Autor Wątek: Piloci dywizjonów bombowych RAF w czasie II Wojny Światowej  (Przeczytany 4370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Seamus

• Gość
Piloci dywizjonów bombowych RAF w czasie II Wojny Światowej
« dnia: Grudnia 01, 2006, 18:19:06 »
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym szacownym forum, przede wszystkim witam i pozdrawiam wszystkich jego dotychczasowych użytkowników.
Przechodzę do meritum:
Przeglądając opracowania poświęcone polskim pilotom RAF w czasie wojny zauważyłem, że o ile stan osobowy i listy pilotów dywizjonów myśliwskich są dokładnie opisane w literaturze fachowej i internecie, o tyle nie można powiedzieć tego samego o dywizjonach bombowych. Owszem, istnieją mniej lub bardziej dokładne listy pilotów bombowców, jednak żadna z nich nie jest kompletna. Tak się składa, że mój zmarły w latach 80. wuj był pilotem jednego z dywizjonów bombowych. Sęk w tym, że nie mam pojęcia, którego. Wszelkie próby odszukania go na listach dostępnych w internecie spełzły na niczym, co więcej w zawierusze dziejów przepadły pamiątki z nim związane (prócz portretu w mundurze RAFu, który wisi na mojej ścianie). Nikt z członków rodziny nie jest w stanie  podać kokretnych danych, pozwalających zidentyfikować jego jednostkę. Wiem tylko tyle, że latał na Wellingtonach, ale to niewiele. Wiem też, że w 1943 roku zestrzelono go nad Kanałem La Manche, skąd odratowano go po wielu godzinach spędzonych w wodzie.
Moje pytanie: czy ktoś z Was może podpowiedzieć mi jak dotrzeć do informacji związanych z moim wujem? Gdzie pisać, gdzie grzebać? Dziękuję za wszystkie rady.

P.S. Jako, że post długi i suchy, teraz dla okrasy anegdotka opowiedziana niegdyś przez mego wuja na rodzinnym spotkaniu:
Wuj opowiadał, że żelaznym punktem każdego nalotu na Niemcy, natychmiast po zrzuceniu bomb, było "bombardowanie" zawartością pokładowego kibla. :-) Podobno nigdy nie mogli sobie odmówić tej dodatkowej przyjemności. Ach...gdzie dziś są ludzie z tą fantazją...

Odp: Piloci dywizjonów bombowych RAF w czasie II Wojny Światowej
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2006, 19:19:11 »
Może to nie czasy współczesne, ale też nie tak odległe, ale historia dowodzi, że fantazja w narodzie nie umarła.
W Bialej Podlaskiej latały jeszcze Lim-y, system do lądowania w IFR wychodził poza granice ówczesnago PRL-u, obecnie RP, zahaczając o terytorium ZSRR, a dokładnie przebiegał nad Brześciem. Piloci widząc gdzie latają, bo jakżeby inaczej, prosili techników by ci podczas sprawdzania na ziemi hydrayliki wkładali pod hamulce aerodynamiczne stare trampki. W czasie lotu nie używno hamulców póki samolot nie znalazł się w punkcie skrętu na kurs ladowania, a wychodzil on nad naszym zaprzyjaźnionym terytorium.

Po raz kolejny piszę coś OT, już mnie kręci w kolanach i nie jest to na zmianę pogody, ale co ja zrobię, jeżeli mam stosowną historyjkę. Może zakładać temat i dawać linka  :011:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2006, 19:41:53 »
No załóż sobie temat i jak Ci się jakaś historia przypomni, to skrobnij i będzie git :)
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2006, 20:01:46 »
Jakbyś Seamus jeszcze podał imię i nazwisko, i stopień, nawet ten z portretu, to byłoby nieco łatwiej.  :002:

