Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1260 dnia: Czerwca 21, 2008, 11:08:21 »
Osiągi Ta-152 mogą się wydawać słabe jeśli patrzysz na prędkościomierz w kabinie. W końcu podaje on tylko IAS.
Wyłącz kabinę to wtedy będziesz miał na przyrządach TAS, im wyżej lecisz tym większa różnica.
Już gdzieś różnica między TAS, a IAS była poruszana na forum i to też w kontekście Ta-152.

Oczywiście poza tym wszystkim Olo i tak przyciął Tanie :118:

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1261 dnia: Czerwca 21, 2008, 11:29:31 »
Trochę popróbowałem latania i mogę zadać kolejne pytania początkującego pilota:
1. W jakich sytuacjach, przy jakich prędkościach używa się klap w położeniu bojowym? Na razie klap używam tylko przy starcie i lądowaniu. Walki powietrzne odbywam bez ich użycia.

Klapy opóźniają moment przeciągnięcia.  Sprowadza się to do tego ze można latać przy niższych prędkościach - ciaśniejsze zwroty. Pozwalają też nieco wyhamować gdy się za bardzo rozpędzimy ale trzeba uważać żeby się nie zacięły. Bez klap bida jest.

Senior

• Gość
« Odpowiedź #1262 dnia: Czerwca 22, 2008, 13:47:59 »
Dzięki za informacje. Teraz kolejne pytanie:

Co w ustawieniach sterowania daje "kompleksowe sterowanie silnikiem?". Wyłączyłem tę opcje i nie zauważyłem różnicy w lataniu.

Ponadto co daje zamykanie, częściowe otwieranie i całkowite otwieranie chłodnicy. Ja prze nie nie majstruję i latam ciągle z otwartą(?). 

Przepraszam, w pierwszym pytaniu nie chodziło o ustawienia sterowania ale o ustawienia poziomu trudności.

« Odpowiedź #1263 dnia: Czerwca 22, 2008, 15:53:50 »
"Complex" nie znaczy tutaj (w tej grze) "kompleksowe" tylko "złożone, skomplikowane". Działanie tej funkcji objawia się tym, że przy włączonej można sterować skokiem śmigła, mieszanką, itp. Przy wyłączonej takich możliwości nie mamy.

Jak wiadomo chłodnica otwarta generuje opór powietrza, ale również chłodzi silnik. Przy zamkniętej opory są mniejsze, ale silnik szybciej się przegrzewa. Generalnie najczęściej używa się pozycji skrajnych (zamknięta, gdy musimy szybko lecieć, otwarta, gdy lecimy powoli a mamy gorący silnik), jednak w niektórych samolotach bardziej optymalne są pozycje pośrednie (np. przy poz. 2 lub 4 opory są mniejsze niż przy całkowicie otwartej, a pozycja ta wystarczy żeby silnik się nie przegrzał na dużych prędkościach). Dobrymi samolotami do testów działania pośrednich pozycji zasłonek chłodnicy są A6M oraz MiG-3.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

ugabuga

• Gość
« Odpowiedź #1264 dnia: Lipca 03, 2008, 17:22:58 »
Witam szanownych kolegów. Sturmovika mam już dosyć długo, ale pilot ze mnie jak z koziej d..y trąbka. To znaczy umiem już wystartować :banan, z lataniem tetrochę sobie radzę :karpik. Niestety mam dwa podstawowe problemy:
1. Nie potrafię utrzymać wroga w celowniku na tyle długo, żeby go rozwalić, cały czas mną majta.
2.Często gubię cel, albo nawet nie mogę go znaleźć (oczywiscie na realistic, jak nie mam napisów)
I jeszcze jedno; z jakiej odlęgłości najlepiej zaczać strzelać do niedobrych ruskich, żeby ich wreszcie posłać na ziemię :002:
Czy na moje problemy jest jakiś sposób czy po prostu mam wrodzony brak umiejętności pilotażowych?
Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1265 dnia: Lipca 03, 2008, 17:42:47 »
1. Nie potrafię utrzymać wroga w celowniku na tyle długo, żeby go rozwalić, cały czas mną majta.

Zn wróg tobą majta? To zupełnie normalne  Raczej rzadko zdarza się, że podlatuje od czoła, wystawia tyłeczek i wywala flagę "U can shoot  me now baby ill on place" :D

2.Często gubię cel, albo nawet nie mogę go znaleźć (oczywiście na realistic, jak nie mam napisów)

Ustrata widoczności celu oznacza utratę, jakiejkolwiek  inicjatywy, a ta z kolei w wielu przypadkach na niewiele kończy się śmiercią. Oczy to ważna rzecz... bez dobrego (bardzo dobrego) wzroku jest bardzo ciężko + doskonały refleks i wyobraźnia przestrzenna ( to nie ucieszy kobiet :D ) No i musisz mieć względne przeczucie gdzie szukać..
I jeszcze jedno; z jakiej odległości najlepiej zaczać strzelać do niedobrych ruskich, żeby ich wreszcie posłać na ziemię

Najlepiej strzelać z odległości jak najbliższej, a jeżeli już jest blisko, to jeszcze lepiej było by podejść  bliżej :D Powyżej 340 metrów (tak mniej więcej ustawia się zbieżność uzbrojenia ) , jeżeli cel nie leci w nieświadomości po linii prostej nie ma co marnować ammo. Musisz na bank mieć opanowane operowanie poprawką i wyprzedzeniem często bez widoczności celu na takich dystansach bez tego, to do balonów możesz sobie postrzelać.

Czy na moje problemy jest jakiś sposób czy po prostu mam wrodzony brak umiejętności pilotażowych?Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.

No.. mówią prawda, że polski lotnik, to i na drzwiach od stodoły poleci, ale medycyna nie stwierdza zespołu wrodzonych umiejętności pilotażowych ;)  Jakiś sposób... trening trening i jeszcze raz trening. Gdy zaczyna się latać w il2 offline, to przeważnie zwalnia się czas 2x, bo wydaje się, że to wszystko dzieje się, jakby zbyt szybko ;) To mija wraz z latami. Kto ma wakacje ten ma :D
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

ugabuga

• Gość
« Odpowiedź #1266 dnia: Lipca 03, 2008, 18:54:35 »
W sprawie majtania;) to czasem strzelam sobie dla treningu do dużych obiektów typu pe-8. I nawet jeśli leci on po prosej to czasem mam problem (powiedziałbym nawet, że dosyć często). Po prostu jeśli celuję za nisko i chcę przenieść celownik wyżej to przy naprawdę delikatnym ruchu drązka samolot "skacze" zbyt wysoko. Nigdy nie mogę idealnie trafić... oczywiście problem znika, jeśli wyłączę opcję "realistyczne celowanie", ale to nie daje takiej satysfakcji.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1267 dnia: Lipca 03, 2008, 19:03:42 »
A masz joystick z orczykiem w skrętnej rączce? Bo jeżeli tak, to przy każdej próbie np. skrętu w lewo lub w prawo nieświadomie dodajesz sobie odrobinę "poślizgu" ogonem - wtedy wróg majta w jedna stronę, żeby Cię zgubić, a Ty w drugą, żeby go trafić. No i tak sobie oboje majtacie, a Tobie amunicji robi się coraz mniej  ;)

~S~

Booze

PS: Wiem to, bo sam nie mam pedałów i używam takiegoż dżojsticka  :020:

ugabuga

• Gość
« Odpowiedź #1268 dnia: Lipca 03, 2008, 19:17:30 »
Mój jojśtik :003: to Logitech Attack 3

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #1269 dnia: Lipca 03, 2008, 21:49:46 »
W sprawie majtania;) to czasem strzelam sobie dla treningu do dużych obiektów typu pe-8. I nawet jeśli leci on po prosej to czasem mam problem (powiedziałbym nawet, że dosyć często). Po prostu jeśli celuję za nisko i chcę przenieść celownik wyżej to przy naprawdę delikatnym ruchu drązka samolot "skacze" zbyt wysoko. Nigdy nie mogę idealnie trafić... oczywiście problem znika, jeśli wyłączę opcję "realistyczne celowanie", ale to nie daje takiej satysfakcji.

Trymuj się na nos  przy celowaniu w takiej okoliczności choć osobiście nie doradzałbym atakowania p-8 od tyłu horyzontalnie z 6... Tak naprawdę rzadko kiedy otwierasz ogień w takiej okoliczności, a raczej powinieneś być na prędkości kątowej powinienieś być :) To czy joystick czy widły 3 haźlo-wybierak nie ma większego znaczenia.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

ugabuga

• Gość
« Odpowiedź #1270 dnia: Lipca 04, 2008, 17:36:21 »
Latałem dziś trochę i chyba wychodzi na to, że jestem niereformowalny :002: A może to po prostu dla mnie jeszcze trochę za trudne. Chociaż muszę przyznać, że grałem kiedys w Pacific Fighters i było o niebo lepiej  :003: Ale tam prościej było trafić w silnik i go zapalić :008:.

Mikelson

• Gość
« Odpowiedź #1271 dnia: Lipca 05, 2008, 21:35:53 »
Jak grać na ubisoft ? Bardzo prosił bym o odpowiedź. Gdy w grze daje aby wyszukalo serwery nigdy nic nie znajduje.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1272 dnia: Lipca 05, 2008, 23:02:45 »
Jak grać na ubisoft ? Bardzo prosił bym o odpowiedź. Gdy w grze daje aby wyszukalo serwery nigdy nic nie znajduje.

Szukanie nie boli. Na to pytanie odpowiedź padła milion razy tutaj,.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Mikelson

• Gość
« Odpowiedź #1273 dnia: Lipca 06, 2008, 18:22:28 »
Przepraszam, ale szukałem na internecie, na forum za pomocą wyszukaj i nie znalazłem odpowiednich informacji. Na Oficjalnej stronie ił 2 jak daje play online wyskakuje błąd. Dlatego pytam tutaj bardziej doświadczonych graczy... Niestety widze że zostałem potraktowany jak Nob.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1274 dnia: Lipca 07, 2008, 11:41:55 »
Przepisz kolego ten błąd tutaj plus ten który pojawia Ci się
gdy w grze klikniesz Play on Ubi.
Wydaję mi się również , że podczas instalowania gry powinna Ci się pojawić ikonka skrótu Online razem ze skrótem gry na pulpicie , lub we "wszystkie programy" Ubicom.
Jeśli tak to wejdź nią na Ubi i kontaktuj się ze mną . Później to spiszemy dla następnych :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2008, 11:46:58 wysłana przez srk76 »