Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

RUFUS

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1275 dnia: Lipca 07, 2008, 18:59:56 »
czesc jestem nowy i gram w il 2 ale demko :(  i powiedzciemi jak sie katapultowac i jak wlaczyc te dymy na koncach skrzydel bo 2 razy mi sie udalo ale niewiem jak to zrobilem :P 

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1276 dnia: Lipca 07, 2008, 19:06:35 »
Plus dla Ciebie za znalezienie wątku odpowiedniego. Tylko dlatego Ci odpowiem:

Klawisz "T" - włącza/wyłącza dymki
CTRL+E - opuszczasz samolot

Niemniej następnym razem wejdzi do "controls" i zobacz sam albo zajrzyj do pliku "readme".
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1277 dnia: Lipca 07, 2008, 19:06:48 »
Nie chcę nic mówić ale...

« Odpowiedź #1278 dnia: Lipca 07, 2008, 20:02:10 »
Niemniej następnym razem wejdzi do "controls" i zobacz sam albo zajrzyj do pliku "readme".
Sam czy sama :121:
Spokój cechuje Mistrza.

Senior

• Gość
« Odpowiedź #1279 dnia: Lipca 07, 2008, 21:14:22 »
Gram już jakiś czas i w karierze na bf 109 awansowałem na dowódcę klucza. Ilekroć wyląduje jako pierwszy, jeden z samolotów mojego klucza zostaje zestrzelony nad lotniskiem a pilot ginie. Jakiś bug gry? Co mam robić, latać nad lotniskiem aż wszyscy wylądują? Szczerze mówiąc mi się nie chce. Bzdet, a denerwuje.

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #1280 dnia: Lipca 07, 2008, 21:39:44 »
Mozecie mi wytlumaczyc coto <stall>jak lece il 2 to mi sie to wcale nie robi a jak jakims innym np dla przykladu Bf109 to tylko zrobie jakis manewr to pisze <stall> i spada na ziemie oco w tym chodzi ???

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #1281 dnia: Lipca 07, 2008, 21:58:08 »
Jezu chryste, to prowokacja?  :004:

W każdym razie, no to łopatologicznie  :004:

Cóż, masz najwyraźniej do czynienia ze zjawiskiem przepadnięcia (stall), czyli stromego opadania płatowca z nosem zwykle zadartym do góry i małą prędkością postępową. Zwykle jest to następstwo przeciągnięcia, czyli gwałtownego spadku siły nośnej (często towarzyszy temu przyrost oporu aerodynamicznego), która jak wiemy utrzymuje w powietrzu samolot, zwykle na skutek zbyt dużego kąta natarcia skrzydła (bądź przekroczenia dopuszczalnej wartości).

Po przekroczeniu owej krytycznej wartości kąta strugi wytwarzające siłę nośną przestają opływać skrzydło bądź opływają je zbyt wolno - skrzydło przestaje więc wytwarzać dostateczną siłę nośną i następuje owo denerwujące Ciebie przepadnięcie samolotu (albo gwałtowna utrata wysokości - jak wolisz :)).

Swoją drogą, to dość dziwne że zabierasz się za jakiegokolwiek sim'a, nie znając takich podstawowych zjawisk aerodynamicznych :karpik

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #1282 dnia: Lipca 07, 2008, 22:30:15 »
No w sumie wiem ze istnieje takie zjawisko ale za nic nierozumiem dlaczego fdy lece il 2 to wcale mi sie to nie dzieje chodzbym niewazne jak manewrowal ???

« Odpowiedź #1283 dnia: Lipca 07, 2008, 22:52:45 »
No w sumie wiem ze istnieje takie zjawisko ale za nic nierozumiem dlaczego fdy lece il 2 to wcale mi sie to nie dzieje chodzbym niewazne jak manewrowal ???
No to dochodzimy do meritum.
Po pierwsze Promo.
w il2 prawdopodobnie masz ustawione opcje easy, lub masz wyłączoną tylko jedną opcję "stalls & spins". Dlatego nigdy nie przeciągasz samolotu.
Po drugie Primo.
Latanie z takimi ustawieniami mija się z celem, gdyż się niczego nie nauczysz.
Po trzecie Primo.
Zanim coś napiszesz na tym Forum przeczytaj sobie instrukcję, a jeżeli takiej nie posiadasz skorzystaj z opcji "szukaj" na forum.
Po czwarte i ostatnie Primo.
Spróbuj używać znaków interpunkcyjnych w zdaniu, literek ą ę ż ź ł. Nie rób błędów ortograficznych.
Jeżeli zastosujesz się do powyższych wskazówek, sądzę że większość twoich pytań nie zostanie bez odpowiedzi.
Taka dobra rada dla początkującego.  :118:

elcin

• Gość
« Odpowiedź #1284 dnia: Lipca 08, 2008, 00:00:54 »
Mam takie jedno pytanie: Czy jest jakiś łatwy sposób na nauczenie się latać Fw-190? Wiele się mówi w programach historycznych o tym, że nowa generacja to była itp. Siłe ogania pewnie ma dużą tylko co z tego jak przy każdym ciaśniejszym manewrze samolot wpada w korkociąg? Czy jest jakiś łatwy sposób "ujarzmienia" tej maszyny czy trzeba "metodą prób i błędów"??

