Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233417 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #900 dnia: Września 11, 2009, 16:01:10 »
Strona 55 manuala z kolekcji klasyki:

HUD pokazuje też symbol gotowości do strzału ПP lub OTB, wskazówkę wstrzymania ognia (czytamy „otewe”, co oznacza w rosyjskim „wstrzymaj się”). W angielskiej wersji wskazówkami gotowości są skróty LA, czyli „Launch Authorized”, (zgoda na strzał) lub No LA, czyli „No Launch Authorized” (wstrzymać ogień). Pojawienie się symbolu gotowości do strzału oznacza, że cel znalazł się w efektywnym zasięgu wybranego pocisku, który jest gotów do odpalenia.

Strona 85:

Gdy komputer stwierdzi, że obiekt znalazł się w zasięgu, pojawi się symbol gotowości do strzału. Jeżeli zbliżysz się do celu zbyt mocno, HUD wyświetli wskazówkę wstrzymania ognia OTB.

RTFM
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #901 dnia: Września 11, 2009, 16:52:17 »
Pytanie dotyczące komend podawanych po radio przez TOWER lub AWACS:

np na zapytanie "Inbound" - 'ktoś tam', Tower, Heading 270 For 120 at 8 thousand

nie rozumiem tego - For 120  :011:
8 thousand - to że na 8 tysiacach mam lecieć  :011:

od AWACS-a:

Angels low/med/high -  :011:
cold/hot -  :011:

jak by ktoś tam rozumiał po 'kaszebsku' to proszę o przetłumaczenie  :609:

Zdania rozpoczynamy WIELKĄ LITERĄ! Proszę przestrzegać zasad poprawnej pisowni - to wymóg regulaminowy tego Forum.
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2009, 09:56:37 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #902 dnia: Września 12, 2009, 11:26:56 »
Pytanie dotyczące komend podawanych po radio przez TOWER lub AWACS:

np na zapytanie "Inbound" - 'ktoś tam', Tower, Heading 270 For 120 at 8 thousand

8 thousand - to że na 8 tysiacach mam lecieć  :011:

od AWACS-a:

Angels low/med/high -  :011:
cold/hot -  :011:

jak by ktoś tam rozumiał po 'kaszebsku' to proszę o przetłumaczenie  :609:

Pozwolicie, że się wtrącę.

Te takie tajemnicze nazwy i słówka to są tzw brevity codes.
Poszukaj na necie, a na pewno znajdziesz nie małą kolekcję :P

Tak na szybko:
Angels- to wysokość, low, medium, hi.
Cold, Hot, Flanking, to kierunek bandytów względem Ciebie.

« Odpowiedź #903 dnia: Września 12, 2009, 11:52:02 »

odległość od Ciebie...

trendus

• Gość
« Odpowiedź #904 dnia: Września 17, 2009, 21:09:48 »
Witam. Przeszedłem pierwszą misje z kampani Miga-29s. Niestety nie zapisał mi się jej stan przez co muszę od nowa przejść pierwszą misję. Czy można jakoś przeskoczyć do drugiej nie robiąc pierwszej? Mam Flaming Clifs

trendus

• Gość
« Odpowiedź #905 dnia: Września 17, 2009, 22:00:06 »
Przeszedłem drugi raz tą misje, klikałem chyba z 50 razy Save i dupa. Ktoś ma jakąś radę?

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #906 dnia: Września 18, 2009, 12:50:47 »
Nie mam pewności bo od niedawna działam w tym temacie ale z tego co się orientuję to opcja "save" to coś o czym w LO można zapomnieć. Taki jego urok, że ten bug wisi tyle czasu i nikt się za to nie wziął.
FC 2, RoF

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #907 dnia: Września 18, 2009, 13:55:18 »
Ostatnio próbowałem rozwalić kilka statków ale nie mogę dojść do tego jak się odpala tą rakiete Kh-41?

« Odpowiedź #908 dnia: Września 18, 2009, 13:59:12 »
Statek oznaczasz jako cel w edytorze - włączasz tryb powietrze-ziemia oraz radar - odpalasz. Możesz wszystko obejrzeć na filmiku Ironhanda: http://www.flankertraining.com/ironhand/a2ship.htm

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #909 dnia: Września 19, 2009, 16:43:39 »
Statek oznaczasz jako cel w edytorze - włączasz tryb powietrze-ziemia oraz radar - odpalasz. Możesz wszystko obejrzeć na filmiku Ironhanda: http://www.flankertraining.com/ironhand/a2ship.htm

Zachęcony poruszeniem tematu "Moskita" sam zapragnąłem go odpalić :). Filmik Ironhanda ściągnąłem, ale to wcale w praktyce nie jest takie proste. W filmie mówi on, że należy zaznaczyć nie tylko okręt jako cel, ale również podać jego koordynaty w opcji TARGETTING dla Twojego samolotu. Problem w tym, że za CHRLD nie mogę tego zrobić. Czy mógłbyś tak bardziej "łopatologicznie" wytłumaczyć, jak się prawidłowo wyznacza cele w edytorze? Jak na razie wszystko co chciałem, to raczej mi się w nim udawało, a tu taki ZONK...

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc

~S~

Booze

« Odpowiedź #910 dnia: Września 19, 2009, 17:07:03 »
Dawno się tym nie bawiłem (podobno odpalanie Ch-41 nie jest realistycznie odwzorowane ;))- jeśli faktycznie trzeba zaznaczyć jako target, to jeden z punktów (waypointów) Su-33 trzeba wskazać jako "attack", następnie kliknąć przycisk "target w menu po prawej i wybrać statek. Potem po włączeniu trybu A2G, radaru i wybraniu rakiety w stosownej odległości od okrętu powinna pokazać się autoryzacja strzału.

Klusterbombe

• Gość
« Odpowiedź #911 dnia: Września 19, 2009, 17:20:25 »
W ogóle Su-33 nie przenosi Moskita w realu. Jest to bajka jak wiele w tej grze.

« Odpowiedź #912 dnia: Września 19, 2009, 17:44:09 »
Widziałem zdjęcia kombinacji Su-33 + Ch-41 (na ziemi - można jedynie wywnioskować, ze podwiesić się da... przynajmniej makietę :P), a więcej na ten temat jest dosyć trudno odszukać.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #913 dnia: Września 19, 2009, 17:50:47 »
W ogóle Su-33 nie przenosi Moskita w realu. Jest to bajka jak wiele w tej grze.

I Ironhand dobrze o tym wie :). Prawie zaraz na początku tego filmiku mówi:

To the best of my knowledge this missile is not air launchable, but hey...we're having fun.

co w wolnym tłumaczeniu brzmi:

O ile się orientuję, to ta rakieta nie może być odpalana z powietrza, ale hej...przecież się bawimy.

Przyznam się bez bicia - mnie tak naprawdę chodzi nie tyle o Moskita, co o prawidłowe "wyznaczenie" celu naziemnego, tak aby w czasie misji był widoczny ten "diamencik", co tak fajnie ułatwia np. bombardowanie ;). Występuje we wszystkich misjach dla A-10 i to w ustawieniach full real, więco robię coś nie tak przy wyznaczaniu celu...

~S~

Booze

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #914 dnia: Września 20, 2009, 00:57:58 »
Su-27K/Su-33 lotnictwa WMF były tylko prezentowane z pociskiem H-41, natomiast nie tylko w realu nie przenoszą tej rakiety, ale nawet nie mają jej jak odpalić - zważywszy że większość ich wyposażenia pokładowego jest identyczna z klasycznymi Su-27P, włączając w to radiolokator Produkt N-001 "Miecz"... no prawie identyczna, poza np. wskaźnikiem Łucz systemu lądowania Łuna-3, zaś na przykład w roku 2002 przy okazji remontów zainstalowano im nowy RWR typu SPO-32 Pastel (L-150) razem z systemem informacyjnym SIO-1 (Sistema Indikacji Samoljeta o Obłuczeniu) i wyświetlaczem wielofunkcyjnych IM-3M-14.