Autor Wątek: LO 1.12a + Track Ir 4Pro  (Przeczytany 2888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

EwaDarek

• Gość
LO 1.12a + Track Ir 4Pro
« dnia: Listopada 28, 2006, 20:01:44 »
Witam, mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Po przeinstalowaniu LO 1.02 do LO 1.12a przestał mi działać Track Ir 4 Pro w wersji FL. Czy może ktoś doradzić mi co zrobić z tym problemem? Trak Ir działa prawidłowo w innych symulacjach a tu zachowuje się tak jakby nie widział symulatora.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: LO 1.12a + Track Ir 4Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2006, 20:15:53 »
LockOn\Input\TrackIr.ini -> skasuj plik.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

EwaDarek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2006, 20:45:12 »
Dziekuję bardzo, działa bez problemów. Taka pierdołka a tyle czasu strawiłem aby dojść do rozwiązania problemu, Dziekuję jeszcze raz.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 28, 2007, 17:39:10 »
A ja zainstalowalem LO 1.12a, cos czuje ze po Radomiu zechce mi się przypomnieć temat  zabawy w Sukach 25 i A10 :002:
Nowa Karta i CPU i RAM pod FSX wlasciwie ....ale LO zaczal smigać pieknie na maks detalach, az chce sie latać.

Pytanie natomiast dotyczy użytkowników Tracka. LO ma ustawiony taki defaultowy widok dla Tracka z Vectorem (znaczy automatycznie głowa pilota jest w jednym punkcie. Jak ten punkt da sie edytować i gdzie? Chce cofnąć i może podnieść (punkt widoku dla pilota).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2007, 17:57:59 »
Hmm, nie bawiłem się, ale zapewne w View\server.lua trzeba zmienić wartości w CockpitLocalPoint dla każdego samolotu. Nie używam trzeciej osi do zoomowania.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2007, 17:58:10 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2007, 01:52:11 »
Obecnie nie da się centrować widoku z przycisku z pod centrowania Tracka ?  :008:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 29, 2007, 06:01:01 »
Obecnie nie da się centrować widoku z przycisku z pod centrowania Tracka ?  :008:

Nie bardzo rozumiem - dlaczego nie możesz centrować widoku przyciskiem?

Używam Trach IR4 Pro i nie mam żadnych problemów z centrowaniem widoku. Można do tej (i innych funkcji Track) funkcji przypisać dowolny klawisz na klawiaturze (i chyba tylko na klawiaturze - nie czyta przycisków z kontrolerów).

Wydaje mi się, że problem nie istnieje. I tak każdorazowo siadając do gry trzeba wycentrować widok, bo przecież nigdy nie usiądziesz idealnie tak samo (no chyba, że masz jakiś kokpit z fotelem, który wymusza Ci pozycję tak dokładnie?). Najprostszym rozwiązaniem problemu jest ustawienie sobie głowy w odpowiednim miejscu podczas centrowania. Jeżeli pozycja "0" wydaje Ci się zbyt daleko od tablicy przyrządów to po prostu podczas centrowania cofnij trochę głowę i po kłopocie po ustawieniu głowy w neutralnej pozycji widok się zbliży (jak zbyt blisko to odwrotnie).

Moim zdaniem ze względu na konieczność każdorazowego centrowania widoku przesuwanie tego punktu jest chyba zbędne, ale link do odpowiednich wpisów podał Hornet.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2007, 08:20:43 »
A ja zainstalowalem LO 1.12a, cos czuje ze po Radomiu zechce mi się przypomnieć temat  zabawy w Sukach 25 i A10 :002:
Nowa Karta i CPU i RAM pod FSX wlasciwie ....ale LO zaczal smigać pieknie na maks detalach, az chce sie latać.

Pytanie natomiast dotyczy użytkowników Tracka. LO ma ustawiony taki defaultowy widok dla Tracka z Vectorem (znaczy automatycznie głowa pilota jest w jednym punkcie. Jak ten punkt da sie edytować i gdzie? Chce cofnąć i może podnieść (punkt widoku dla pilota).

U mnie to jest F12 w grze. ( default guzik z programu Track IR ).

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 29, 2007, 08:24:50 »
Można do tej (i innych funkcji Track) funkcji przypisać dowolny klawisz na klawiaturze (i chyba tylko na klawiaturze - nie czyta przycisków z kontrolerów).

