Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232722 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #1170 dnia: Listopada 06, 2011, 19:18:10 »
Gram w Lock On Flaming Cliffs 2 i mam 2 pytania:

1. Nie posiadam joysticka, pada, ani nic w tym rodzaju, więc gram na klawiaturze. Nie wiem czy jest to powodem, ale gdy przesuwam ster wysokości w górę lub w dół to on się przesuwa ale nie wraca do neutralnej pozycji po puszczeniu przycisku. Na przykład lotki (te od obracania samolotu w prawo i lewo) działają tak, że przyciskam i samolot się obraca puszczam przestaje się obracać i jest w tej pozycji obróconej. A kiedy chcę lecieć prosto w poziomie to się nie da, po prostu macham samolotem w górę i w dół. Gdyby lotki tak działały to po puszczeniu strzałki samolot dalej by się obracał. Nie wiem czy jest to wina że nie mam joysticka tylko gram na klawiaturze. Szukałem trochę w necie i znalazłem coś o "trymerach" lecz nie mam pojęcia co to jest i do czego się to używa.

2. Od jakiegoś czasu gram sobie misję  "Mig-29 - Ramp start and navigation", która polega na tym, że startujemy z pasa, lecimy po waypointach i lądujemy. Na początku lądowanie wgl. mi nie szło :002: ale już ogarniam nawet z tym zasranym sterem wysokości <dumnyzsiebie> :020:. Ale jest problem: Kiedy podchodzę do lądowania wysyłam wiadomość czy mogę, wszystko jest ok, wieża mnie naprowadza na ścieżkę podejścia, ląduję i wyhamowuje samolot do 0. Dostaję wiadomość z wieży: "Taxi to parking area". No to ruszam samolot i podjeżdżam na parkingi. I tu jest problem bo na mapie nie ma nic o tym gdzie mam zaparkować, więc parkuje tam gdzie wydaje mi się że stałem na początku. Sprawdziłem już kilka miejsc i nic. Wciskam przycisk apostrofa i pokazuje mi okienko z postępem misji i pisze 0% a wszystko robiłem dobrze. Co mam zrobić żeby to zaliczyć?

« Odpowiedź #1171 dnia: Listopada 09, 2011, 15:15:17 »
Cześć, co do 1, może spróbuj kiedy już osiągniesz zaplanowaną prędkość przelotową wytrymować ster wysokości lub zresetować trym (Ctrl+T chyba?:P). 2 Otwórz osłone kabiny i wyłącz silniki, jak to nie pomoże to Ctrl + 3xE  >:D

« Odpowiedź #1172 dnia: Listopada 10, 2011, 12:23:58 »
co do tych trymów to jednak nie to, bo nauczyłem się to obsługiwać i rzeczywiście trochę pomaga ale to nie rozwiązuje problemu steru wysokości.

a jeśli chodzi o 2. to zawsze po zaparkowaniu chowam klapy, resetuje trymy, gaszę silnik, wyłączam wszystkie światła i otwieram kabinę kropka

jak latałem na quick start to mojemu wingmanowi się pojawiała taka czerwona drabinka i "zaślepki" na silniki a u mnie tego nie ma

ZDANIE zaczyna się z dużej litery i kończy kropką !
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2011, 12:31:28 wysłana przez YoYo »

« Odpowiedź #1173 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:22:08 »
Od czasu gdy zacząłem odpalać Mavericki w A-10C DCS, naszły mnie pytania na temat stopnia realizmu odpalania rakiet kierowanych, konkretnie Vikhr, w Su25T we Flaming Clifs 2. Czy jest ktoś na tyle zaorientowany, żeby odpowiedzieć na ile procedura przedstawiona we Flaming Clifs 2 odpowiada rzeczywistości?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #1174 dnia: Grudnia 24, 2011, 12:35:45 »
Nie odpowiada. W FC nie masz odwzorowanej obsługi awioniki. Wszystko idzie przecież z jednego albo dwóch przycisków.

« Odpowiedź #1175 dnia: Stycznia 18, 2012, 11:09:47 »
Witam, jako że jestem nowy chciałbym się przywitać z wszystkimi forumowiczami.

Mam taki mały problem, a mianowicie zrobiłem sobie Freetracka (z kamerką A4-TECH PK-333E Podczerwień i trzema  odblaskami). Działa mi to w Arma 2, IŁ-2 CoD a w Lock On FC2 ni hu hu, gdzieś na forum wyczytałem, że trzeba do katalogu z grą wrzucić TrackIRFixer - tak też zrobilem i nic :005:. Moja konfiguracja komputera to: Windows 7 64, C2D E7200, GTX460, 4GB DDR3.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2012, 11:17:52 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1176 dnia: Stycznia 18, 2012, 12:43:01 »
Cześć jumbo. Słuchaj a w folderze bin masz folder headtracker z zawartością: HeadTracker.dll i HeadTracker.prefs? Ja je mam, ale grę instalowałem dosyć dawno. Więc nie wiem czy były z grą, czy sam je tam wrzuciłem. One są chyba potrzebne do prawidłowego działania FT.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1177 dnia: Stycznia 18, 2012, 13:18:32 »
tofik997 ja takiego czegoś nie mam w folderze bin, może faktycznie to będzie tego przyczyną :015:
skąd takie pliki można zaczerpnąć ?

