Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #255 dnia: Lipca 22, 2007, 10:30:21 »
Podstawowe pytanie: w jakim samolocie usiłujesz go otworzyć? To ustrojstwo posiadają tylko rosyjskie maszyny, nie ma go ani A-10 ani F-15 (Mav się chwalił, że ma hamulce od beemki i nie potrzebuje spadochronu, jak ja otwierałem swój :-), a ostatnia farmerska maszyna, która go posiadała to F-4). Co do działania spadochronu w Locku to gdzieś czytałem (lotnictwo albo skrzydlata), że jest możliwe otwarcie go w powietrzu nad pasem dla radykalnego skrócenia dobiegu, chyba była to relacja z jakichś ćwiczeń a samolot to su-22, nie ma go w Locku, ale nie widzę powodu dla którego na su-25 czy 27 miałoby być inaczej. Poza tym on raczej nie składa się po wyhamowaniu (jak?) tylko zostaje odrzucony, myślę że ponowne zamontowanie go to już zabawa dla personelu naziemnego, gdzieś na Youtube widziałem, jak zostaje na pasie, ale pewności nie mam.

« Odpowiedź #256 dnia: Lipca 22, 2007, 11:30:10 »
To tyle - użycie tego elementu jak w "Dniu Niepodległości" jest w "Loczku" niewykonalne (pewnie z braku Obcych)
Interesująca wizja Horneta ze spadochronem hamującym (a może to był F/A-18 HARV :121:).
a ostatnia farmerska maszyna, która go posiadała to F-4)
Jesteś pewien? A Sr-71? F-117? Albo na naszym podwórku, polskie F-16 (produkcji farmerskiej, chyba, że chodzi Ci tylko o samoloty w służbie USA)?
« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2007, 11:35:21 wysłana przez PZl Belfegor »

« Odpowiedź #257 dnia: Lipca 22, 2007, 11:55:20 »
Poza tym on raczej nie składa się po wyhamowaniu (jak?) tylko zostaje odrzucony, myślę że ponowne zamontowanie go to już zabawa dla personelu naziemnego, gdzieś na Youtube widziałem, jak zostaje na pasie, ale pewności nie mam.

Szanowni Koledzy! Raczcie zauważyć, że nie pisałem o realu, ale udzielałem porady/informacji odnośnie gry Lock On!

Bo do tego służy ten temat, a nie do rozważań o tym jak się składa spadochron w realnym samolocie!  :090:

W wiadomych przyczyn wizualizacja spadochronu jest uproszczona i wygląda tak:

1. Rozkładanie spadochronu po wciśnięciu "P"

2. Po wyhamowaniu "spadochron się składa i ... znika." - oto co miałem na myśli pisząc poprzedni post:

Jak widać czasza odpada i pojawia się jako płaski obiekt na DS. To nie jest płynne, po prostu wypełniona czasza znika i pojawia się na płycie jako płaska!

Przy bliższym przyjrzeniu widać, że mamy do czynienia równocześnie z dwoma czaszami jedną już leżącą na płycie (płaską) i drugą złożoną przyczepiona do samolotu (to ten sam obiekt co czasza w fazie rozkładania (takie uproszczenie twórców gry). Po chwili ta zdublowana czasza znika i klapa komory spadochronu zostaje zamknięta.

3. Ta płaska imitacja odłączonego spadochronu jest widoczna jeszcze kilka sekund po całkowitym zatrzymaniu samolotu, a potem ... znika.

Określenie "spadochron się składa i ... znika" miało służyć szybkiemu wyjaśnieniu co się dzieje ze spadochronem w grze - chodziło o to, że nie trzeba np. ponownie naciskać "P" dla odłączenia spadochronu itd.

PS.

Po prostu chciałem odpowiedzieć "potrzebującemu" prosto i szybko bez odpalania gry na sąsiednim kompie, robieniu kilku screenów i poświęcaniu prawie godziny na przygotowanie posta. Ale widać tutaj prosto się nie da! :005:

« Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2007, 12:12:43 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #258 dnia: Lipca 22, 2007, 13:10:25 »
Naprawdę wielkie dzięki Razorblade1967, mi by sie tak nie chciało. Ale jak mówię, że żaden spadochron mi się z tyłu nie otwiera to jestem pewien, że... żaden spadochron z tyłu mi sie nie otwiera :003:. Łatwo to stwierdziłem wykonując całe lądowanie na widoku zewnętrznym F2 :012:

« Odpowiedź #259 dnia: Lipca 22, 2007, 13:48:14 »
... że żaden spadochron mi się z tyłu nie otwiera to jestem pewien, że... żaden spadochron z tyłu mi sie nie otwiera :003:. Łatwo to stwierdziłem wykonując całe lądowanie na widoku zewnętrznym F2 :012:

No dobra to jedziemy od początku:

1. Jaka wersja gry? Jeżeli "goły" LO to wgraj sobie patch 1.02 - nie sądze, aby jego brak był przyczyną, ale pamiętam, że LO bez tego patcha miał sporo bugów!

