Autor Wątek: Tak się kiedyś modele robiło :D  (Przeczytany 2717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Tak się kiedyś modele robiło :D
« dnia: Grudnia 07, 2006, 23:07:33 »
Przesyłam Wam artykuł z miesięcznika "Lotnik i automobilista", wydawanego w Warszawie w latach 1911-1914  :002: Ten pochodzi z 1913.

Zwracam uwagę na genialną składnię:)
 "...zupełnie imitują aparaty naturalne, bez wysiłku podnoszą się z ziemi i latają w powietrzu..."  :002:
To były czasy, gdy dopiero powstawało całe słownictwo związane z lotnictwem na ziemiach polskich.
Pozdrawiam!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Tak się kiedyś modele robiło :D
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 08, 2006, 11:15:36 »
Fajnie się takie rzeczy czyta, oprócz tego co zacytowaleś sa tak kwiatki pokroju "chelikopterów"...lol ;) Jak masz coś jeszcze to wrzuć ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 08, 2006, 15:59:34 »
Zrobiłem niestety tylko kilka fotek rzeczy, które mi są do pracy rocznej potrzebne ("Początki awiacji w Warszawie 1909-1914"  :004:).
Ale coś jeszcze wybiorę, ewentualnie, pójdę do BUW-u i zrobię fotki jednego całego numeru.
Ten artykuł był po prostu pod konkretny dział forum. Ale są i takie, które się będą nadawały pod "technikę lotniczą". "Lotnik..." zamieszczał opisy "najnowszych" aparatów, silników, było trochę o teorii lotu. Tutaj macie artykuł, który miałem w całości:

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2007, 23:37:47 »
Witam!

Przypadkiem znalazłem ciekawy film.

http://www.youtube.com/watch?v=1VB8f-e17aU&mode=related&search=

Jest to relacja w formie kroniki z zawodów modelarskich '36 roku!Sporo interesowałem się kiedyś modelarstwem latającym, samozapłony wolnolatające i tzw. klasa "RETRO".Modele, które widać na filmie, widziałem tylko na ilustracjach w książkach pana P. Elsteina (46') czy innych autorów.Niektóre podręczniki modelarstwa miały po 50-60 lat.Ehhh...wspomnienia.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 24, 2007, 23:30:56 »
Bardzo ciekawe modelarstwo coś jak kamikaze wielkie S dla tych modelarzy  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 25, 2007, 11:16:39 »
Fajne lądowania niektóre miały :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 25, 2007, 11:31:54 »
O tych sprawach bardzo ciekawie traktuje równiez książka Pawła Elszteina pt" Modelarstwo Lotnicze w Polsce" z serii "Biblioteczka Skrzydlatej Polski".

Bis zum bitteren Ende.