Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 443002 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #585 dnia: Października 09, 2007, 14:49:57 »
I prawie dobrze zrobiłeś, spróbuj jescze podpowiedzieć edytorowi, że to Ty lecisz tą P11ką  :020: (no trudno: zaznaczona P11ka, object -> zakładka Plane1 -> zaptaszkuj Player)
Może i nie pies ale coś Ci tę instrukcję zjadło, to pewne.
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #586 dnia: Października 09, 2007, 14:50:28 »
W edytorze szybkich misji ustaw sobie tylko swój samolot, mapkę najlepiej Okinawę (bo wtedy masz lotnisko prawie przed sobą w niewielkiej odległości) oraz wysokość na 1000 lub mniej. Ustaw sobie brak limitu paliwa i próbuj do woli. Najważniejsze to spokój, jeśli będziesz podchodził zbyt dziko, z dużą prędkością mając w zamierzeniu zmniejszenie prędkości tuż przy przyziemieniu, to pewnie skończy się to efektownym buuuuuum  :002:.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #587 dnia: Października 09, 2007, 17:34:18 »

... odpadły mi koła bo nierówno i za mocno przyglebiłem.

O przepraszam !!! Przecież to moja specjalność...... Proszę się nie wtrącać.... :537:

Zielony

• Gość
« Odpowiedź #588 dnia: Października 09, 2007, 19:08:08 »
Dziękuje za porady. Szczególnie za sugestie z "magicznym klawiszem I". Musialem najpierw przypisac iskrownik do tej literki. I tutaj porada dla początkujących: Polecenie włączenia silnika wykonuje sie naciskając literke I pod warukiem ze to do litery przypiszemy iskrownik. Rzecz banalna ale tylko dla tych którzy już grają w Sturmovika. Inni ( jak ja) mogą się zastanawiać "co poeta miał na myśli " pisząc włącz silnik.
Druga uwaga za którą dziękuje to te klocki hamulcowe czy podstawki pod koła ( jak zwał tak zwał). Pewnie bym na to nie wpadł. Wzbogacony o to nowe doświadczenie wyjasniam wszystkim zielonym że po włączeniu silnika na lotniskowcu nie musicie przytrzymywac hamulców bo macie klocki pod kołami. Żeby ruszyć musicie je spod kół wyciągnąć. Uzyskujecie to przez wcisniecie klawisza do ktorego przypisaliscie te klocki hamulcowe.
Tego wszystkiego dowiedzialem sie dzis i tylko dlatego ze mam dostep do sieci. Szkoda że nie można sie o tym dowiedziec przegladajac misje w grze  (albo to ja jestem mało spostrzegawczy bo niczego na ten temat nie znalazłem). Dlatego w trosce o dylematy przyszłych pilotów zastanawiajacych sie jak wlaczyc silnik wyprodukowalem tego posta. Dziękuje forumowiczom za pomoc.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #589 dnia: Października 09, 2007, 21:57:18 »
Widzi mi się że pies zjadł Ci instrukcję bo w niej pisze jak byk że za włączenie silnika "defoult" odpowiada klawisz "I".
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #590 dnia: Października 10, 2007, 07:33:11 »
Łeeeeea (ziew) samolot w szturmie odpalisz metodą 3 letniego dzieciaka czyli naciskając wszystko naraz na klawiaturze .

dyson

• Gość
« Odpowiedź #591 dnia: Października 10, 2007, 08:58:00 »
Przeczytałem wczoraj uważnie Wasze rady dotyczące lądowania, odhaczyłem "Gracz" w obiekcie samolotu w edytorze misji pojedynczych po czym zacząłem się regularnie rozbijać  :015:
Pierwsze udane lądowanie może przy 20 próbie, potem bylo nieco lepiej ale i tak w najlepszym razie wychodzi 1 lądowanie na 5. Trymowanie samolotu na ogon pomaga ale z drugiej strony nie widzę wtedy w ogóle horyzontu i najczęściej mijam się z pasem lub nie ląduje w osi pasa lądowiska. P-11c ze swoim układem skrzydeł nie daje także potrzebnej widoczności. Próbowałem paredziesiąt razy a naprawdę udane lądowanie miałem może trzykrotnie. Staram się wyrównywać ale chyba ciągle robie to za wysoko bo potem mam albo kangura na 100m albo tracę koła. Zwykle mnie odbija jednym kołem do tego i tracę poziom a za tym w ogóle mijam oś pasa startowego.
Będę trenować dalej, jakiś tam postęp jest ale ciągle słabiutko.