Używając np. SST Programming Software Saiteka można przypisać centrowanie pod dowolny przycisk na joysticku lub przepustnicy  :001:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 29, 2007, 10:50:39 »
Panowie.....
Nie dodalem istotnej informacji - Windows Vista. Mam już rozwiązanie, Lock On jak i oprogramowanie Tracka musi być otwarte jako administrator. Forum Lockon.ru oświeciło mnie w tej kwestii, wszyscy z Vistą mają trochę problemów z Loczkiem, ale dążymy dążymy...

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 29, 2007, 10:58:25 »
Czy patch 1.12b nie rozwiązuje problemów współpracy z Vistą ? W końcu "compatibility with the Windows Vista Operating System"  :003:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 29, 2007, 11:11:05 »
Czy patch 1.12b nie rozwiązuje problemów współpracy z Vistą ? W końcu "compatibility with the Windows Vista Operating System"  :003:.
Chodzi o to, że wcześniej podobno wogóle sie nie uruchamiał

Wracając do tematu pozycji widoku z Trackiem. Temat ten został opisany też na LockOn.ru w paru wątkach:
tutaj mamy nawet screeny, chodzi o edycję FOV http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=20068&highlight=trackir+center
oraz http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=6684&highlight=CameraViewAngleLimits
Wczoraj coś tam próbowałem - ustawiłem SnapViewDefault.lua , bo to wygląda najrozsądniej, do tego problemu, ale efekt był żaden (widok powrócił do pozycji wyjsciowej zaraz jak Loczek wykrył Tracka z Vectorem)
------------------------
Przetestowalem chyba wszystkie opcje, niestety w przypadku Tir+Vec nie da sie chyba tego ustawić. Za obsługę Tracka odpowiada jakis osobny plik, w ktorym chyba wszystko to jest zapisane. Jesli os Zoom dziala, widok ustawia nam sie w nieciekawej jak dla mnie pozycji X i tyle. Trzeba chyba stworzyc profil bez tej osi i tyle, zoomem sterowac recznie (tak zreszta zawsze latalem, ale widac problem chyba nie jest rozwiazany do tej pory)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2007, 12:27:04 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 29, 2007, 20:28:29 »
Używając np. SST Programming Software Saiteka można przypisać centrowanie pod dowolny przycisk na joysticku lub przepustnicy  :001:

No tak mam od lat Saiteki, ale programuje je z poziomu gry, bo z oprogramowaniem Saiteka to się dzieją różne"czary". U mnie np. na X-45 "wariuje" MOUSE FIRE - i pies go trącał. Ustawiam PINKLE jako SHIFT, MOUSE FIRE jako CTRL i mam przycisków wystarczająco.

Trzeba chyba stworzyc profil bez tej osi i tyle, zoomem sterowac recznie (tak zreszta zawsze latalem, ale widac problem chyba nie jest rozwiazany do tej pory)

To w takim razie pytanko bo sam mam zamiar niedługo przejść na Vistę i się zaniepokoiłem.  :006:  Czy nie można rozwiązać problemu poprzez wycentrowanie widoku z odpowiednim wstępnym ustawieniem głowy? To rozwiązanie stosuje dotychczas w XP i jest proste, szybkie (tak jak to opisałem wcześniej) i chyba wygodniejsze od kombinowania z wpisami w plikach? Używam oczywiście ZOOM jako oś Track IR4 Pro - więc wszelkie problemy z takim, prostym rozwiązaniem "problemu" są dla mnie niepokojące.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 29, 2007, 21:38:55 »
chyba wygodniejsze od kombinowania z wpisami w plikach
Tak, jest to antidotum ale osobiscie wolę mieć już ustawiony widok w odpowiedniej pozycji a nie dotykac nosem monitora, centrowac i wracac do pozycji normalnej. Kolejna sprawdą jest, że obraz sam sie decentralizuje po jakims tam czasie wlasciwie w kazdej grze wiec znow po kilkunastu minutach nalezy to powtarzac. Rozwiazanie na to znalezli tworcy BoB2, tam sie da to ładnie edytowac choc tez byla kaszana zaraz po wydaniu. Wzorem dla mnie dzialania jest FS9/FSX

www.yoyosims.pl