Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233050 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #360 dnia: Lutego 05, 2008, 21:18:11 »
gdzieś przeczytałem, że można ustawić tam samolot(nie wiem jak)

Jeżeli robisz to edytorem to automatycznie (po ustawieniu pozycji samolotu Take Off i ustawieniu ikonki maszyny na lotniskowcu) będziesz miał samolot na pozycji do startu.

Jeżeli wylądowałeś i chcesz się ustawiś na pozycji to możesz normalnie tam podkołować (zalecane) lub użyć funkcji Setting your plane to the takeoff site on the carrier uruchamianej klawiszem "U"

i uruchomić katapultę(tego też nie wiem jak, i gdzieś wyczytałem że takie rzeczy to tylko w erze

Na Kuzniecowie nie ma katapult, w realu zresztą też. Jak startujesz z większym obciążeniem to rób to z dłużej "linii startowej".

PS. Spis "klawiszologii" znajduje sie w folderze głównym gry w podfolderze "Doc" - plik "KeyCommands". Klawisze (i przyciski, osie joysticka) możesz zmienić o dostosować "pod siebie" wybierając w grze Options -> Input.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #361 dnia: Lutego 05, 2008, 21:19:38 »

i jeszcze jedno...jak wystartować z tego lotniskowca...gdzieś przeczytałem, że można ustawić tam samolot(nie wiem jak) i uruchomić katapultę(tego też nie wiem jak, i gdzieś wyczytałem że takie rzeczy to tylko w erze :118:)

Albo tylko w instrukcji. Katapultę (w zasadzie to Kuztnietzow nie posiada katapulty, tylko trampolinę, więc chodzi raczej o zwolnienie hamulców) uruchamia domyślnie klawisz U. Aby znaleźć się na lotniskowcu musisz wybrać misję, w której start następuje z niego, lub samemu taką stworzyć w edytorze.

[EDIT]

Ups, Razor mnie ubiegł.

Monsterflightman

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: Lutego 05, 2008, 21:32:45 »
Wielkie dzięki koledzy..pomyślnych lotów...i żeby was żaden Czeczeniec nie trafił  :003:

« Odpowiedź #363 dnia: Lutego 05, 2008, 22:24:00 »
Przełączałem się już wcześniej na widok zewnętrzny i wiem jak zachowują sie dopalacze i lotki. Dopalacze są ok.  Problem z równomiernym sterowaniem silników miałem wówczas kiedy miałem zainstalowane demo. Teraz mam pełną wersje gry i silniki chodzą równomiernie. Nie wiem może wpływ na lotki ma podłączony UR Gear i program NewView 37d ??

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #364 dnia: Lutego 05, 2008, 23:10:53 »
Dobry trop. Lock On ma zwyczaj automatycznego przypisywania controlsów pod każde podłączone do kompa urządzenie, a pod UR Gear to w 100% bo sam tak miałem. Jeśli nie usunąłeś w Input osi UR Gear, to na pewno są one przypisane pod którąś funkję i stawiam, że jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że właśnie on bruździ.

« Odpowiedź #365 dnia: Lutego 05, 2008, 23:26:27 »
Taaak było, przełączyłem się na widok zewnętrzny i zacząłem ruszać głową - ster się wychylał ! Pomimo tego, że w kabinie Hełm miałem zablokowany przez przypisany klawisz na widoku zew. ster się wychylał. I oczywiście wchodzę w ustawienia gry i hełmu patrzę a tu przypisana oś. Wniosek z tego też taki  :002: patrząc na ekran głowę mam lekką obróconą w prawo :)

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #366 dnia: Lutego 06, 2008, 12:24:16 »
Dokonałem kilku "odkryć" w kwestii padlocka. Otóż aby móc śledzić inny samolot z wnętrza naszego należy:
1. Zaznaczyć, w ustawieniach trudności, kwadracik Padlock.
2. Podczas lotu wybrać któryś z trybów walki powietrze-powietrze na małej odległości (nie działa przy trybie nawigacyjnym. W trybie pow.-ziemia zdaje się, że możemy śledzić cele naziemne)
3. Aktywować padlocka. Cel będzie śledzony do odległości ~10 km.

Monsterflightman

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Lutego 06, 2008, 14:58:56 »
To jeszcze raz ja-amator  :002: Jak się taknuje? Wiem że trzeba nacisnąć "R", a to przepompowania paliwa trzymać ctrl+r, ale tankowiec przede mną ucieka! nie wiem co robić...

« Odpowiedź #368 dnia: Lutego 06, 2008, 18:10:02 »
... ale tankowiec przede mną ucieka! nie wiem co robić...

Nie dać mu uciec ... :004:

A poważnie ... to trudno coś poradzić, bo tankowanie w powietrzu to zaawansowany manewr zarówno w realu jak i w naszej gierce. Jedyna rada to po prostu ćwiczyć "panowanie nad samolotem". Nauczyć się latać tak aby samolot leciał na takiej wysokości i z taką prędkością jaką chce gracz, co pozwoli potem dostosować te parametry do zachowania tankowca. Możesz sobie potrenować ustawiając w edytorze samolot AI z zadanym urozmaiconym kursem i starać się lecieć blisko niego, itp. Nie ma tutaj chyba jakiegoś magicznego sposobu - po prostu musisz poćwiczyć "latanie", a "złapanie" tankowca stanie się łatwiejsze.

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: Lutego 07, 2008, 16:08:00 »
Witam. Mam pytanko odnosnie kampanii f-15
Mam druga misje do wykonania pt. Eskortowanie samolotów A-10. Chodzi w niej o to zeby samoloty te mogly zbombardowac odzialy czolgow t-80 jadacych na jalte. Startuje po paru minutach niszcze 2 MiGi 23 i dalej eskortuje A-10. Te bombarduja czolgi i wracaja do bazy. Laduja wychodze z misji i komunikat MISJA WYKONANA CZESCIOWo. Juz chyba z 10 raz ja przechodze i nie chce sie uaktywnic nastepna misja. Chce dodac iz czasem A-10 zbaczaja z kursu i leca nad rosyjskie lotniska nie wiem po co i tam po kilku wystrzelonych posiskach plot. zostaja trafione. Bardzo prosze o pomoc.

Monsterflightman

• Gość
« Odpowiedź #370 dnia: Lutego 08, 2008, 07:21:29 »
Następnym razem zobacz sobie, czy na dole w opisie misji nie pisze gdzie musisz wylądować. Ja miałem te same problemy jak włożyłem sobie kampanię "When Hog's Fly". Też się dziwiłęm, ale jak lądowałem na wyznaczonym lotnisku, to byłow szystko dobrze :118:

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: Lutego 09, 2008, 14:29:51 »
Chcialbym zapytac sie jeszcze o te misje co trzeba zatopic kuzciecowa. ktos na str 11 tego dzialu poruszyl ten temat juz ale nikt nie dal trafnej odpowiedzi. Wiec ja sie pytam co trzeba zrobic aby zatopic ten lotniskowiec bo za kazdym razem gdy jakies tornado wystrzeli rakiete ten wystrzeliwuje swoje i prawie zaden nie trafia

« Odpowiedź #372 dnia: Lutego 09, 2008, 14:47:05 »
Tą misje nie da się przejść. Jako wytyczne misji jest zestrzelenie ileś tam su33 jak dobrze pamiętam a w misji leci ich o 2 mniej więc siłą rzeczy nie da się tego zrobić.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #373 dnia: Lutego 09, 2008, 23:52:35 »
Jak to w końcu jest z tym AFM? W instrukcji do FC na stronie 207 czytamy, że Advanced Flight Model został zastosowany zarówno do zwykłego Su-25 jak i Su-25T. Do tej pory sądziłem, że tylko wersja T korzysta z jego dobrodziejstw. Zwykłym Su-25 lata się odczuwalnie łatwiej. Czy ktoś nie zdążył na czas aktualizować manuala, czy naprawdę model lotu Su-25 jest równie złożony jak wersji T?

« Odpowiedź #374 dnia: Lutego 10, 2008, 21:18:32 »
Z tego co pamiętam, bo dawno nie latałem...

Na pewno FM/DM Su-25 w LO FC jest znacznie bardziej złożony niż FM/DM Su-25 w standardowym LO (począwszy choćby od zachowania podczas kołowania i startu). Mi osobiście wydawało się, że Su-25 i Su-25T w FC mają dokładnie taki sam FM. Też miałem co prawda odczucia, że lata się ciut "łatwiej" zwykłym Su-25, choć tłumaczyłem to sobie faktem innej aerodynamiki (bądź co bądź garbu nie ma) i przede wszystkim tym, że przeważnie nie lata się nim tak obficie obwieszonym w różnego rodzaju prezenty i gadżety jak w przypadku Su-25T (ogólna masa samolotu). W końcu Su-25T im lżejszy, tym przyjemniejszy w locie także.