2. Jakim samolotem usiłujesz wylądować? Tak jak napisali koledzy na A-10 i F-15 nie ma spadochronu. Podobnie nie ma go na  Su-33 bo to samolot pokładowy i do jego zatrzymania służy hak zaczepiający o linę na pokładzie lotniskowca, a ponadto ma hamulce lepsze od "BWM" Mavericka i na lądzie radzi sobie bez spadochronu  :004: :021:

3. Spadochron hamujący występuje w MiG-29, Su-27 i Su-25 - przy czym w Su-27 w promocji sa dwa spadochrony i ładniejszy "flak" po odczepieniu  :002::

4. Przy lądowaniu na mocno zbyt dużej prędkości spadochron może się urwać. LO wrażliwy na rozbicie przy lądowaniu za bardzo nie jest i można permanentnie przekraczać dopuszczalne prędkości lądowania.

5. Czy masz przyporządkowaną literę P dla spadochronu hamującego - może coś zmieniałeś i masz inny klawisz lub funkcję na joyu? Sprawdź to! Może dałeś coś innego pod "P" i automatycznie wykasowało ta komendę?

« Odpowiedź #260 dnia: Lipca 22, 2007, 15:29:06 »
Na początku pragnę Ci podziękować za starania w pomocy. Najpierw próbowałem hamować spadochronem na Su-27, nie dało rady to na Mig'u-29, widziałem fotki miga ze spadochronem więc byłem pewien że musi ona takowy mieć. Jeśli chodzi o wersje to mam... chyba podstawową. Jedyny pacz jakiego wgrywałem to pacz który był dodany do wydania, ale to chyba był pacz polonizujący który i tak nie działa. Jeśli chodzi o klawisze to i tak mam ustawienia domyślne, a na pewno dla klawisza P, sprawdziłem to jeszcze przed chwilą. Myślę, że to chyba jednak jakieś problemy z grą, bo chciałem ją jeszcze raz zainstalować, jednak nie dało sie wyinstalować. Takie to komunikaty mi sie pojawiły.

a po wciśnięciu "OK" to

« Odpowiedź #261 dnia: Lipca 22, 2007, 15:47:50 »
Nie mam tego wydania - ja kupowałem LO dość dawno, było to pierwsze wydanie w Polsce czyli wersja UK.

Tutaj był temat na temat tego "felernego" wydania LO - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7317.msg112135/topicseen.html#msg112135

Ja zrobił był tak:

1. Sformatował dysk systemowy (oczywiście o ile wcześniej wykonałeś to co zaleca program, zrestartowałeś system, wywaliłeś "tempy" ble, ble, ble i nie to nie pomogło)
2. Zainstalował LO
3. Pod żadnym pozorem nie instalował żadnych "polonizatorów"!!!
4. Zainstalował patch 1.02 np. ze strony Ubi

Dlaczego nie instaluje się żadnych spolszczeń!? Bo to zawsze jakaś dodatkowa i niepotrzebna ingerencja w pliki gry. W LO bardzo wiele ważnych rzeczy znajduje się w pliku MEInit (XML) i każda zmiana językowa zmienia ten plik, co spowoduje, że będą problemy gdy będziesz chciał dodać jakiś dodatek czy patch. Pamiętam, że ktoś tutaj na forum miał problemy z oryginalną niemiecką (nie zniemczaną sztucznie jak ten LO) wersją gry - bo też nie działała prawidłowo z dodatkami.

Ale nie mam tego wydania więc to co mi się wydaje na podstawie ogólnej znajomości tego programu. Może pomorze Ci ktoś kto zna to wydanie.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #262 dnia: Lipca 22, 2007, 15:48:54 »
Chyba trzeba wywiesić tabliczkę "za bugi w wersji 1.00 nie odpowiadamy". Ja tam już nie pamiętam co tam działało a co nie, ale wydaje mi się, że spadochrony były zawsze. Spróbuj go wyrzucić jadąc po pasie z prędkością ok. 200km\h. Jak nie wyjdzie to znaczy że problem z grą.

Komunikaty które pokazujesz oznaczają problem z deinstalatorem, sama gra może nie być "popsuta".
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #263 dnia: Lipca 23, 2007, 23:37:09 »
(Razorblade1967) Bo do tego służy ten temat, a nie do rozważań o tym jak się składa spadochron w realnym samolocie!

Ok, spokojnie, faktycznie nie załapałem, że piszesz tylko o grze, więc jak przeczytałem, że sam się składa to moja wyobraźnia nie mogła sobie poradzić z wymyśleniem jakiż to wymyślny mechanizm za to odpowiada, chyba coś w rodzaju odkurzacza żeby wciągnąć szmatę z powrotem do zasobnika :-)

(PZl Belfegor) Jesteś pewien? A Sr-71? F-117? Albo na naszym podwórku, polskie F-16 (produkcji farmerskiej, chyba, że chodzi Ci tylko o samoloty w służbie USA)?

Nie jestem pewien, powtarzałem tylko zasłyszaną informację, może chodziło o samoloty myśliwskie tylko, ale wtedy i tak zostaje ten Viper (swoją drogą nie wiedziałem że używają spadochronów).

Teraz pytanie z trochę innej beczki, nie znalazłem nigdzie na forum. W maszynach kufajmańskich po namierzeniu obiektu w trybie podstawowym (bez znaczenia czy radarem czy przy pomocy EOS) na HUDzie mamy podaną informację o wysokości i prędkości celu - drobną czcionką powyżej tych samych danych dotyczących naszego samolotu, oraz jego kursie względem naszego - zobrazowaną przy pomocy wektora w lewym dolnym rogu. Jeśli namierzymy cel przy pomocy celownika nahełmowego albo w trybie skanowania pionowego to tych informacji nie ma (znów bez znaczenia czy to radar czy termonamiernik). Chciałem zapytać dlaczego tak się dzieje i czy to tylko przypadłość Locka, czy ma to coś wspólnego z rzeczywistością? Często ucząc się latać w formacji mam zwyczaj namierzać samolot przede mną, żeby znać dokładnie jego prędkość i wysokość i dostosować do niej swoją, jako że samolot znajduje się wtedy blisko najwygodniej zrobić to w jednym z trybów przeznaczonych do walki na bliski dystans, jednak nie ma takiej możliwości. Wydaje mi się również, że te informacje byłyby w dogfighcie bardzo przydatne, tymczasem jesteśmy ich pozbawieni.

« Odpowiedź #264 dnia: Lipca 24, 2007, 13:18:05 »
Nie jestem pewien, powtarzałem tylko zasłyszaną informację, może chodziło o samoloty myśliwskie tylko, ale wtedy i tak zostaje ten Viper (swoją drogą nie wiedziałem że używają spadochronów).
Z tego, co wyczytałem używają w przypadku lądowania na krótkich pasach, awarii i lądowań w warunkach "kiepskiego hamowania" (poor breaking condition). Wersję ze spadochronem mają tylko niektóre kraje (Norwegia, Polska, Indonezja, Nowa Zelandia, Holandia i pewnie jeszcze jakieś, ale tyle na szybko odnalazłem).
Minimalna prędkość wypuszczenia to 90, maksymalna 170 węzłów.
http://www.airliners.net/open.file/1128378/L/
http://www.airliners.net/open.file/0811620/L/
Ale zrobił sie lekki OT ;)

« Odpowiedź #265 dnia: Lipca 24, 2007, 19:03:32 »
Ale zrobił sie lekki OT ;)

Cieszę, że sami to zauważyliście bo już miałem obdzielić kulkami z Lugera!  :021: :021: :021:

Po raz ostatni upominam, że ten dział służy do udzielania pomocy początkującym!

Dotyczy on tylko i wyłącznie gry Lock On i Lock On Flaming Cliffs!