« Odpowiedź #592 dnia: Października 10, 2007, 09:26:25 »

Spróbuj na He 111 , podczas lądowania będziesz miał dobrą widoczność ,poza tym
      duży rozstaw kół itd  / tu sobie potrenujesz prawidłowe podejście do pasa  /, chociaż
     żeby załapać prawidłowe lądowanie na sprzęcie jednosilnikowym z zasłaniającym widoczność silnikiem , nie ma innej metody niż ta którą stosujesz :)

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #593 dnia: Października 10, 2007, 14:06:30 »
dyson - Moja rada jest taka - Włącz widoki zewnętrzne, bo w ten sposób masz szansę się w Miarę bezboleśnie i szybko nauczyć na swoich błędach i zacząć czuć ziemię oraz pewne odruchy związane z tą procedurą, która w tym ile zdecydowanie do rzeczy bardzo trudnych nie należy. Nagraj traka ze swoim wzorcowym lądowaniem, potem zobacz go z kabiny i przyswój sobie pewną kolejność zdażeń(zdarzeń).
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2007, 14:10:49 wysłana przez Kos »
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

« Odpowiedź #594 dnia: Października 10, 2007, 20:34:36 »
Widziałem filmik z iłka, w którym nie ma tego wściekłego tumanu kurzu za samolotem podczas startu. Filmik był z jakiejś "swieżej" wersji iłka, bo głównym bohaterem był Tempest. Często operuje z lotnisk z betonowym pasem i wspmniany wyżej efekt jest nie na miejscu. Wie ktoś jak jak wyłączyć na stałe ten efekt ?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #595 dnia: Października 11, 2007, 07:15:48 »
@ Alive

Sorry ale muszę się z tobą nie zgodzić taka praktyka prowadzi właśnie do złych nawyków .
Tak samo tyczy się samej walki czyli przechodzenie na widok zewnętrzny by sprawdzić gdzie podziewa się wróg a następnie powrót do kabiny ponowna lokalizacja itp…
Wszystko to kosztuje czas a to jest najważniejsze a wracając do lądowania Dyson staraj się podchodzić takim łukiem z zapasem wysokość zależne jest to oczywiście także od maszyny i jej widoczności z przodu.
Ja najczęściej ląduje tak lub w różnych wariantach a wszystko się odbywa na przekładaniu energii nad prędkość i odwrotnie  …

Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz siadał z dziurami w skrzydłach z wyciekiem oleju na owiewce  itp.
Ech nie wiem czy jest to zrozumiałe bo jestem po nocce i powoli środek nasenny w postaci piwa zaczyna działać

Offline Bee

• *
« Odpowiedź #596 dnia: Października 11, 2007, 08:13:07 »
Widzisz, P-11 nie jest najlepszym samolotem do nauki lądowania. Jest bardzo lekki i nie ma klap, a co za tym idzie tor podejścia jest o wiele bardziej płaski, a niżeli w normalnych samolotach. Przyziemiać należy chyba też z całkowicie zamkniętą  przepustnicą. W każdym samolocie musisz znaleźć odpowiednie ustawienie przepustnicy które pozwoli ci na poprawne podejście, a później kolejne umożliwiające poprawne przyziemienie. Jak wyrównasz (podniesiesz dziób nad horyzont) musisz czekać jak prędkość spadnie. Zbyt mały gaz sprawi, że samolot klapnie na pas i wykona kangura, przy zbyt dużej będziesz leciał dalej prosto, a próbując ściągnąć drążek wzniesiesz się. Musisz znaleźć takie ustawienie, które pozwoli ci na swobodne opadnięcie. W przypadku P-11 będzie to chyba zamknięta przepustnica, ale muszę to sprawdzić w praktyce. Możesz podchodzić z z minimalnie opuszczonym dziobem. Pozwoli ci to na w miarę łagodne wyrównanie. Jeśli musisz je wykonać gwałtownie to znaczy, że podszedłeś ze zbyt małą mocą i prędkość przepadania była zbyt duża. Poprawnie powinieneś zmniejszyć moc do prędkości przyziemienia, wyrównać i czekać, aż prędkość spadnie. Jak zaczniesz spadać na pas, ściągni drążek jeszcze bardziej. Dziób będzie wyraźnie ponad horyzontem, a prędkość przepadania minimalna. Zbyt mała prędkość i moc uniemożliwi jednak odbicie się samolotu od pasa-jeden z największych problemów przy lądowaniu.
Pamiętaj, każdym samolotem ląduje się nieco inaczej i dla każdego nabierasz jakiś nawyków które niekoniecznie skutkują na innym typie, a nawet przeszkadzają. W związku z tym ciężko jest wykonać poprawne lądowanie lecąc jakimś samolotem pierwszy raz, lub też po pewnej przerwie w lataniu nim. Słowem jak w życiu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #597 dnia: Października 11, 2007, 12:05:43 »
Nie no Pogo schemacik pierwsza klasa  :020:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

neptyk

• Gość
« Odpowiedź #598 dnia: Października 11, 2007, 16:05:00 »
Witam , wszystkich graczy IŁ-2 . MAM PYTANIE , czy ktoś wie jak uruchomić silnik odrzutowy(np. w Me-262, He-162) w ił-2 1946.?????? Gram sobie w IŁ-2 1946 w Quick Mission lece np.Me-262,He-162,Ta-183 albo Go-229 ląduje , wyłączam silnik i nie moge za cholere go uruchomić ponownie . Próbowałem wszystkiego i nic . Nie ma też w szkoleniówce pokazanego jak sie to powinno robić. Czekam na wasze podpowiedzi

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #599 dnia: Października 11, 2007, 16:52:04 »
Hmm Jako, że są to dwusilnikowe samoloty odrzutowe (choć dziwi mnie obecność He-162.. ) musisz zastosować procedurę oddzielnego ich uruchamiania poprzez zaznaczenie i uruchomienie każdego z nich z osobna, a następnie wybrania ich obu w celu sterowania ich ciągiem, jak to zrobić masz z pewnością opisane w instrukcji tyczącej się klawiszologi.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles