Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2925 dnia: Września 07, 2013, 14:22:21 »
Można zedytować opcje realizmu? Chciałbym włączyć ikonę gracza na mapie oraz wektory.

« Odpowiedź #2926 dnia: Września 07, 2013, 23:00:41 »
Można. W opcjach trudności, zakładce "maps and icons" (czy jak to tam się nazywa) są dwa przełączniczki, jeden od "player icon", drugi od "minimap path". Oba, jak nazwy wskazują, włączają/wyłączają wymienione prze Ciebie opcje.

« Odpowiedź #2927 dnia: Września 08, 2013, 11:53:40 »

« Odpowiedź #2928 dnia: Września 08, 2013, 16:15:41 »
Można. W opcjach trudności, zakładce "maps and icons" (czy jak to tam się nazywa) są dwa przełączniczki, jeden od "player icon", drugi od "minimap path". Oba, jak nazwy wskazują, włączają/wyłączają wymienione prze Ciebie opcje.

Nie mogę nic przełączyć.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2929 dnia: Września 08, 2013, 18:36:15 »
Jak rozpocząłeś kampanię już, to nic nie zmienisz, musisz ustawić sobie poziom trudności przed rozpoczęciem kampanii.

« Odpowiedź #2930 dnia: Września 09, 2013, 15:46:41 »
Gombrovitch, a wyobraź sobie, że mógłbyś tak startować http://www.sendspace.pl/file/a93dab4b211251a844670bf wtedy nie musząc gonić sojusznika ze swej armii,  mógłbyś się skoncentrować na grze i zauważyć drastyczną różnicę w reakcji samolotu na stery przy 500km/h i przy 300km/h, a na multiplayerze pokazał byś mi jak meserem bez problemu wykręcasz spity, ja z wdzięczności powiedział bym Ci który na klawiaturze przycisk funkcyjny F zmienia tryb rozglądania się grzybkiem, a zamiast obalać "legendę iłka" coś innego można obalić.

Wracając do startu, musi być prawie równoczesny z poprzedzającym nas samolotem, to chyba elementarne i wynika z fizyki, przecież jeśli AI się oddali od nas o jakiś kilometr nim ruszymy do startu, to gdy się podniesiemy będzie już np. 3km od nas, nim wyrówamy prędkości będzie 5km, a potem trzeba ten dzielący nas dystans pokonać różnicą prędkości np. 30km/h, ile trwa pokonanie 5km lecąc z prędkością 30km/h? Bite 10min!
Niepotrzebnie na samym początku lecimy pełną mocą goniąc prowadzącego, a potem braknie nam paliwa na powrót do bazy - oczywiście winimy biednego iłka...   :o

« Odpowiedź #2931 dnia: Września 15, 2013, 16:57:35 »
Testy prawdziwych samolotów wykazywały (E-3 i Spitfire I), że przy 500 km/h pilot potrzebował 4 sekund na podniesienie dzioba o 45 stopni. W Ile nie ma z tym problemu. W CloD-zie też nie.

Nie chodzi tylko o start, ale i o latanie w formacji albo walkę. Lecę za przeciwnikiem dłuższy czas, a tu nagle sojusznicy mnie wyprzedzają. Ta gra jest jakaś dziwna.

Kolejna sprawa to przeciągnięcia i wpadanie w korkociągi. Ustawiam sobie ostatnio szybkie misje, żeby ćwiczyć strzelanie. AI daję Hurricane'a, a biorę coś szybkiego jak BF109 F-4, G-2, Fw190, P-51D, P-63. Próbuję atakować BnZ. Najdziwniejsze jest, kiedy Hurricane leci sobie za mną w górę, daję pełną moc, czekam, aż odpadnie, wpadnie w korkociąg albo chociaż skieruje nos w inną stronę - nic z tego. Ten Ił jest bardzo mocno przereklamowany.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2932 dnia: Września 15, 2013, 17:10:16 »
Skoro tak Ci przeszkadza to, jak lata AI, to zacznij latać w sieci, to najlepsze wyjście.

« Odpowiedź #2933 dnia: Września 15, 2013, 17:27:56 »
Ojej wtedy to chłopaczyna się pochlasta , niech lepiej zostanie przy AI :P

Gombro zapewniam , że przyczyna twoich nieudanych manewrów nie leży w mechanice iłka. :P

« Odpowiedź #2934 dnia: Września 15, 2013, 17:50:29 »
Skoro tak Ci przeszkadza to, jak lata AI, to zacznij latać w sieci, to najlepsze wyjście.

Tam przeciwnicy nie wykonują dziwnych manewrów, a na ich samoloty działa grawitacja, ale chciałem najpierw poćwiczyć strzelanie, bo mam z tym problem. :P
Dzisiaj właśnie ubiłem kogoś w Bfie109 Spitem Vc na Battle-Fields1. :P

Chociaż tam też zdarzają się jakieś dziwne rzeczy. Wykręcanie Spita IX przez G-2. Nie mogłem też uciec Corsairem przed jakimś Zerem w nurkowaniu i płaskim locie.

« Odpowiedź #2935 dnia: Września 15, 2013, 18:08:14 »
Żeby nagrywać powtórki z gier sieciowych, muszę od razu włączyć to gdzieś w opcjach? Po meczu się już nie da?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2936 dnia: Września 15, 2013, 21:22:07 »
Przypisz sobie klawisz do "Quick Start/Save Track" w sekcji Misc w controlsach. Wtedy jednym naciśnięciem rozpoczyna się nagrywanie, a kolejnym przerywa i zapisuje plik "quick####.ntrk". Bardzo przydatne właśnie online, kiedy chce się nagrać jakiś ciekawy moment i nie ma czasu otwierać menu pod ESC i tam zapisywać.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2937 dnia: Września 15, 2013, 23:04:36 »
Chociaż tam też zdarzają się jakieś dziwne rzeczy. Wykręcanie Spita IX przez G-2. Nie mogłem też uciec Corsairem przed jakimś Zerem w nurkowaniu i płaskim locie.

Hmm, w sumie niekoniecznie dziwne - Spit IX, to już był myśliwiec do  zoom and boom. Gdybym to ja siedział za sterami tego Spita i miał przeciwko sobie ogarniętego pilota, to stawiałbym na G2. Ale ja tam nie umiem latać Spitami za bardzo. :) A od Zera do Corsaira, to już dłuższa pogadanka. Ostatnie kilka patchy kombinowało dość mocno z FMem Corsaira i o ile pamiętam, to go uzwrotnili, bo według danych historycznych Amerykanie wykecali na nim Zera i zarazem odjęli mu mocy, ale nie dało się przez to startować ze statycznych lotniskowców (chyba, że sobie ktoś katapultę wmodował). Potem zostało to poprawione przy starcie, ale nie mam pewności, czy Corsair nie został solidnie spowolniony. Mało latam tą maszyną i raczej CAS niż dogi, więc się nie znam, ale do demonów prędkości nie należy. Można latać szybko, ale rozpędzanie się w poziomie trwa wieki. Całą dyskusję, zarówno Twoje doświadczenia, jak i teorię autorów patcha należałoby pacnąć pytaniem "które Zero?". Bo Zera z początku wojny to zupełnie inna bajka, niż te z końca, gdzie dawano mocniejsze silniki, armaty i inne cuda techniki i różnie to wpływało na faktyczne parametry samolotu. Zresztą całe moje skromne granie online w Iłka zawsze dawało mi wrażenie, że Zera i Kijanki są tutaj jak AWP w Counter Strike'u - jak mawiał mój jeden kumpel "dobre dla kochających drzewa biseksualistów". :D

« Odpowiedź #2938 dnia: Września 15, 2013, 23:59:54 »
Nie znam się za bardzo na Zerach, więc Ci nie powiem, które to było. To był serwer Battle-Fields1 albo IRSS Dogfight. Prawdopodobnie Zero z podobnego okresu co Corsair (żebym jeszcze pamiętał, czy to był F4U-1a czy jakiś inny...). :P
Corsair z tego, co oglądałem na youtubie dokumenty, wykręcał Zera, ale tylko przy dużych szybkościach. Nur i wolta w prawo, jeśli dobrze pamiętam słowa pilota.

W singlu wkurzają mnie boty, a na online trochę za słabo strzelam. Do tego gram sam, a jakoś rzadko zdarzają mi się walki 1v1 online. :P Zazwyczaj ludzie grają ze skrzydłowym i wtedy trochę lipa.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #2939 dnia: Września 16, 2013, 05:56:31 »
Pro Tip czerpania przyjemności z singla - nie spodziewaj się za wiele, postaw sobie za cel przede wszystkim przeżyć misję - ma być realistycznie, nie musisz być asem. Wyłącz ikony. Strzelaj do łatwej zwierzyny - nauczysz się być lepszym.