Słowo się rzekło..... Na początek wykaz niezbędnych plików.
Wersja 4.04m: files.sfs.
Wersja 4.05m: files.sfs, il2.exe, il2_core.dll, il2_corep4.dll, il2fb.exe, mg_snd.dll, mgsnd_sse.dll .
Wersja 4.07m: files.sfs, il2.exe, il2_core.dll, il2_corep4.dll, il2fb.exe, mg_snd.dll, mgsnd_sse.dll .
Wersja 4.071m: files.sfs .
W/w pliki są zawarte w programie o którym wspomina janweg. Niestety nie pamiętam skąd można go ściągnąć, więc prośba do kolegi aby wrzucił go na RapidShare. Jedna uwaga - aby zainstalować go do innego katalogu niż iłek (żeby uniknąć zamieszania) należy do wybranego przez nas katalogu przekopiować pliki il2.exe i il2fb.exe . Dopiero wtedy instalator ruszy. Pliki files.sfs do wersji 4.04m i 4.071m łatwo wydobyć z patchów o tych numerach.
Teraz najważniejsze. Podane pliki umieściłem zgodnie z wersjami w następujących lokalizacjach:
H:\Gra Sturmovik\il2_ver04
H:\Gra Sturmovik\il2_ver05
H:\Gra Sturmovik\il2_ver07
H:\Gra Sturmovik\il2_ver071
a lokalizacja gry u mnie to: G:\Program Files\Ubi Soft\IL-2 Sturmovik Forgotten Battles
Podaję to wszystko dokładnie, aby każdy mógł dobrze zrozumieć zawartość plików .bat o których teraz będzie mowa. Pliki te tworzymy w notatniku (wklejając podaną przeze mnie zawartość), a po zakończeniu zapisujemy jako np: 404.bat, 405.bat itd. Podaję teraz zawartość pliku 404.bat
@echo OFF
cd H:\Gra Sturmovik\il2_ver05
xcopy *.* "G:\Program Files\Ubi Soft\IL-2 Sturmovik Forgotten Battles\" /Y
cd G:\Program Files\Ubi Soft\IL-2 Sturmovik Forgotten Battles
cd H:\Gra Sturmovik\il2_ver04
exit
Czym będzie skutkowało uruchomienie tego pliku ? Przekopiuje on zawartość katalogów: il2_ver05 i il2_ver04 (właśnie w tej kolejności) do katalogu z grą, zmieniając oczywiście jej wersję na 4.04m
Teraz zawartość pliku 405.bat
@echo OFF
cd H:\Gra Sturmovik\il2_ver05
exit
Plik 407.bat
@echo OFF
cd H:\Gra Sturmovik\il2_ver07
exit
Plik 4071.bat
@echo OFF
cd H:\Gra Sturmovik\il2_ver07
cd H:\Gra Sturmovik\il2_ver071
exit
WAŻNE ! Zawartość w/w plików należy oczywiście zmodyfikować zgodnie z posiadaną przez Was lokalizacją katalogów z plikami na zamianę i katalogu z grą (tam gdzie podane są moje ścieżki dostępu, wpisujecie swoje). Gotowe pliki .bat umieszczamy w katalogu razem z plikami na podmianę (u mnie H:\Gra Sturmovik). Teraz pozostaje już tylko utworzyć skróty na pulpicie lub w menu start, we właściwościach skrótu wybrać opcję: uruchom zminimalizowane, dobrać stosowną ikonkę i ....gotowe. Na koniec rada: w ścieżce dostępu do katalogów z plikami nie używać polskich liter, ponieważ może to powodować błędy przy uruchamianiu plików .bat
Odnośnie praw autorskich: bazowałem tu na zawartości programu, który bodajże nazywa się Switch 404_405_407 (niestety nie posiadam go już, ani nie znam linka - ma go kolega janweg)
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanej zabawy. mam nadzieję, że nic nie pokręciłem. W razie czego - pytajcie.