Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rysiu

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 12, 2007, 12:27:46 »
Doświadczenia.
Jak to doświadczenia? :E Na MiGu mogę sobie szarpać jak chcę i nic mi się nie zawiesza a na tym Su już nie?

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 12, 2007, 18:26:26 »
Echh już ci Mazak wyjaśnił .Ja dodam tylko że jak byś nie zauważył to owe maszyny różnią się diametralnie .
Liźnij choć trochę teorii „Dlaczego samolot lata” a potem trening trening…. (łeee) i trening …

Rysiu

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpnia 12, 2007, 21:25:01 »
Dobra... w poradniku znalazłem odpowiedni wskaźnik i teraz wykonując manewry staram się łapać w tych granicach... o dziwo nie przychodzi to ze strasznym trudem.

No ale pytanie: Jak to wygląda w realu? Co się stanie jeżeli przekroczy ten kąt? W LOMACu tracimy kompletnie kontrolę nad samolotem ale wszystkie wskaźniki itp. zdają się działać... a w realu co? Samolot przełamuje się w pół?  :021: :021: :021: :021:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #288 dnia: Sierpnia 13, 2007, 03:17:18 »
Dobra... w poradniku znalazłem odpowiedni wskaźnik i teraz wykonując manewry staram się łapać w tych granicach... o dziwo nie przychodzi to ze strasznym trudem.
To jest jeden zegar, a teraz gdzie jest ziemia ? Jaka masz wysokość ? Jaka prędkość? Gdzie jest przeciwnik ? Gdzie jest twój skrzydłowy ? Lokujesz cel na radarze ? Informujesz innych pilotów o swoich poczynaniach ? Oj dużo sie dzieje w walce powietrznej, oj dużo, jeden wskaźnik to tylko sam początek.

No ale pytanie: Jak to wygląda w realu? Co się stanie jeżeli przekroczy ten kąt? W LOMACu tracimy kompletnie kontrolę nad samolotem ale wszystkie wskaźniki itp. zdają się działać... a w realu co? Samolot przełamuje się w pół?  :021: :021: :021: :021:
Przełamać sie w pół, nie przełamie, bo to myśliwiec i przystosowany do tak brutalnego traktowania... na pozostanie skrzydeł na swoim miejscu w maszynie transportowej bym już nie liczył ;)

Sprawa jest prosta, by móc manewrować samolotem, wokoło płaszczyzn sterowych musi być przepływ powietrza. To samo ze skrzydłami, aby mogły wytwarzać siłę nośną powietrze musi je opływać tak jak to przewidzieli bracia Wright wiek temu. Jeżeli ustawisz maszynę względem wektora ruchu blisko 90 stopni, to po pierwsze - stery kierunku zostaną zacienione przez cały samolot, przez co będą nieskuteczne. Natomiast skrzydła i stery wysokości będą działać... ale jako ogromne hamulce aerodynamiczne, będą hamować całą maszynę, aż do momentu gdy grawitacja zwycięży nad twoimi silnikami i zacznie cię ściągać na ziemię.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #289 dnia: Sierpnia 13, 2007, 10:56:46 »
do momentu gdy grawitacja zwycięży nad twoimi silnikami i zacznie cię ściągać na ziemię.
Zawsze można dać w palnik żeby przyspieszyć, jeżeli wymaga tego sytuacja - dogfight, ale po kilku takich operacjach zbiornik paliwa robi się lekki by nie powiedzieć za lekki  :004:
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #290 dnia: Sierpnia 13, 2007, 11:24:47 »
Palnik nic nie da, jedynym samolotem którego ciąg silników nawet na dopalaniu jest w stanie przeciwstawić sie grawitacji, przy samolocie objuczonym paliwem i uzbrojeniem jest Raptor... a i tak ta nadwyżka nie jest wcale wielka. Jakby ktoś sie czepiał, tak silnik Harriera też jest potężny jak na ten samolocik, ale z pełnym uzbrojeniem się nie podniesie z ziemi.

Rysiu

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Sierpnia 13, 2007, 18:25:28 »
Kolejne pytanie:

Czemu nie mogę wypuścić ptaszków? Czy to przy 7 czy przy 2 km... zmieniam bronie i żadnej nie mogę wypuścić...

Tutaj załączony screen:

Maciooj

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: Sierpnia 18, 2007, 10:30:22 »
jak w lock on strzelać rakietami su 27 i su 22 ?

Proszę pisać poprawnie! Zdanie zaczynamy wielką literą!
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2007, 12:20:29 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #293 dnia: Sierpnia 18, 2007, 12:18:31 »
jak w lock on strzelać rakietami su 27 i su 22 ?

Co prawda nie bardzo rozumiem o co Ci dokładnie chodzi, ale spróbuję:

Na początek Su 27 i Su 22 to samoloty, a nie rakiety!

Rakiety powietrze-powietrze (bo chyba o te Ci chodzi?) to:

1. R-27 - w różnych wersjach, naprowadzane radarowo R-27R, naprowadzane termicznie R-27T i o przedłużonym zasięgu R-27ER i R-27ET
2. R-77 - kierowanie aktywno-pasywne średni zasięg
3. R-73 - termiczna bliski zasięg
4. R-60M - stara rakieta termiczna bardzo bliski zasięg

Odpalenie rakiety:

Wybrać odpowiedni tryb pracy HUD czyli:

Walka poza zasięgiem widzialności ДВБ (klawisz 2), gdy nie widzisz celu i korzystasz z pomocy radaru bądź systemu EOS, Dodatkowo więc musisz włączyć radar (klawisz I) bądź system pasywny EOS (klawisz O). System EOS posiada mniejszy zasięg, ale jego praca nie jest wykrywana przez samolot przeciwnika. Gdy zobaczysz na HUD znacznik celu w postaci 3 kropek, naprowadź na niego prostokąt znaku celowniczego i wciśnij TAB - to zablokuje cel. Gdy na HUD pojawią sie litery: ПР (oznaczajce, że cel jest w zasięgu rakiety możesz odpalić rakietę naciskając klawisz SPACJI

Dokładniejszy opis jest na poprzedniej stronie tego wątku.

Jeżeli masz cel w zasięgu wzroku to włączasz jeden z czterech podtrybów HUD dotyczący walki w zasięgu widzialności celu:
- skanowanie pionowe ВС БВБ (klawisz 3)
- celowanie z użyciem radaru СТР БВБ (klawisz 4)
- celownik nahełmowy ШЛЕМ БВБ (klawisz 5)
- bezpośrednie celowanie rakietą – ФИО (klawisz 6) - ten tryb w zasadzie tylko gdy masz uszkodzone inne systemy.

W przypadku СТР БВБ i ШЛЕМ БВБ naprowadzasz okrągły znacznik celownika na widoczny cel (w przypadku celownika nahełmowego obrotami głowy wirtualnego pilota) i wciskasz TAB, potem analogicznie do przypadku walki bez widzialności, gdy pojawią się litery ПР oznaczające, że cel jest w zasięgu możesz odpalić rakietę.

W przypadku ВС БВБ celujesz całym samolotem umieszczając widziany cel pomiędzy dwiema pionowymi liniami na HUD ... i dalej jak wyżej: TAB, litery ПР i SPACJA.

Samolot Su-22M4 (Su-17M4 w oryginale czyli jak mniemam korzystasz z PL-MOD) jest samolotem AI i został tylko sztucznie przystosowany jako flyable. Można używać tylko rakiet R-60M.

PS. Na przyszłość nieco bardziej precyzyjnie opisuj problem - bo z Twojego posta niewiele wynika.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2007, 12:27:27 wysłana przez Razorblade1967 »

Maciooj

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: Sierpnia 21, 2007, 12:18:26 »
yy raczej wiem, że Su 27 i su 22 to samoloty :) i dzięki za info ale jakoś nie mogę z tego za dużo wyciągnąć :P umiem latać tylko F-15 :P

« Odpowiedź #295 dnia: Sierpnia 21, 2007, 18:21:53 »
... ale jakoś nie mogę z tego za dużo wyciągnąć :P

No to napisz dokładnie o jaką informację Ci chodzi? Może po prostu napisz to w formie bardziej szczegółowych pytań!? Bo nie bardzo rozumiem co z tego co napisałem jest niezrozumiałe?

Maciooj

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: Sierpnia 23, 2007, 11:34:05 »
1. mała pomyłka, chodziło o Su 25 i Su 27

2. O tych rakietach w Su 27. Za trudne to jest :P Możesz jakoś łatwiej to sformułować?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #297 dnia: Sierpnia 23, 2007, 11:56:17 »
Prościej to chyba tylko da się pismem obrazkowym. Przeczytaj to co napisał Razor parę razy (albo sobie wydrukuj) , włącz grę, popróbuj a na pewno zrozumiesz. Tylko wyłącz "easy radar" bo nikt tutaj się na uproszczonej awionice nie zna, wszyscy latają na poziomie hard i takiego dotyczy instrukcja Razora. ;)

Z symulatorami tak jest, że bez wysiłku włożonego w zrozumienie i nauczenie się obsługi samolotu ciężko jest z nich czerpać przyjemność.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: Sierpnia 23, 2007, 11:59:21 »
2. O tych rakietach w Su 27. Za trudne to jest :P Możesz jakoś łatwiej to sformułować?

Lol nie no nie mam pytań szczyt lenistwa . Nawet ci co napisali manuala do tej gry nie opisali tego Tobie tak dobrze jak zrobił to Razor . Dam ci radę jak to jest za trudne najlepiej  odinstaluj grę i po kłopocie 

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #299 dnia: Sierpnia 23, 2007, 12:08:59 »
A ja dodam jeszcze jedną.... Omijaj wszelkie gry z nazwą "symulator" szerokim łukiem - są gry dużo łatwiejsze w zrozumieniu i rozgrywce.
Dziadek Kos