...A interesuje mnie na przykład rozwój myśli technicznej w tym zakresie. ... Trochę tego dużo, ale jeśliktoś zna odpowiedzi na te pytania lub dorzuci trochę swojej wiedzy będę wdzięczny, forumowicze myślę też.
ps. aż się boję zapytać, może Razor coś wie
?
.. na PW MEiL był przedmiot "Teoria śmigła". Jak umiało się liczyć w pamięci do drugiego miejsca po przecinku, to była szansa zaliczyć/zdać.
Generalnie z tym śmigłem chodzi o to, by jak największą część mocy silnika "przełożyć" na ciąg. Dotyczy to wszelkiego rodzaju konstrukcji latających, nie tylko samolotów.
Czasem, między wałem silnika a śmigłem jest jeszcze reduktor - jako element dopasowujący obroty do wyliczonych/sprawdzonych praktycznie dla konkretnego egzemplarza śmigła - zespół silnik, reduktor, śmigło nazywa się zespołem napędowym. Najczęściej spotykaną w nazewnictwie nieścisłością jest używanie pojęcia "ciąg" dla samego śmigła lub samego silnika.
Jak pomęczymy Schmeiss'a to nam powie o różnicy między powietrzem a wodą i co z tego wynika dla śmigieł lotniczych i "wodnych". Czym skutkuje oderwanie strug itd.
Popularność firmy Hamilton i jej śmigieł (projektowali zespoły napędowe "pod konkretne silniki", nawet będące jeszcze "na deskach kreślarskich") wzięła się z dużego doświadczenia, opanowania technologii drewna, metalu i w końcu kompozytów.
Krótko o profilach stosowanych dla śmigieł: można stosować dowolne, ważne by pojedyncza łopata mieściła się w założonych wymiarach, ciężarach, materiał przenosił obciążenia dla założonej ilości obrotów, w założonym zakresie prędkości poziomych (dla śmigłowców - pionowych), nie generowała zbyt dużo hałasu. Takie pojęcia jak "skręcenie" , "wydłużenie" łopaty dotyczą jej geometrii i mają znaczenie przy bardzo szczegółowych porównaniach, np gdy stosuje się profil zmienny wzdłuż rozpiętości i jeszcze zmienne skręcenie lub przy doborze śmigła gdy podawało się kiedyś jego numer katalogowy i wydłużenie łopat.
W dzisiejszych czasach nie spodziewam się znaleźć firmy specjalizującej się w projektowaniu i badaniu samych łopat. Dostępne są praktycznie dowolne śmigła, dla dowolnych zakresów mocy, obrotów, prędkości itd. To samo dotyczy śmigieł o zmiennym skoku - układów sterujących zmianą skoku jest "od metra". Znacznie trudniej jest zaprojektować i wykonać dobry silnik.