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #1285 dnia: Lipca 08, 2008, 00:42:54 »
Słuchajcie, jak mam szybciej latac na ile 2?  Daje cyba(chyba) ciag na maxa czyli naciskam <0>, jeszcze naciskam <w> ale niewiem(nie wiem) coto(co to) mi daje bo pisze po angielsku ale zbytniej różnicy nie widze i co i nic. A te niemieckie BF109 lataja jak szalone, petla za petla a ja jeszcze bez joy"a jak mam ich doganiac i walic w nich ???

Proszę Szanownego Kolegę o zwracanie większej uwagi na pisownię. A na razie "żółte" ostrzeżenie. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2008, 06:29:27 wysłana przez Kos »

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #1286 dnia: Lipca 08, 2008, 05:57:28 »
Utulam sie z Toba w żalu lol
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #1287 dnia: Lipca 08, 2008, 08:05:09 »
Drogi Rufusie.

Samolot Ił-2 był samolotem szturmowym, jego głównym zadaniem było przenoszenie uzbrojenia strzeleckiego i bombowego do atakowania celów naziemnych w strefie przyfrontowej. Ze względu na obszar i charakter działań, aby zwiększyć szanse przetrwania załogi, był również silnie opancerzony. To wszystko sprawia, iż nie należał on raczej do "demonów prędkości", nie dysponował również jakąś szczególnie potężną nadwyżką mocy silnika.

W odróżnieniu od niego, Bf-109 to maszyna wybitnie myśliwska, od początku konstruowana w celu walki (i zwyciężania!) w powietrzu z innymi maszynami. Od swych potencjalnych przeciwników musiał być szybszy, zwrotniejszy, lepiej się wznosić itp. Nic więc dziwnego, że nawet komputerowy przeciwnik (nie grzeszący przecież intelektem) latający na takim samolocie strzela do twojego Iła jak do tarczy.

Na początku zabawy w tę grę proponowałbym wybrać samolot, który dla Bf'ki stanowił co najmniej równego rywala, np. Spitfire, lub jeśli koniecznie chcesz latać po stronie wschodniej, choćby któryś z Jaków (za wyjątkiem samolotu Jak-7, który był maszyną szkolną).

A pod literką "w" znajduje się opcja wykorzystania dodatkowych urządzeń/zakresów pracy silnika, dających większą moc kosztem szybszego przegrzewania. Nie są to jakieś super kosmiczne dopalacze, więc można czasem nie zauważyć efektu ich działania, ale uwierz - działają, i nawet czasem się przydają.

Oczywiście większość z tych informacji znalazłbyś bez problemu we wcześniejszych postach w tym temacie. Wiem, że jest ich sporo. Po części dzięki temu, że nowi gracze zamiast je przeczytać po prostu dorzucają swoje pytania, nie zdając sobie sprawy z tego, że zadają je po raz n-ty. Niepotrzebnie zwiększa to rozmiar tematu, nie wnosząc nic nowego. Nie jest to zbyt mile widziane na tym forum. Ten temat powstał właśnie dlatego, aby każdy nowy "symulotnik" mógł znaleźć odpowiedzi na większość mogących go trapić pytań bez potrzeby ponownego ich zadawania. I te odpowiedzi tu są. Naprawdę warto poczytać.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

kakol

• Gość
« Odpowiedź #1288 dnia: Lipca 08, 2008, 10:28:51 »
Takie mam pytanie do specjalistów.
Czy przy wywrocie (czyli w dół) odejmujecie gazu czy nie?
Myślę o sytuacji, gdy ktoś nam wchodzi na ogon. Bez gazu wywrót powinien być ciaśniejszy i z mniejszą utratą wysokości więc gość prujący za nami na maksa powinien wyciągnąć poniżej, co jest sytuacją zachęcajacą.
Jak to wygląda w praktyce (w iłku znaczy oczywiście), odejmujecie czy nie?

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1289 dnia: Lipca 08, 2008, 10:35:42 »
@ Elcin najlepiej metodą prób i błędów, poza tym jak zauważyłeś FW190 nie należy do specjalnie manewrowalnych samolotów ( w grze oczywiście) więc jak trafisz na w miarę kumatego przeciwnika w maszynie która się dobrze kręci to raczej nie powalczysz zbyt długo.
@ Rufus ja rozumiem że to temat dla początkujących ale ty to jesteś kompletnie zielony. Przeczytaj instrukcję oraz wskazówki dotyczące gry IŁ2 na stronie yoyosims. Warto też poczytać ten temat bo pytania i odpowiedzi się powtarzają.