3.I jak przeglądałem posty to słyszałem, że gdy ma się wersję Polskojęzyczną gra jest łagodnie mówiąc (wnioskując z wypowiedzi innych) zepsuta. czy to prawda?
TAK?
Mylisz chyba pojęcia!Rozróżnij dwie gry:
1. IŁ-2 Szturmowik
2. IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles
Ta druga jest osobną grą opisaną jako "Oficjalna Kontynuacja IŁ-2 Szturmowik" (cytat z pudełka)
1. Możesz kupić sobie zarówno tzw. "starego iłka" czyli
IŁ-2 Szturmowik - pudełko wygląda tak:

i faktycznie otrzymujesz wersje polską, która posiada pewne błędy np. w grafice - brak wybuchów. Możesz jednak je łatwo usunąć poprzez instalacją patchy dostępnych w sieci bezpłatnie. Gra o ile jeszcze jest dostępna w sklepach z programami komputerowymi (np. EMPiK) jest za chyba 19.90 i oferuje trochę gorszą grafikę i "trochę" lepszy FM.
2. Możesz kupić sobie
IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles Deluxe - czyli podstawową grę (inna, nowsza niż IŁ-2 Szturmowik)
IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles wraz z wydanym później płatnym dodatkiem
IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles - Ace Expansion Pack (który daje Ci nowe samoloty i mapy) oraz pakietem misji i kampanii "Battle over Europe"*.
Zestaw:

Składniki:

*) Nie mam dodatku "Battle over Europe" więc nie zamieszcze okładki - latam tylko swoje własne misje

Do tego drugiego zestawu aby być "kompatybilnym w sieci" możesz nabyć jeszcze kolejną grę -
Pacific Fighters, która to znowu może być samodzielną gra lub może być wgrana do folderu IŁ-2 FB i IŁ-2FB/AEP i być ich rozbudowaniem o "Wojnę na Pacyfiku".

Możesz następnie rozbudować grę poprzez darmowe patche, aż do wersji 4.04 oraz zakupić płatny dodatek 4.05 (Pe-2 "Peszka"), dostępny niestety na razie tylko w wersji "downloable"
Z instalacją patchy nie ma problemu ponieważ zarówno FB jak PF ma wybór instalacji w językach polskim lub angielskim. Wystarczy wybrać język angielski przy instalacji, aby żadne spolszczenia się nie wgrywały.
Np. tutaj możesz kupić poszczególne elementy tej serii gier:
http://www.maxgame.pl/IL - 2 STURMOVIK - 17,90 PLN
IL - 2 STURMOVIK ACES - PAKIET DODATKÓW PL - 35,00 PLN
IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES - 45,00 PLN
IL - 2 STURMOVIK: FORGOTTEN BATTLES DELUX PL - 67,00 PLN
PACIFIC FIGHTERS - 84,00 PLN
Wkrótce jednak wyjdzie kompletne DVD z poszczególnymi cześciami:

1. IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles
2. IŁ-2 Szturmowik Forgotten Battles - Ace Expansion Pack
3. Pacific Fighters
4. Darmowe patche - do wersji 4.04
5. Płatne dodatki:
- Pe-2 (4.05)
- Mandżuria (4.06)
- 1946 (4.07)
Nie wiem czy będzie polski dystrybutor - sklepy wysyłkowe na zachodzie oferują ten zestaw od 15.12.2006 (na razie

bo data wydania już była 3 razy zmieniana) - cena około 200PLN. Ja zamówiłem sobie z Nowej Zelandii i wyszło razem z przesyłką 216 PLN
Czy teraz jest wszystko jasne

PS. Nie przejmuj się za bardzo naszymi komentarzami na temat gier tej serii i dodatków do nich - my jesteśmy po prostu tacy "jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy" (widziałeś pewnie ten film) - to zapewne skutek odcisków na rączkach od joya i ucisku czaszki czapeczką od Tracka etc. :karpik