Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 416516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2505 dnia: Czerwca 21, 2010, 20:37:38 »
Jako nowy forumowicz i świerzak za sterem

Witam Wszystkich Serdecznie.

Mam kilka pytanek:

Moja wersja Ił'a to 4.07m

1. Dlaczego jeżeli w pliku config dopisuje =PL przy wierszu locale, nie zmienia mi się język??
2. Jak to jest z trymowaniem, samolot cały czas przechyla mi się na prawo, więc ctrl+<-  dlaczego nic to nie zmienia??
3. W menu jest opcja trening a następnie wyświetlają mi się filmiki z komentarzem, taki samouczek, tylko czy ja mogę przejąć kontrole nad tym samolotem czy nie?? Chodzi mi na przykład o trenowanie tylko startu bądź lądowania.
4. Czy w grze jest co na zasadzie " free flight ", latam sobie ląduje nikt mi nad uchem nie daje komend.
5. Jak już włączę jakąś misje (olewając jej treść, chcę wystartować i wylądować) to dlaczego zawsze pas startowy jest tak mało widoczny z powietrza, jakim cudem jako świerzak mam tam wylądować :P

No to by było na tyle (póki co) :P

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2506 dnia: Czerwca 21, 2010, 20:54:01 »
1. A masz polską wersję? Może ten dopisek nie działa na angielskiej wersji.
2. Nie każdy samolot posiada wszystkie trymy - w myśliwcach najczęściej jest trym wysokości i kierunku, rzadziej lotek. Spróbuj więc wy trymować kierunek.
3. Chyba nie.
4. Quick Mission Builder
5. Jaki pas? Jakie masz ustawienia grafiki?

« Odpowiedź #2507 dnia: Czerwca 21, 2010, 21:04:58 »
No tak jak do tej pory włączałem to pas z którego startowałem był tylko innego kloloru zieleni, jakby gładka trawa, ustawienia grafiki mam wszystkie na maxa.

« Odpowiedź #2508 dnia: Czerwca 21, 2010, 21:29:42 »
Witam. Mam problem z wytrymowaniem lotu Spitfire'a. Ustawiam samolot w locie nabardziej optymalnym i klikam na Elevator Trim Neutral i Aileron Trim i nie ma żadnej różnicy tak jak bym nic nie klikał. Co robie źle? Czego nie robie a powinienem?

« Odpowiedź #2509 dnia: Czerwca 21, 2010, 21:33:33 »
Porusz joystickiem
Miejsce na Twoją reklamę.

« Odpowiedź #2510 dnia: Czerwca 21, 2010, 22:09:36 »
Chcodzi mi oto że samolot non stop w którąś stronę skręca i chcę to wyregulować trimami aby uzyskać efekt taki jak przy level stabilizer...

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2511 dnia: Czerwca 21, 2010, 22:16:56 »
Trim Neutral służy do >resetowania< trymerów, nie do ustawienia ich w takiej pozycji żeby samolot równo leciał.

« Odpowiedź #2512 dnia: Czerwca 21, 2010, 22:28:21 »
Żeby było można odczuć działanie trymów, trzeba klikać na odpowiednie przyciski kilka-kilkanaście razy albo chwilę je przytrzymać. Najłatwiej zaobserwować ich pracę stojąc na lotnisku i z widoku zewnętrznego obejrzeć stopień wychylania się powierzchni sterowych w reakcji na naciskanie "guzików".
Najlepszy wojskowy symulator lotu - http://www.sturmovik.pl

« Odpowiedź #2513 dnia: Czerwca 21, 2010, 22:59:57 »
A poza tym, Spitfire może nie mieć trymu lotek. Spróbuj wówczas trymować ster kierunku.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2514 dnia: Czerwca 21, 2010, 23:18:32 »
I nie ma. W ogóle mało samolotów ma trym lotek, średnio się przydaje, bo tutaj akurat nie jest trudno wajchą kompensować. Zreszta ostanio odnosze wrażenie, ze trymowanie jest mocno "overrated". Jak mi przyszedł X52 to omal nie umarłem ze szcześcia, że wreszcie mam pokrętła do trymerów... Prawie ich nie używam :/

« Odpowiedź #2515 dnia: Czerwca 21, 2010, 23:46:20 »
Quick Mission Builder - czy w tej opcji da się ustawić żeby początek rozgrywki zaczynał się na lotnisku a nie w powietrzu na określonej wysokości??

« Odpowiedź #2516 dnia: Czerwca 22, 2010, 00:13:10 »
Quick Mission Builder - czy w tej opcji da się ustawić żeby początek rozgrywki zaczynał się na lotnisku a nie w powietrzu na określonej wysokości??

Niestety nie, ale nie zaszkodzi podlecieć nad lotnisko i tam wylądować a następnie się szkolić.

« Odpowiedź #2517 dnia: Czerwca 22, 2010, 00:47:27 »

Niestety nie, ale nie zaszkodzi podlecieć nad lotnisko i tam wylądować a następnie się szkolić.

znaczy spróbować wylądować tak ?? :)

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2518 dnia: Czerwca 22, 2010, 01:27:59 »
Najprościej ustawić mapę na Okinawę, wziąc samolot aliantów i wyłączyć AAA. Startujesz na przeciwko wysepki gdzie sa 2 lotniska, trawiaste i beton - można się bawić.

« Odpowiedź #2519 dnia: Czerwca 22, 2010, 09:14:49 »
Quick Mission Builder (QMB) co najmniej od  IL-2 Sturmovik 1946 w wersji 4.09 pozwala na start z lotniska. Z listy celów w prawym dolnym rogu QMB należy wybrać opcję "Scramble" (inne cele w tamtym miejscu to atak na cel typu Armor, Airbase, Bridge).

Arczi ściągnij sobie najnowsze patche do gry (w twoim przypadku musisz zainstalować 4.08 a potem na niego jeszcze 4.09) i wszystkie opcje będziesz miał.

Oba patche znajdziesz pod tymi linkami (najpierw trzeba się zarejestrować w serwisie):
4.08 - http://www.mission4today.com/index.php?name=Downloads&file=details&id=1908
4.09 - http://www.mission4today.com/index.php?name=Downloads&file=details&id=3764

Najlepszy wojskowy symulator lotu - http://www.sturmovik.pl