Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #375 dnia: Lutego 10, 2008, 23:45:29 »
Może faktycznie masz rację, ten garb musi generować spory opór, a i zabawek na ogół zabieram tyle, ile fabryka dała, przy czym "zwykłym" Su-25 do tej pory latałem raczej sporadycznie, myślę, że to się może zmienić w najbliższym czasie :-)

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie ustawień graficznych. Która opcja (obojętnie, czy bezpośrednio w pliku, czy też w LoCFG/ModMan) odpowiada za zwiększenie odległości, w jakiej będą się pojawiać obiekty takie jak ciężarówki, czołgi, Sam'y?

Za co odpowiadają suwaki "Mirage density/clipping", oraz "Surface density/clipping" W ModMan/LoCFG?? Za nic w świecie nie mogę nigdzie znaleźć wyjaśnienia, męczy mnie to od dawna, bo zmiana ustawień tych suwaków nie powoduje IMHO żadnych widocznych zmian w grafice. ModMan komentuje te ustawienia jako "Obvious option" (ciekawe dla kogo :-/). Ponadto wydaje mi się, że "Surface density" w najbardziej oczywistym znaczeniu, jakie mi się nasuwa kolidowałoby z ustawieniem Near/Medium/Far clipping.

« Odpowiedź #376 dnia: Lutego 11, 2008, 00:17:10 »
Mam jeszcze kilka pytań odnośnie ustawień graficznych. Która opcja (obojętnie, czy bezpośrednio w pliku, czy też w LoCFG/ModMan) odpowiada za zwiększenie odległości, w jakiej będą się pojawiać obiekty takie jak ciężarówki, czołgi, Sam'y?

No to właśnie o "clipping" się rozchodzi. :D

Próba wyjaśnienia poszczególnych wartości choćby tu - KLIK (odnośnie innego programu, ale znaczenie to samo chyba). O ile wiem, to takiego oficjalnego LOMAN/MODMAN FAQ/Tutorial'a z porządnego zdarzenia to chyba nigdy nie stworzono niestety, stąd wiele niewiadomych i nieścisłości.

Vis Rng w ustawieniach loczka dotyczy chyba tylko "scenes" z tego co pamiętam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2008, 00:25:55 wysłana przez Jascha »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #377 dnia: Lutego 11, 2008, 09:56:34 »
No to właśnie o "clipping" się rozchodzi. :D

Wiem, że "clipping" to zasięg, w jakim pojawiają się konkretne obiekty, rzecz w tym, że clipping ustawiamy osobno dla Każdej grupy obiektów (structures, objects, dynamics, czy też wspomniane tajemnicze mirage czy surface), a ja nie wiem do której kategorii należą te militarne (sprawdzałem najbardziej podejrzaną kategorię, czyli "dynanimcs") ale nawet przy suwaku clipping na full Pojawiają się one bardzo późno.

zuber

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: Lutego 11, 2008, 11:17:32 »
Witam,

Ostatnio nabyłem oryginalnego lock-on w polskiej wersji językowej (wcześniej latałem na angielskiej), po zainstalowaniu zauważyłem zmianę charakterystyki samolotu, a mianowicie. W momencie przyciśnięcia strzałki "góra" ster sie wychyla, tylko że jak puszcze klawisz ster dalej zostaje wychylony. W angielskiej wersji ster automatycznie powracał do zerowego położenia.
W tej chwili lata na klawiszach ale za niedługo mam zamiar nabyć joystick.
W czym może być problem a może to jest normalne?
pozdrawiam
zuber

« Odpowiedź #379 dnia: Lutego 11, 2008, 15:15:53 »
Jeżeli masz wersje 1.02 to jest to normalne.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

zuber

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: Lutego 11, 2008, 16:19:25 »
Wie ktoś może z czym to jest związane że taka zmiana w grze została dokonana? Czyżby tak było w rzeczywistości?

pozdrawiam

« Odpowiedź #381 dnia: Lutego 11, 2008, 17:05:33 »
Polska wersja gry ma już patcha 1.02, który wprowadza takie coś. Zainstaluj patcha na angielskiej wersji a zobaczysz że będzie tak samo.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

zuber

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: Lutego 11, 2008, 19:41:35 »
Oki, dzięki rozumie. A wie ktoś może jak to wygląda w prawdziwym samolocie, czy drążek sterowy powraca sam do zerowego położenia?

pozdrawiam

freak

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: Lutego 13, 2008, 17:20:13 »
Witam :banan
Dopiero zaczynam zabawę z Lock On i mam problem z ustawieniem czułości myszki. Grzebałem w plikach cockpit.lua i view.cfg zwiększając wartości CockpitMouseSpeed i MouseSpeed ale to nic nie daje. 

matt30003

• Gość
« Odpowiedź #384 dnia: Lutego 23, 2008, 12:43:14 »
Witam. Ja mam pytanie trochę z innej beczki, mianowicie w tym katogu C:\Program Files\Ubisoft\Eagle Dynamics\Lock On\Sounds\Computer\USA jest komunikat brzmiący "Throttle Back Right Engine" co oznacza ciąg wsteczny silnika, i tu moje właściwe pytanie jak włączyć ten ciąg wsteczny w samolocie??

« Odpowiedź #385 dnia: Lutego 23, 2008, 13:03:38 »
To znaczy "zmniejsz obroty prawego silnika" i możesz usłyszeć to od Nataszy.

« Odpowiedź #386 dnia: Marca 14, 2008, 20:35:53 »
Od pewnego czasu walczę z celownikiem na hełmowym. Z klawiszologi wynika że: - Włączenie trybu bliska walka/celownik na hełmowy (CAC/BVB – HMTD/SHLEM) odbywa się po naciśnięciu domyślnie "5" . Niestety dane z HUDa nie wędrują po szkle kokpitu za ruchem głowy. Udaje mi się to jedynie w momencie przejęcia kontroli w jednej misji szkoleniowej na F15. Czy oprócz użycia "5" muszę jeszcze uruchomić jakiś tryb ....?? 

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #387 dnia: Marca 14, 2008, 21:29:53 »
Niestety jedno niema nic wspólnego z drugim. Hud wyświetla ci się ponieważ masz włączone ''ułatwienie" w postaci Mini Huda. Jak zauważyłeś nie wyświetla się on w trybie nachełmowym nahełmowym bo by wszystko stało się nieczytelne. Radzę ci tego czita wyłączyć (mini hud) bo nabierzesz złych nawyków a na serwerach jest i tak zablokowany. Ucz się od początku na najtrudniejszych ustawieniach jeśli chcesz dobrze latać w przyszłości :002:
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2008, 21:36:55 wysłana przez some1 »
11:05 PM

« Odpowiedź #388 dnia: Marca 15, 2008, 00:18:20 »
...nawyków to już nabyłem sporo ale z latania na PF  :020:  OK już wiem o co chodzi - dzięki za pomoc :)

falconek

• Gość
« Odpowiedź #389 dnia: Marca 15, 2008, 23:28:34 »
Czy jest jakiś sposób na powtórne przejście misji z kampanii bez resetowania całej kampanii? Przeszedłem (po wielu trudach   :banan: ) drugą misję A-10A, ale nie czuję się "moralnym zwycięzcą" bo musiałem katapultowac się nad terenem wroga czyli dostałem się do niewoli  :003:
Uruchomienie kampanii w trybie edycji nic nie daje, bo ciągle mam zablokowaną opcję "fly" a jakoś nie znalazłem możliwości odblokowania zablokowanej misji w edytorze..