jest wszystkowidzący i to że samolot jest przed Tobą to jeszcze nic nie znaczy. Poczytaj instrukcję i to forum :)

misio-jedi

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: Maja 19, 2007, 22:59:35 »
Nie instalowalem zadnych patchy, wiec to podstawowa wersja.
Latam na Su-27.

Z tymi rakietami postaram sie wyjasnic jeszcze raz dokladniej:
Chodzi mi o to ze pole widzenia jest ograniczone przez ekran komputera, wiec widzimy tylko wycinek tego co widzi pilot. Rakieta zostaje zwolniona z podwieszenia i wylatuje oczywiscie spod skrzydla, ale skrzydlo (w Su-27 i nie tylko zreszta) znajduje sie dobrych pare metrow za pilotem.
We Flankerze 2.x odpalona rakieta pojawiala sie w gornej czesci ekranu, wnioskowalem z tego ze rakieta bardzo szybko nabiera wysokosci bedac w "martwym polu" (czyli poza ekranem) oraz ze wchodzac w pole widzenia gracza znajduje sie juz wyraznie wyzej niz samolot z ktorego zostala odpalona.
Nie pamietam w tej chwili dokladnie, ale zdaje mi sie ze tak samo jest w Falcon 4.0.

Tymczasem w Lock On rakieta zdaje sie leciec idealnie po prostej wzdluz kadluba.

Co do radaru to za dlugo gralem we Flankera zeby nie wiedziec jak sie wlacza radar. Oczywiscie, jest wlaczony i kontakty pojawiaja sie na ekranie oraz na HUD, tyle ze nie zawsze. Pare razy mialem tak ze cel byl dokladnie na wprost (po srodku HUD) a na ekranie MFD nic nie bylo i na HUD rowniez.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #192 dnia: Maja 19, 2007, 23:22:49 »
Nie instalowalem zadnych patchy, wiec to podstawowa wersja.

No to zainstaluj, bo podstawowa wersja była zabugowana do poziomu uniemożliwiającego normalną grę. ;)

http://lockonskins.co.uk/linkcounter.php?LID=98

« Odpowiedź #193 dnia: Maja 19, 2007, 23:57:19 »
Z tymi rakietami postaram sie wyjasnic jeszcze raz dokladniej:
Chodzi mi o to ze pole widzenia jest ograniczone przez ekran komputera, wiec widzimy tylko wycinek tego co widzi pilot. Rakieta zostaje zwolniona z podwieszenia i wylatuje oczywiscie spod skrzydla, ale skrzydlo (w Su-27 i nie tylko zreszta) znajduje sie dobrych pare metrow za pilotem.
We Flankerze 2.x odpalona rakieta pojawiala sie w gornej czesci ekranu, wnioskowalem z tego ze rakieta bardzo szybko nabiera wysokosci bedac w "martwym polu" (czyli poza ekranem) oraz ze wchodzac w pole widzenia gracza znajduje sie juz wyraznie wyzej niz samolot z ktorego zostala odpalona.
Nie pamietam w tej chwili dokladnie, ale zdaje mi sie ze tak samo jest w Falcon 4.0.

Tymczasem w Lock On rakieta zdaje sie leciec idealnie po prostej wzdluz kadluba.

Rakieta po opuszczeniu węzła porusza się początkowo po linii prostej. Manewr skierowania się rakiety na cel następuje stopniowo i jest widoczny już w pewnej odległości od samolotu - zresztą rakiety odpala się pod niewielkim kątem do celu, ze względu na niewielki kąt widzenia systemów radarowych czy termicznych w myśliwcu. Jeżeli cel manewruje to rakieta może się wznieść w pogoni za tym celem, ale w chwili gdy pocisk mija kabinę znajduje się poniżej kabiny pilota. Nie wiem dlaczego masz do tego jakieś zastrzeżenia?

Wystarczy popatrzeć na zdjęcia z rzeczywistych odpaleń pocisków p-p:

Tutaj dwie fazy odpalenia:

Owszem manewr wzniesienia się rakiety do góry na pewną wysokość, a potem dopiero na cel występuje niekiedy w kierowanych pociskach rakietowych klasy powietrze-ziemia np. w Hellfire i służy możliwości rażenia celów zasłoniętych przeszkodami terenowymi. Podobny efekt jest w przypadku lądowych PPK.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #194 dnia: Maja 20, 2007, 09:45:07 »
Tu nie chodzi wydaje mi się o jakiekolwiek zastrzeżenia,tylko fakt że taki efekt faktycznie ma miejsce we Flankerze2.0.Rakieta po odpaleniu bardzo szybko pnie się kilkadziesiąt metrów do góry,dając wrażenie że jest odpalana przez kogoś nad nami.Polecam zainstalować i sprawdzić
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg