Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #1035 dnia: Maja 19, 2010, 11:55:00 »
Może zacznijmy od tego że skoro jesteś nowy to i może robisz coś nie do końca poprawnie .Napisałeś że latasz w Lock Onie.Na chwile obecną mamy kilka wersji : LO 1.0 LO 1.02 LO 1.1 LO -FC 1.1 LO - FC 1,12B oraz najnowsza LO - FC 2 i patch 1.2.1 który łączy FC 2 z DCS BS. Jeśli masz jakieś pytania pisz na tu na forum albo na gg 6164075.Postaram się pomóc.
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #1036 dnia: Maja 21, 2010, 18:21:30 »
Ok dzieki, gram w LO 1.02, te rakiety ustawiłem na połowe suwaka, czyli default i jakos daję juz sobie radę. Pozdrawiam.

P@ul

• Gość
« Odpowiedź #1037 dnia: Maja 22, 2010, 15:09:08 »
Jestem początkującym uzytkownikiem Lock On 1.02 i jak narazie wykonuje opcje treningowe gry i tu jest problem. Podczas lądowania wykonuje niby wszystko jak jest przedstawione w treningu, czyli obnizam moc do 70 %, przy 370 km/h wypuszczam podwozie potem klapy jestem na ścieżce pasa jednak nie umie utzymać stałej predkości i wysokości schodzenia. W przykładzie podane jest żeby schodzić 5-7 m/s przy predkości ok 300 km/h jednak albo schodze za szybko (gdy wyłącze stabilizacje-h) albo zamist schodzić to sie wznosze (gdy włącze stabilizacje), wiec jednym słowem albo nos opada albo idzie w góre.

« Odpowiedź #1038 dnia: Maja 22, 2010, 16:33:05 »
Stabilizację wysokości wyłączaj dużo wcześniej zanim skonfigurujesz się do lądowania. Bo gdy wyłączasz na podejściu to nagle autopilot przestaje sterować trymerami i zatrzymują się w nieustalonych położeniach, co powoduje, że samolot albo zadziera, albo opuszcza nos. Należy wtedy nacisnąć 'reset trymerów', ale lepiej wcześniej sobie to odłączyć. Gdy jesteś w osi pasa, to w momencie gdy 'krzyż ILS' skrzyżuje ci się na środku - obrazowo mówiąc - celujesz nosem samolotu w próg pasa ( dla ułatwienia bo właściwie powinno się obrać pkt lekko przed progiem, ale to zawsze można skorygować). I teraz musisz dbać o prędkość. Generalnie prędkość powinno się  korygować pochyleniem samolotu: jeżeli oddasz drąga - prędkość wzrasta; jeżeli dociągniesz - prędkość spada. Te zmiany muszą być niewielkie, wręcz kosmetyczne bo musisz trafić w próg. Jeżeli pochyleniem nie dajesz rady utrzymać prędkości to pomagasz sobie ciągiem. Jeżeli dodasz gazu prędkość wzrasta, ale jednocześnie pkt celowania przesuwa się ku końcowi pasa, analogicznie odwrotnie, ujmujesz gazu - prędkość maleje i jednocześnie pkt celowania przesuwa się przed próg pasa. Przeważnie trzeba wykorzystywać obie te metody by schodzić po ścieżce. Generalnie musisz reagować już na tendencje samolotu: np. jak tylko zauważysz, że prędkość zaczyna spadać od razu delikatnie pochyl nos, lekko dodaj gazu, jeżeli spadek prędkości się zatrzyma podciągnij nos do poprzedniego położenia, skontroluj pkt celowania - i tak w kółko kolejno kontrolujesz wszystkie parametry schodzenia - musisz się wykazać max skupieniem i szybkością reagowania, ale tak to już jest w tej fazie lotu :)
Pamiętaj również, że wypuszczanie klap powoduje zmianę parametrów lotu i musisz już być przygotowany na korekcję. To samo tyczy się podwozia - wypuszczenie powoduje znaczny wzrost oporu i zmianę prędkości.
Trening czyni mistrzem... :)

« Odpowiedź #1039 dnia: Maja 22, 2010, 17:03:10 »
P@ul:
Jeżeli już schodzisz te 5-7 m/s to w momencie przyziemienia pociągnij go trochę na jakieś 3-4 m/s i zmniejsz prędkość (np. hamulcem aerodynamicznym) do ok. 260-270 km/h.

Napisałeś też, że idą kółka, a potem klapy - zdajesz sobie sprawę, że z wypuszczeniem podwozia w Su-27 idą razem klapy? Więc ponowne wysunięcie klap daje dokładnie odwrotny efekt...

« Odpowiedź #1040 dnia: Maja 28, 2010, 01:09:27 »
Właśnie próbowałem przesiąść się na FC2, tylko pojawił się jeden problem. Bardzo lubię latać SU-27, ale w grze nie ma do niego kampanii, a pojedyńczych misji jest bardzo mało. Czy ktoś wie czy istnieje kampania SU-27 do tej gry? Jeśli tak to skąd ją można pobrać, lub chociaż pojedyńcze misje.

Drugie pytanko: W FC2 amerykańskie myśliwce zakłucają sygnal radaru ( przez co na HUD widoczne są latające paski po całej osi Y, w LOMAC 1.02 tego nie zauważyłem. Czy mam coś popaprane w ustawieniach?

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1041 dnia: Maja 28, 2010, 02:26:33 »
Wielu rzeczy nie ma w 1.02, choćby TWS w radarze Su-27, czy określania aspektu celu, więc może to jedna z nich.

« Odpowiedź #1042 dnia: Maja 28, 2010, 09:28:11 »
Kampania jest wraz z patchem 1.2.1 (Spring tempest). Podobnie jak kampania do MiG-29S (Over the hump) Także nie widzę problemu...

W 1.02 ECM nie działa.

« Odpowiedź #1043 dnia: Maja 28, 2010, 11:47:15 »
Dzięki za odpowiedzi, nie miałem tego patcha. A może są gdzieś w  sieci jakieś pojedyńcze misje SP?

« Odpowiedź #1044 dnia: Maja 28, 2010, 13:46:49 »
Nic mi o takich nie wiadomo, ale też za dużo nie szukałem. Bardziej starałem sie zgłębić tajniki nowego edytora a zwłaszcza jego możliwości i jak je można wykorzystać :) Dlatego chyba trzeba poczekać aż sie pojawią jakieś misje na singla.

Też jestem zainteresowany jakby coś Ci się udało znaleźć :)

Druga strona medalu to zobaczysz ile Ci zejdzie czasu na tych kampaniach :D

« Odpowiedź #1045 dnia: Maja 28, 2010, 13:57:55 »
Hehe z moimi umiejętnościami napewno.

Dzieki. Pozdrawiam

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1046 dnia: Czerwca 06, 2010, 15:20:31 »
Hej, czy ktoś może posiada jakiś w miarę uniwersalny profil do FC 2.0 pod Saiteka X52. Ściągnąłem parę do zwykłego Locka z zamiarem przerobienia, ale żaden nie odpala się pod obecną wersją SST. Własny próbuję napisać od zera już chyba od piątku i albo mi nie zapisuje, albo SST wywala się na testowaniu (joy się zawiesza).

« Odpowiedź #1047 dnia: Czerwca 06, 2010, 16:01:41 »
czy zna ktos serwery dla lock on'a , bądź jakieś programy do  ich wyszukiwania? będę bardzo wdzięczny za pomoc. pozdrawiam

« Odpowiedź #1048 dnia: Czerwca 06, 2010, 17:49:42 »
Hamachi

« Odpowiedź #1049 dnia: Czerwca 06, 2010, 19:18:45 »
do hamachi trzeba znac ID serwera itd.;p wiec albo nie wiem jak tego uzywac albo poprostu sie nie da ;]

[gmod]Szanowny Kolega już był proszony o staranniejszą pisownię. Skoro prośby nie skutkują to będzie kolejne "+20". Dziadek Kos.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2010, 20:08:56 wysłana przez Kos »