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 31, 2007, 16:12:24 »
Przy okazji. Możecie powiedziec coś na temat jak mógł wyglądac pojedynek bombowiec ver. bombowiec ? Mam dośc mgliste pojęcie na ten temat. Według mnie wyglądało to tak że leciały obok siebie i strzelcy pokładowi wymieniali się na wzajem ognistymi wiązankami (zasada: Kto dłużej wytrzyma) :002:

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 31, 2007, 18:09:39 »
Według mnie wyglądało to tak że leciały obok siebie i strzelcy pokładowi wymieniali się na wzajem ognistymi wiązankami (zasada: Kto dłużej wytrzyma) :002:

A czy członkowie załogi nie skakali na wrogi samolot celem dokonania abordażu?  :021:

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 31, 2007, 20:06:37 »
Przy okazji. Możecie powiedziec coś na temat jak mógł wyglądac pojedynek bombowiec ver. bombowiec ?
Każda z załóg ma inne rzeczy do roboty niż pojedynkowanie się na km-y i każda chce jak najszybciej wrócić do domu- nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie atakować bombowca bombowcem.

mały offtop:
Cytat: Toyo
Piloci widząc gdzie latają, bo jakżeby inaczej, prosili techników by ci podczas sprawdzania...
Proszę brać przykład z Toya i żadnych mechaników w przyszłości- bo mechanik to może być samochodowy :) Taka mała prośba.

Poruszona kwestia nazewnictwa stanowisk personelu naziemnego została wydzielona i przeniesiona do działu "Współczesne lotnictwo wojskowe", temat: Technik czy mechanik? Rozważania o personelu technicznym w lotnictwie. http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9411.0.html

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2007, 19:41:06 wysłana przez Razorblade1967 »

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 31, 2007, 22:36:10 »
nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie atakować bombowca bombowcem.

A czy atakowanie terrorbombera za pomocą Me323 po tuningu w firmie Kg200Wunderland Feat & Da Luftgangsta , który wprowadzono na rynek pod nazwą 'Rhino' się liczy?

Doktor M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 01, 2007, 00:28:25 »
A czy atakowanie terrorbombera za pomocą Me323 po tuningu w firmie Kg200Wunderland Feat & Da Luftgangsta , który wprowadzono na rynek pod nazwą 'Rhino' się liczy?

Przepraszam za off-topic (poproszę w lewe...), ale mógłbyś rozwinąć wątek tego tuningowanego Giganta? Próbowałem cokolwiek wyguglać, ale bez rezultatu. Na stronie KG 200 przy opise Giganta jest jedynie mowa o wersji Waffentrager (Me 323E-2/WT).

Jedenaście opancerzonych stanowisk ogniowych, każde z MG 151/20, i cztery dodatkowe MG 131. 17 osób załogi, z czego jeden specjalnie do donoszenia amunicji... Czyżby to był ów Rhino?

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 01, 2007, 10:58:49 »
Me 323 był dopancerzony o prawie 1,25 tony, wrota ładunkowe zastąpiono stałym nosem z wieżyczką strzelecką co spowodowało nadanie mu nazwy rhino czyli nosorożec. Wersja w zamyśle miała być latającym nosicielem pocisków V-1.
Zbudowano 2 lub 3 wersje tej maszyny właśnie w ramach projektu Waffentragger'a
Zbudowano też jeden prototyp zwilliga do zrzucania 18 tonowej bomby na londyn

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2007, 12:24:02 »
Nie bardzo, ponieważ był on specjalnie przygotowany (równie dobrze możesz podawać przykład Ju88 czy Do217).

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 05, 2007, 09:42:07 »
Ehem....Do-217 z bombą sterowaną radiowo.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Września 05, 2007, 13:46:35 »
... przeznaczoną do ataku żeglugi.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #13 dnia: Września 06, 2007, 00:39:08 »
Może warto pogadać z rodzinami załóg 300 Sqn?

http://groups.yahoo.com/group/300polishsquadron/

Nie wiem, tak strzelam na ślepo.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"