Proszę nie prowadzić tutaj tego typu dyskusji - od debat na temat nt. systemów spadochronów hamujących jest np. dział Technika Lotnicza.  Mieszanie tutaj kwestii realu z grą wprowadza tylko niepotrzebne zamieszanie wśród osób usiłujących znaleźć pomoc.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #266 dnia: Lipca 25, 2007, 13:24:53 »
Witam serdecznie!
Ostatnio grając w Lock Ona musiałem coś wcisnąć nieprawidłowego ponieważ od tego czasu nie działa mi myszka w LO tak jak w widoku wewnętrznym jak i w zewnętrznym. Sprawdziłem wszystko nawet w tych plikach co sie podmieniało false na true i 0 na 1 wszystko jest ustawione tak jak powinno być. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale bawiłem się dużo przybliżaniem kamery prawy Ctr+* bądź prawy Ctrl + /. Wydaje mi się że od tego czasu myszka nie działa. Ma ktoś jakieś sugestie??

« Odpowiedź #267 dnia: Lipca 25, 2007, 14:48:01 »
Witam.
Jestem od niedawna na forum ale wcześniej wiele razy je przeglądałem.
Mam problem z grą LOMAC od Cenegi, mianowicie chodzi mi o wersję 1.01 rozszerzoną przez patch z płyty do 1.02. (ściągnąłem też z netu)
Z netu ściągnąłem też dodatki które powinny mi uaktualnić wersję do LOFC ale niestety przy próbie instalacji wyskakuje mi ze nie ma gry w wersji 1.11 i nic nie mogę zainstalować (patch wer. angielska)
I tu zaczyna  się moje prawdziwe nieszczęście bo tak naprawdę chcę zainstalować mod pl wersja 1.12 aby wreszcie móc cieszyć się polskimi samolotami w grze.
Jeśli znalazłaby się osoba która mogłaby powiedzieć co i jak do czego żeby było dobrze i działało to byłoby super np. tak jak to było opisane na forum z grą IL2 PF.
p.s. mam nadzieję że nie było wcześniej tego tematu i że nie podpadnę na starcie wszechmocnym moderatorom, ale cóż desperacja jest silniejsza ode mnie wiec wysyłam :002:
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2007, 14:53:41 wysłana przez Arkadivs »
" Na wojnie są trzy rodzaje ataków - udane, nieudane i desant z powietrza..."

Mój hangar: (Iris) T-6A, PC-9, A-10A, F-14, F-15E, F-16 D.  (CS) C130, B-767-300, B-777 200.

« Odpowiedź #268 dnia: Lipca 25, 2007, 14:56:09 »
Z netu ściągnąłem dodatki które powinny mi uaktualnić wersję do LOFC ale niestety przy próbie instalacji wyskakuje mi ze nie ma gry w wersji 1.11 i nic nie mogę zainstalować (patch wer. angielska)
Flaming Cliff to dodatek, który trzeba zakupić i dopiero wtedy można uaktualniać grę do wersji 1.12. Jeśli miałeś LO 1.02 i ściągnąłeś patch 1.12, to niestety go nie zainstalujesz - by to zrobić musisz mieć LO:FC.
PL-MOD do wersji 1.02 jest dostępny na przykład na Lockonfiles (wymagana darmowa rejestracja).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #269 dnia: Lipca 25, 2007, 14:56:37 »
Wersje Lock Ona:
-Lock On: Modern Air Combat  (1.0x)
Ostatnia wersja 1.02
Gra rozprowadzana w Polsce w serii "Kolekcja Klasyki", wraz z instalowanym oddzielnie patchem polonizującym, który jednak potrafi generować problemy i zaleca się jego nieinstalowanie. Zamiast tego należy wgrać oryginalnego patcha dostępnego pod tym adresem: http://www.ubi.com/UK/Downloads/DownloadFile.aspx?dfId=716

-Lock On:Flaming Cliffs (1.1x)
Ostatnia wersja 1.12b
Dodatek wymagający posiadania wersji podstawowej symulatora. Wprowadza Su-25T i sporo zmian w działaniu zwłaszcza rosyjskiego sprzętu. Można kupić wersję download na oficjalnej stronie twórców www.lockon.co.uk, wersja CD obecnie nie jest już w Polsce sprzedawana. W innych krajach Europy dostępny jest też Lock On: Gold w komplecie z wersją podstawową. Do każdej wersji trzeba instalować odpowiednie patche, można je znaleźć tutaj:
http://www.virtual-jabog32.de/index.php?section=downloads&subcat=17&lang=en

-Lock On:Black Shark (1.2x)
Ostatnia wersja: ??
Data premiery na razie nie znana.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"