Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442770 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 14, 2007, 23:30:04 »
Posiadanie przewagi, to twój nazistowski obowiązek, jeżeli decydujesz się zdobywać podziw i uznanie kobiet na niemieckim sprzęcie..

Proponuję wstrzymać się z takimi stwierdzeniami, bo może się okazać, że to będzie Twoje ostatnie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 14, 2007, 23:47:19 »
No i po co robiłeś reanimację, teraz się musisz produkować.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 15, 2007, 00:13:51 »
Proponuję wstrzymać się z takimi stwierdzeniami, bo może się okazać, że to będzie Twoje ostatnie.

Vitamine
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

wal_30

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 15, 2007, 11:27:22 »
Witam. Jestem nowym graczem Il-2 Stur... i jestem ta gra oczarowany.
Próbuję sam do wszytkiego "podochodzić" jadnakże mam problem :015:z wyjściem z korkociągu (pionowego, bo poziomy jeszce mi się nie przydażył). Staram sie postępować wg zdobytej wiedzy z tej stronki  :001: ale nic mi nie daje: orczyk w stronę przeciwna do korka i drążek do siebie najczęściej jak wpadam w jego objęcia to kończy się to glebą (tylko 1 raz udało mi sie wyjść z opresji) (latam na razie na ile). Jak macie jakieś swoje sposoby to będę wdzięczny za info. Pozdrawiam asów przestworzy

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 15, 2007, 12:02:41 »
To zależy od samolotu i wysokości. W wielu przypadkach pomaga tylko wietrzenie spadochronu, jeżeli siła odśrodkowa pozwoli Ci opuścić maszynę. Ogólnie sam musisz przećwiczyć. To co dotychczas robisz jest ze wszelkich miar słuszne. Jest też ważne zmniejszenie (przeważnie ) obrotów silnika do 0 a następnie ich zwiększenie gdy czujesz że korek się kończy i co ważniejsze że ziemia się zbliża.

Podstawa to podaj maszynę na której najczęściej latasz bo jak mówiłem to determinuje sposób.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 15, 2007, 12:12:43 »
Sprobuj drążek od siebie na godzine drugą albo jedenastą, kopa w orczyk żeby kontra była i moc na zero. Czasami możesz spróbować kółka wyciągnąć, ewentualnie mocą silnika się pobawić ;)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

markov

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 15, 2007, 12:16:25 »
Moim skromnym zdaniem jeżeli wpadniesz w kora poniżej 1000m (no może 750m) to raczej nie ma co się spinać- trzeba wysiadać.

Na większej wysokości- obroty 0, klapy -full (edit- klapy chowam jak tylko wyjdę z korka, jeżeli samolot ma pozycję kombat to tą zostawiam- nie wiem czy dobrze robię, niech mnie ewentualnie ktoś poprawi bardziej doświadczony), ster w przeciwną stronę do obrotów samolotu, drążek może być od siebie lekko w lewo lub prawo.
Ważne, żeby za wcześnie nie zwiększać obrotów silnika- nie natychmiast gdy tylko przestajesz się kręcić, bo jeżeli kręcisz się w prawo i dasz duże obroty- to znowu zaczniesz się kręcić....
Można spróbować (przy korkociągu w lewo) wyłączyć i włączyć silnik- szarpnięcie w prawo może pomóc- kilka razy mi się udało.
Nie dotyczy to chyba spita, bo tam silnik kręci się odwrotnie.

Ale zazwyczaj z korkociągu wychodzę- jakieś 90%.
Gorzej, że w trakcie walki po wyjściu z korka możesz mieć wroga na karku- a wtedy i tak trzeba wysiadać.

wal_30

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 15, 2007, 13:37:04 »
Dzięki za podpowiedzi :) , mam nadzieję, że posiądę tajniki wychodzenia z korka, może nawet uda mi się go zastosować jako manewr...
Jeszcze długa droga przede mną ;).
Ps. latam na IŁ-2 1941 series (tak chyba z pamięci się "zwie"...)