« Odpowiedź #1178 dnia: Stycznia 18, 2012, 15:03:54 »
Tu są: http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=75917&page=5 od DCS-a, podmieniłem pod swoje stare i działa bo w LOFC2 mam trochę inny "mniejszy" HeadTracker.dll 13 KB a w DCS-ie jest 19 KB. No ale działa  :001:.
Link do pobrania: http://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=53102&d=1309086068
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1179 dnia: Stycznia 19, 2012, 15:17:43 »
tofik997 wrzuciłem folder HeadTracker do folderu bin (jest tam jeszcze folder x86) i dalej nic :015:, a w opcjach gry controls wszystkie napisy są na czarno, tylko axis commands na niebiesko to jest z tym na pewno powiązane, przynajmniej tak mi się wydaje i jeszcze jedno:  chodzi mi o ten TrackIRFixer czy on musi być jak mam te foldery HeadTracker.dll i HeadTracker.prefs ?

« Odpowiedź #1180 dnia: Stycznia 19, 2012, 16:14:42 »
Tak TrackIRFixer ma być w bin/x86/stable a w bin headtracker z tymi dwoma plikami. No i TrackIRFixer trzeba "uruchomić". Jak by co pisz na GG 9193498.

« Odpowiedź #1181 dnia: Lutego 10, 2012, 13:27:12 »
Witam.
Jestem początkującym fanem symulatorów lotniczych (ciałem bo duszą od zawsze ;) ), mam już kilka z nich zakupionych (DCS A-10, Cliffs of Dover, Lock on 2) mimo że jest ich kilka, w zasadzie latam tylko na ostatnim :), Su-25/T rządzi  :020:. Dobrze teraz przyszedł czas na pytanie. Używam Modmana oraz Tacview i tutaj pojawił się problem, ponieważ gdy odpalam grę przez modmana tack nie „nagrywa” mi tracka, próbowałem szukać na forum oraz Google, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, czy ktoś z was szanowni forumowicze  ;) potrafi rozwiązać mój problem?
Z góry dziękuje :)

« Odpowiedź #1182 dnia: Marca 10, 2012, 15:19:23 »
Po dłuższym czasie, nie latania w Lock On ze znajomym pojawił się pewien problem... Jak zwykle.  :008:
Generalnie chodzi o to, iż tworząc misję multiplayer tj. z zaznaczonymi samolotami "client", już po utworzeniu serwera tych samolotów po prostu nie ma! Trzeba na szybko wybrać samolot i resztę. Nie mam nawet wpływu na to gdzie zacznie się lot... jest to gdzieś nad Saki na standardowej wysokości 2 km. Co ja znowu robię źle? Samolotów utworzonych w misji po prostu nie ma!

« Odpowiedź #1183 dnia: Czerwca 26, 2012, 12:59:14 »
Jako początkujący w FC2/DSC mam pytanie:
Czy ktoś z Was próbował jakoś pogodzić starego joysticka z Flaming Cliffs2? Mam wajchę firmy Tracer sprzed jakiś 5 lat i oba te symulatory nie chcą z nią współpracować. Mam tu na myśli jakieś modyfikacje, może ręczne poprawki w rejestrze gry.
Nie ukrywam że zakup obu gier już mocno nadwyrężył mój budżet; raczej nie dysponuję środkami na kupno kolejnej zabawki...

« Odpowiedź #1184 dnia: Listopada 11, 2012, 10:36:09 »
Witam!
Już mnie rozrywa,  nie potrafię wyłączyć w ŻADEN sposób widoku niestabilnej kamery za każdą rakietą jak i nawet wystrzałem.
Odinstalowałem FC3 i teraz przy zmianie konfiguracji z F6 nie ma żadnych widoków z pozycji F. Jakieś pomysły?

Ja mam jeden. Pisz poprawnie i zrozumiale, bo wyszedł Ci jakiś bełkot. Mekki.

Strzał  -> automatyczne przełączenie na kamerę podążającą za rakietą. Strzał z działka pokładowego -> automatycznie przełączenie na widok kamery pocisku

Od razu lepiej. Żeby nie mnożyć postów połączyłem. Mekki.
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2012, 11:32:13 wysłana przez Mekki »
Skoczek spadochronowy 370 + 
  Czasza Sabre 2 150
    Pokrowiec Javelin Odyssey  J3K
       Raaadość w sercu z latania