JG300_BamSey

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 15, 2007, 14:53:09 »
Najprościej to po pierwsze zaraz po wpadnięciu w korka: puścić drążek, moc na zero, orczyk w stronę przeciwną do obrotu samolotu, klapy na full i cierpliwie czekać, kiedy samolot przestanie wirować dać mu jeszcze chwilkę na nabranie predkości chwycić drążek i powoli wyciągnąć z nurkowania do lotu poziomego równocześnie dodajac gazu, schowac klapy. W sytuacjach ekstremalnych pomaga też wachlowanie mocą silnika od zera do stu procent, wypuszczenie podwozia.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 15, 2007, 15:43:27 »
To ja znowu jady posącze :D

Co to jest korkociąg? Korkociąg to silnie nietypowy stan lotu w którym samolot przestaje lecieć :D
A na poważnie , korkociąg może być następstwem przeciągnięcia , statycznego jak i dynamicznego . Jeśli maszyna wali się kora w zakręcie przy 500 km/h  to jest wtedy generalnie bida, a samolot nazywa się Mustang :D
Mechanizm korkociągu jest przebiegły - otóż w tym stanie , identyczne skrzydła samolotu wykazują różne wartości wsp. siły nośnej z powodu różnych warunków opływu skrzydeł spowodowanych wypadkową ruchu samolotu, Różnica ta stanowi siłę napędową korkociąg. Jeżeli podczas korkociągowania widać ziemię to znaczy że nie trzeba wysiadać lol
Należy oddać drą zek i zakontrować sterem kierunku by przywrócić normalny opływ maszyny. W grze pt. Il-2 PF, FB ,AEP czy vvs , byc może trzeba do tego2 razy mignąć lampkami oświetlenia kabiny lol, nie wiem.
Jeśli ziemi nie widać , i mamy wrażenie że świat się kreci wokół nas , wówczas należy pochylic się w przód, rozszerzyć nogi i czułym pocałunkiem pożegnać się z własną d... , bo na wysiadkę bym nie liczył :D
A na poważnie - stan korkociągu płaskiego sygnalizuje iż maszyna ma wrodzone problemy i cos nie halo

« Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 15, 2007, 16:15:20 »
LOL :500:

Ja na foce używam korkociągu jako manewru defensywnego :118:. Zazwyczaj taki tam łachudra wtedy odlatuje dalej a ja mam chwile na wyprowadzenie maszyny. Na wysokościach pow. 2ooom raczej nie mam z tym problemu bo po puszczeniu sterów (latam na klawiaturze :chuck)maszyna sama się wyprowadza z korkociągu, lecąc dalej w jakimś dziwnym przechyle O0

« Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 15, 2007, 16:31:39 »
Czasami taki manewr się udaje, ale równie dobrze napastnik może nas rozstrzelać jak kacz... pardą jak gęś ;-), bo spadamy pionowo w dół i jesteśmy żywą tarczą strzelniczą.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 15, 2007, 16:51:17 »
Najlepiej zastosować to na Mustanga, który nie jest w stanie nadążyć za twoim wytracaniem prędkości w korkociągu. Mam na myśli ze nie  jest w stanie zwalniać tak jak ty na foce, bo jaki kolwiek mocniejszy ruch na sterach oznacza dla niego przeciągniecie. A jak uda nam się szybko wyprowadzić fokę, akurat w kierunku musia to kto wie.... :026:

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 15, 2007, 19:02:30 »
Najlepiej zastosować to na Mustanga, który nie jest w stanie nadążyć za twoim wytracaniem prędkości w korkociągu. Mam na myśli ze nie  jest w stanie zwalniać tak jak ty na foce, bo jaki kolwiek mocniejszy ruch na sterach oznacza dla niego przeciągniecie. A jak uda nam się szybko wyprowadzić fokę, akurat w kierunku musia to kto wie.... :026:
Tymczasem atakujący nas Mustang wyciągnie sobie w górę i spadnie na nas jeszcze raz,a my będziemy mieli jeszcze mniej energii.Jeżeli dodatkowo nie wyciągniemy z korka to jesteśmy jak na patelni.A jeżeli nam się udało...to tez jesteśmy w gorszej sytuacji niż przed korkiem.

« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 15, 2007, 19:58:38 »
Tiaaa.... tylko, że jak taki mustang nurkuje to też w nie skończoność. Taka foka jak skończy kora to daje nura, wyjściowo mając 300km/h. A ten mustang jak zaczyna nurkować za nami ma z 500km/h i przyspiesza w Miarę szybko. My możemy se pozwolić na więcej, on musi już odbijać. :020: